Turun asukkaista lähes neljännes on opiskelijoita

Samuel Raunio, Anna Kuusela (takana) ja Johanna Ailio kertovat, että media-alalle kouluttautuminen on edelleen erittäin suosittua nuorten keskuudessa.

KOULUTUS

Turku, jos mikä, on korkean koulutuksen kaupunki. Moni saattaa yllättyä siitä, että noin neljännes Turussa asuvista joko opiskelee tai työskentelee korkean koulutuksen oppilaitoksissa.

– Meidän osuutemme on varsin merkittävä, sillä Turun ammattikorkeakoulussa opiskelee vuosittain noin 12.000 opiskelijaa ja työllistämme yli 800 ihmistä, kertoo Turun AMK:n Taideakatemian media-alan koulutuksen koulutus- ja tutkimuspäällikkö Samuel Raunio.

Turun AMK:sta valmistuu vuosittain noin kaksi tuhatta opiskelijaa. Koulutusaloja ovat tekniikka ja liiketoiminta, terveys ja hyvinvointi sekä taidealat. Turun AMK:n opiskelijoista suurin osa opiskelee Kupittaan kampuksella. Kaksi muuta, pienempää kampusaluetta, sijaitsevat Turussa Linnankadulla ja Salossa. Erilaisia AMK- ja YAMK-tutkintoja voi Turun ammattikorkeakoulussa suorittaa yli 70:ssä koulutuksessa.

Taidealojen eli Taideakatemian koulutusaloina Turun AMK:ssa ovat media-ala, kuvataide, musiikki ja esittävät taiteet sekä Master’s-koulutukset (YAMK).

Media-alalla opiskelijat voivat erikoistua muun muassa journalismiin, elokuva-alalle tai mainonnan suunnitteluun tai tuotantoon ja projektinhallintaan.

Mediassa työskentely kiinnostaa nuoria edelleen todella paljon, sillä viime vuonna Turun AMK:n media-alan koulutuksiin haki yhteensä reilusti yli tuhat opiskelijaa.

– Journalismin opintoihinkin oli viime vuonna yli 300 hakijaa, kertoo media-alan lehtori ja journalismin opiskelijoiden oman julkaisualustan Tutkan päätoimittajana viime vuoden loppuun asti toiminut lehtori Johanna Ailio.

Kuten muissakin koulutuksissa, myös journalismin opinnoissa ammattikorkeakouluopiskelijat saavat teoriaopetuksen lisäksi harjoitella ammattitaitojaan ”kädet savessa”. Tutka on aito media, ja samalla journalistiopiskelijoiden oppimisympäristö.

– Opiskelijat muodostavat Tutkan toimituksen. He ideoivat juttunsa itse, haastattelevat, kuvaavat, editoivat ja tietenkin myös kirjoittavat. He siis tekevät aitoja toimittajan töitä, kertoo vuoden alusta alkaen Tutkan päätoimittajana aloittanut lehtori Anna Kuusela.

Käytännön työkokemusta tulee siis opintojen aikana valtavasti, mutta sen lisäksi aiemmin tai opintojen aikana hankittuja muita työkokemuksia voidaan hyödyntää opintopisteiksi.

– Meillä on käytössä niin sanottu AHOT-menettely eli aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen. Jos on hankkinut työkokemusta esimerkiksi freelancer-toimittajana tai harrastuksen parissa, kuten urheiluseuran viestinnässä, näitä työkokemuksia voidaan hyödyntää opiskelijalle opintopisteiksi, kertoo Johanna Ailio.

Turun AMK:n suomenkielisiin koulutuksiin haetaan yhteishaussa. Kevään yhteishaku on 13. maaliskuuta – 27. maaliskuuta. Englanninkielisiin opintoihin haku on käynnissä ja päättyy 17. tammikuuta. Lisätietoa Turun AMK:sta ja koulutustarjonnasta: www.turkuamk.fi.