Varsinais-Suomen Rinnallakulkijat ry:n järjestämät päihdeläheisten vertaistukiryhmät antavat kasvot sairaudelle ja läheisten kokemalle tuskalle. Vertaistuella on suuri arvo.
NUORET.
Varsinais-Suomen Rinnallakulkijat ry käynnistää nuorille suunnatun päihdeläheisten vertaistukiryhmän yhteistyössä V-S FinFamin kanssa.
Tammikuun toisena viikonloppuna alkavaa ryhmää vetävät turkulaiset lähihoitajaopiskelijat Tiia-Maria Jalo ja Susanna Stenroos, jotka ovat itsekin nuoria läheisiä. Heidän kauttaan kohtaavat vertaistuki sekä nuorten näkökanta vertaisuuteen.
– Kerran kuukaudessa kokoontuva vertaistukiryhmä on osallistujille ilmainen, eikä sinne tarvitse ennakkoilmoittautumista. Henkilöllisyyttään ei ole pakko tuoda esille, vaan ryhmässä voi pysyä anonyyminä ja keskustelu on luottamuksellista, Jalo kertoo.
Yhdistyksen tarkoituksena on hälventää riippuvuussairauden ympärillä usein leijuvaa häpeäntunnetta. Koulutetut kokemusasiantuntijat jakavat infoissa omaa tarinaansa ja muistuttavat, että kukaan ei ole päihteistä johtuvien haasteiden kanssa yksin.
– Meillä on materiaalipohjia, joiden avulla voi käydä asioita läpi, mutta ryhmät etenevät pääosin keskustelemalla ja kuuntelemalla, mitä osallistujien omat toiveet olisivat. Jo keskustelunavaus aiheesta on monelle tärkeä sekä merkittävää tieto siitä, että vertaistukea on saatavilla. Ryhmässä ei tarvitse keskustella, jos se ei tunnu hyvältä, vaan voi tulla vain kuuntelemaankin, Jalo jatkaa.
Varsinais-Suomen mielenterveysomaisten – FinFami ry:n tiloissa, osoitteessa Itäinen Pitkäkatu 11a alkaa 14.1.2024 kello 16 nuorten oma vertaistukiryhmä.
Alle 20-vuotiaille päihdeperheiden nuorille suunnatun ryhmän vetäjät ovat myös päihdeperheen lapsia.
– Alun perin lähdin Varsinais-Suomen Rinnallakulkijat ry:n toimintaan mukaan, koska äitini on yhdistyksen hallituksessa. Autoimme esimerkiksi yhdistyksen nettisivujen ja sosiaalisen median ylläpidossa sekä tapahtumien järjestämisessä, Tiia-Maria Jalo toteaa.
– Minun ja Susannan vastuulla ovat yhdistyksen verkkosivut ja sometilit. Olemme avanneet myös rinnallakulkijatry-nimisen TikTok-kanavan. Lisäksi olemme tehneet myös aikuisten vertaisryhmiin kuvakortteja ja muita materiaaleja, lisää Jalo.
Nuorten oma vertaistukiryhmä oli ollut pidempään jo suunnitteilla, mutta vetäjiä ei vain ollut aiemmin löytynyt.
– Ajattelimme lähteä vetäjiksi, koska mekin olemme nuoria, ja voimme toimia vertaistukena kokemustemme kautta. Nuoren on useimmiten helpompi puhua vaikeista asioista toisen nuoren ihmisen kanssa, Susanna Stenroos sanoo.
Ryhmässä on tarkoituksena käydä muiden päihdeperheiden nuorten kanssa läpi omia kokemuksia ja tunteita. Vertaistukiryhmän toimintaa toteutetaan nuorten toiveiden pohjalta sekä kuuntelemalla heidän mielipiteitään.
Katariina Mäkinen-Önsoy
Tiesitkö?
• Turussa alkavan nuorten ryhmän lisäksi Varsinais-Suomen Rinnallakulkijat ry:llä on kolme aikuisille läheisille sekä päihderiippuvaisuudesta toipuneille suunnattua ryhmää, jotka kokoontuvat Liedossa, Loimaalla ja Raisiossa.
• Liedon pappilan ryhmä on parittomien viikkojen tiistaisin kello 17.30, Omais Oivan joka kuukauden viimeinen keskiviikko kello 17.30 sekä Perhekeskus Satelliitin ryhmä parillisten viikkojen maanantaisin kello 17.30.