Palveluverkon periaatteet Varhan aluevaltuuston käsittelyyn

Varhan palvelustrategiaa täydennetään muun muassa erikoissairaanhoidon palveluiden, päivystyksen ja diagnostisten palveluiden osalta. 

PALVELUT.

Tiistaina kokoontunut Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) aluehallitus esittää aluevaltuustolle hyväksyttäväksi useita muutoksia palveluverkon periaatteisiin.

Palveluverkon periaatteet koskevat ikääntyneiden asumispalveluita, ikääntyneiden muita kuin asumispalveluja, perustason sairaalapalveluja, lasten, nuorten ja perheiden palveluita, mielenterveys- ja päihdepalveluja, sosiaali- ja terveyskeskuspalveluja, suun terveydenhuoltoa, toimintakykyä ylläpitäviä palveluja, työikäisten sosiaalipalveluja ja vammaispalveluja.

Ensi viikon keskiviikkona 24.4. kokoontuvalle aluevaltuustolle esitetään esimerkiksi, että sote-pisteen palveluita löytyy jokaisesta Varsinais-Suomen kunnasta. Esityksessä sote-pisteillä on minimissään sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan vastaanotto ja mahdollisuus laboratorion näytteenottoon.

Sote-pisteiden palvelut perustuvat asukkaiden palvelutarpeisiin ja voivat siten vaihdella sote-pisteiden välillä. Sote-pisteiden lisäksi asukkaita palvelevat laajemmalla palveluvalikoimalla sote-asemat ja sote-keskukset.

– Hallitus oli yksimielinen palveluverkon periaatteista kokonaisuutena. Lähdimme siitä, että sote-pisteiden palveluita tarvitaan laajasti Varsinais-Suomessa ja omatiimimallia hyödynnetään kaikissa sote-keskuspalveluissa kuin perhekeskuksissakin palveluiden jatkuvuuden turvaamiseksi, aluehallituksen puheenjohtaja Sanna Vauranoja kertoo.

Aluevaltuustolle päätettiin esittää täydennyksiä myös palvelustrategiaan. Varhan palvelustrategian täydennys on käynyt lausuntokierroksella Varhan toimielimissä maaliskuussa ja saatujen lausuntojen pohjalta on kuvattu tarkemmin muun muassa ensihoitoa sekä kotisairaala- ja kotisaattohoitopalveluja. Kansalliskielilautakunnan antamat ehdotukset on huomioitu lisäyksinä näiden kolmen palvelukokonaisuuden määrittelyihin.

Turun Seutusanomat