Ennakkoäänestys käyntiin

    Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään 28. tammikuuta. Ennakkoon voi äänestää keskiviikosta 17. tammikuuta tiistaihin 23. tammikuuta asti.

    VAALIT

    Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona ja päättyy ensi viikon tiistaina 23. tammikuuta. Ensimmäiset vaalipaikat avasivat ovensa heti aamukahdeksalta.

    Varsinainen ensimmäisen kierroksen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

    Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Mukana tulee olla henkilöllisyystodistus – kotiin tulleen äänioikeusilmoituksen voi ottaa mukaan, mutta se ei ole välttämätön.

    Ennakkoäänestystä järjestetään Varsinais-Suomessa esimerkiksi monissa kauppakeskuksissa ja päivittäistavarakaupoissa, kuntien kirjastoissa ja kunnanvirastoissa sekä muun muassa erilaisissa kuntien palvelupisteissä; nämä palvelupisteet ovat usein haja-asutusalueilla erilaisia kunnallisia palveluja tarjoavia paikkoja ja voivat toimia esimerkiksi kirjaston kanssa samassa tilassa.

    Ennakkoäänestyspaikat on listattu Oikeusministeriön nettisivuilla; https://tulospalvelu.vaalit.fi/TPV-2024_1/fi/kuntalista.html.

    Kuusi vuotta sitten presidentinvaaleissa äänestysaktiivisuus jäi nippa nappa alle 70 prosentin. Ennakkoon kävi äänestämässä hieman enemmän kansalaisia kuin varsinaisena vaalipäivänä. Tasavallan presidentiksi vuonna 2018 heti ensimmäisellä kierroksella valittu Sauli Niinistö sai peräti 64,3 prosenttia annetuista äänistä, eikä toista kierrosta siis tarvittu. Olisi valtava yllätys, jos tänä vuonna joku ehdokkaista saisi ensimmäisellä kierroksella yli 50 prosenttia äänistä, joten odotettavissa on vaalien toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen kesken. Toisen kierroksen varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 11. helmikuuta ja ennakkoäänestys 31. tammikuuta­ – 6. helmikuuta.