PAIMIO. Paimion Kesäteatteri esittää ensi kesänä Hella Wuolijoen rakastetun näytelmän Niskavuoren Heta, jonka tulee ohjaamaan Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki.
Kouki on tehnyt koko uransa ajan säännöllisesti töitä myös harrastajaryhmien kanssa.
– Tämä tuntui kivalta ja tärkeältä työltä. Harjoitukset ovat käynnissä ja paljon on jo saatu aikaiseksi, iloitsee Kouki.
Näyttämöllä ei ole ensi kesänä ikkunoita, ovia eikä seiniä, vaan tarina tarjoillaan katsojille sisältö edellä ja ihminen keskiössä.
– Tämä on moderni teos, vaikka pohjautuukin epookkiin. Kyseessä on kiehtova matka 1800-luvun lopulta 1920-luvun alkuun. Ennen kaikkea tämä on ihmisten ja ihmissuhteiden kuvausta. On ollut kiva pohtia yhdessä työryhmän kanssa, miksi Heta toimii kuten toimii, sanoo Kouki.
Teos valikoitui esitettäväksi yhteisellä päätöksellä Koukin ehdottamana.
– Niskavuoren tarinat ovat monille tuttuja, mutta Hetaa ei esitetä niin paljon kuin muita teoksia, Kouki perustelee valintaa.
Hetan rooliin oli ennätyksellisen paljon hakijoita
Näytelmässä on 24 roolia. Mikko Koukin valinta ohjaajaksi herätti monien näyttelijöiden kiinnostuksen. Kaikki eivät edes mahtuneet mukaan. Hetan roolin näyttelee Pauliina Salonius, jonka Kouki valitsi pääosaan kahdeksan todella kovatasoisen näyttelijän joukosta.
Salonius tunnetaan Paimion Kesäteatterissa ohjaajana. Hänen ohjaamana Paimiossa on nähty Onnen maa, Matias Joentuoma, Reviisori, Flirttikurssi ja Pesulan likat.
– Teatteri on työni, joten minulla ei ole ollut mahdollista harrastaa tätä. Mutta nyt kun tarjoutui tällainen mahtava tilaisuus ja vielä omassa kotikaupungissa, niin en voinut sitä ohittaa, Salonius iloitsee.
– Sen olen tiennyt, että täällä on kovatasoiset näyttelijät. Oli kiva tulla tuttuun porukkaan. Ja on ohjaajana hyvä muistuttaa itseään välillä siitä, miltä tuntuu olla tällä puolella, hän jatkaa.
Hetan puolison Akustin roolin näyttelee paimiolaisten kestosuosikki Marko Pekkarinen.
– Akusti käy näytelmän aikana mielenkiintoisen kehityskaaren todellisesta tossukasta pitäjän arvostetuimmaksi mieheksi. Hetalle hän on kuitenkin aina vain renki. Akustissa tärkeintä on se, mitä ei sanota. Hän on hyvä esimerkki suomalaisen miehen sielunmaisemasta. Sisällä tapahtuu paljon, vaikka puhetta on vähän, pohdiskelee Pekkarinen.
Pekkarinen teki Paimion Kesäteatterissa ensimmäisen roolinsa 16-vuotiaana eli yli 20 vuotta sitten. Yhteensä hän on näytellyt Paimiossa jo toistakymmentä kertaa.
Casting-tilaisuudessa Pekkarinen valittiin ensimmäisellä kierroksella Akustiksi ja toisella kierroksella hänelle oli neljä vastanäyttelijäehdokasta.
– Oli kyllä niin kova taso, ettei käynyt Mikkoa kateeksi, kun piti tehdä valinta, sanoo Pekkarinen.
Hän on kuitenkin tyytyväinen, että sai juuri Saloniuksen Hetakseen.
– En ole tehnyt Pauliinan kanssa aiemmin mitään. Ensi kertaa teimme yhteistyötä casting-tilaisuudessa. Pauliina on analyyttinen ja omistautunut näyttelijä, jonka parina on turvallista ja kivaa näytellä, kehuu Pekkarinen.
Salonius on myös tyytyväinen vastanäyttelijäänsä.
– Jo casting-tilaisuudessa meidän välillemme syntyi helppo ja välitön tunnelma ja luottamus, Salonius sanoo.
Rakkaustarina vailla rakkautta
Niskavuoren Heta on määrätietoinen, mutta rakkaudessa pettynyt nainen. Ensin hän odottaa pitkään elämänsä rakkautta, ja kun vihdoin sen löytää ja tulee raskaaksi, hänet jätetään. Välttääkseen häpeän aviottomasta lapsesta, hän menee naimisiin Akustin kanssa. Pariskunta muuttaa äveriäästä Niskavuoresta Muumäen vaatimattomaan mökkiin, josta rakennetaan lopulta pitäjän puhutuin pytinki.
Rakkautta Hetan ja Akustin väliltä saa etsiä etsimällä.
– Molemmat jäävät ilman sitä, mitä haluavat. Kumpikin joutuu luopumaan paljosta, tiivistää Pekkarinen.
Näytelmän henkilöitä ajaa takaa vimmattu hyväksytyksi tulemisen tarve.
– Huikea klassikko, kiteyttää Salonius.
Ohjaaja vertaansa vailla
Mikko Kouki on Saloniuksen ja Pekkarisen mukaan ohjaajana vertaansa vailla.
– Hän kiinnittää todella paljon huomiota henkilöohjaukseen ja kohtausten rytmiin. Hän pitää koko ajan katsojan puolta siinä, missä huomio milloinkin on, kertoo Pekkarinen.
– Hän rakentaa vuorovaikutuksellista suhdetta näyttelijöiden ja ohjaajan välille, jolloin näyttelijätkin uskaltavat tarjota ideoitaan, kiittelee puolestaan Salonius.
Pekkarinen näkee tulevan kesän Paimion Kesäteatterin kulminaatiopisteenä.
– Tämä on todella iso satsaus: Suomen kärkinimi on saatu ohjaamaan ja lisäksi katsomoon tehdään katos. Tämä tulee olemaan yksi kulminaatiovuosi ja varmasti myös yleisömenestys, kun ei tarvitse säitä jännittää, Pekkarinen ennustaa.
Outi Ollilan haave toteutui
Musiikki elävöittää tarinaa teatterillisesti maalaillen taustalla. Sen säveltää Paimion Kesäteatterissa 20-vuotis taiteilijajuhlaansa viettävä Outi Ollila, jolle kyseessä on ensimmäinen näytelmä, jonka hän on saanut säveltää kokonaan.
– Tämä on ollut haaveeni pitkään, iloitsee Ollila.
Musiikin soittaa kolmen naisen orkesteri, jonka käsittelyssä kuullaan pianoa, selloa, viuluja ja sahaa.
– Lisäksi käytämme näyttelijöitä instrumentaalisesti, vaikka varsinaisesti näytelmässä ei ole lauluja edellisten vuosien tapaan, Ollila kertoo.
Janica Vilen