Turun museokeskus on avannut uudistetun Prikka-palvelun

Kuvassa näkymä Humalistonkadulta Yliopistonkadulle vuodelta 1967. Keijo Hakanen/turun Museokeskuksen valokuvakokoelmat.

TURKU

Turun museokeskuksen Prikka-palvelu on päivitetty ja avattu uudestaan. Palvelun avulla museo tallentaa muistoja ja kokemuksia Varsinais-Suomesta. Muistojenkeruualusta löytyy osoitteesta prikka.fi.

Museo tallentaa menneisyyden lisäksi tämän päivän ja lähimenneisyyden ilmiöitä, asioita ja tapahtumia. Nykydokumentointia tehdään haastatteluin, havainnoimalla ja valokuvaamalla. Prikka-palvelu on työkalu tähän.

Muistot merkitään kartalle ja muistoon voi halutessaan liittää aiheeseen liittyvän, omistamansa valokuvan. Muistot ja kuvat tallennetaan Turun museokeskuksen arkistoon tuleville sukupolville. Olemme kiinnostuneita arkisesta elämästä, suurista ja pienistä ilmiöistä, merkittävistä tapahtumista ja huomaamattomista muutoksista, kertoo Turun museokeskuksen tutkija Milla-Lotta Kemiläinen.

Prikka-palvelussa Museokeskus tekee kyselyitä ajankohtaisista teemoista ja ilmiöistä. Tällä hetkellä on avoinna kyselyt seuraavista aiheista:

Muistoja Turun kauppahallista. Punatiilinen Kauppahalli on tarjonnut turkulaisille herkkuja jo yli 120 vuoden ajan. Millaisia muistoja sinulla on Turun kauppahallista?

Elinkustannusten nousu. Viime aikoina kaikki on kallistunut, niin sähkön hinta kuin elintarvikkeet ja lainojen korotkin. Onko hintojen nousu vaikuttanut elintapoihisi?

Muuttuva kaupunki. Elinympäristömme muuttuu monenlaisista syistä. Miten sinun ympäristösi on muuttunut ja mitä ajattelet muutoksista?

Turkulainen arkipäivä. Tavallinen arki piiloutuu usein juhlan ja erityistapauksien alle. Millaista on sinun arkesi nyt, vuonna 2024?

Prikka-palvelu sisältyy Turun museokeskuksen uudenlaisiin tapoihin tutkia ja esittää paikallishistoriaa. Sivuston avulla edistetään kulttuuriperintötiedon digitaalista saavutettavuutta.

Palvelu on luotu varsinaissuomalaisille asukkaille. Heitä kuultiin myös sivuston kehittämisvaiheessa, jolloin Museokeskuksen sidosryhmiin kuuluvilta asukkailta saatiin arvokasta testaus- ja käyttäjäpalautetta. Prikan tavoitteina ovat paikallisen identiteetin vahvistaminen, kulttuuriympäristöjen arvostuksen kasvattaminen, digitaalinen joukkoistaminen nykykulttuurin dokumentoinnissa ja museokokoelmien tietosisältöjen rikastaminen.

Kirjautumalla palveluun voi tallentaa omia muistojaan ja kuvia Varsinais-Suomesta. Kirjautuminen onnistuu Vaski-kirjastokortilla tai tunnistautumalla suomi.fi-palvelussa. Muiden tallentamia muistoja voi lukea kirjautumatta. Turun museokeskus saa Prikka-palvelussa julkaistuun aineistoon käyttöoikeudet. Sivuston kautta voi lähettää kyselyjen aiheisiin liittyviä muistoja myös suoraan museolle ilman niiden julkaisemista verkkopalvelussa.

Varsinais-Suomen alueellisena vastuumuseona toimiva Turun museokeskus vastaa Prikka-palvelusta. Palvelun ensimmäinen versio avattiin vuoden 2020 lopulla ja sen toiminnallisuuksia on nyt parannettu. Palvelu on käyttäjille maksuton, ja kieliversiot ovat suomi, ruotsi ja englanti. Teknisestä toteutuksesta vastasi Weasel Software. Palvelun jatkokehittämiseen saatiin osarahoitus opetus- ja kulttuuriministeriöltä.