Alueellisista Liiku lähellä -ryhmistä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä

Nättinummen Liiku lähellä -ulkoiluryhmä kokoontuu tiistaisin yhteiseen liikuntahetkeen.
Nättinummen Liiku lähellä -ulkoiluryhmä kokoontuu tiistaisin yhteiseen liikuntahetkeen. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Liiku lähellä, viesti vertaisena -hankkeen tavoitteena on tukea aktiivisesti ikäihmisten liikkumismahdollisuuksia lähellä kotia.

TURKU.

Yhteisöllinen Turku -kärkihankkeen tiimoilta ideoitu Liiku lähellä -toiminta näkyy konkreettisesti Turun asuinalueilla. Toimintaa toteutetaan Liiku lähellä, viesti vertaisena -hankkeessa tiiviisti Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n, Turun kaupungin, hyvinvointialueen, yhdistysten ja seurojen yhteistyönä. Isossa kumppanuusverkossa on mukana järjestöjä ja yrityksiä.

– Tutkitun tiedon ja laajan taustatyömme perusteella suurin osa ikäihmisistä ei liiku terveytensä kannalta tarpeeksi ja toisaalta liikuntamahdollisuuksien järjestäminen on ollut eri puolilla kaupunkia epätasa-arvoista. Näihin haasteisiin pyrimme vastaamaan Liiku lähellä -toiminnassa Turun kaupungin liikuntapalvelujen projektipäällikkö Saija Kultala tiivistää.

– Lähellä olevat liikuntapaikatkaan eivät pelkästään auta, jos toimintakyvyssä on haasteita ja arkuutta lähteä liikkeelle. Pyrimme löytämään ryhmiin erityisesti ikäihmisiä, joilla ei ole vielä liikuntaharrastusta. Siksi ryhmiimme osallistumisen kynnys on yritetty tehdä olemattomaksi. Ihanaa on myös kuulla, että ryhmäläisistä on tullut keskenään tuttuja, jonka myötä he ovat lähteneet liikkumaan ryhmän kokoontumisten ulkopuolellakin, jatkaa Kultala.

Tänä syksynä toiminnassa on ollut yhteensä 31 ryhmää 25:lla eri asuinalueella Turussa. Ensi vuonna tavoitellaan taas uusia asuinalueita mukaan.  Toimivasta kumppanuudesta hyötyvät kaikki osapuolet, sillä yksin ei mikään taho pystyisi järjestämään toimintaa ympäri Turkua tässä laajuudessa.

Tärkeässä asemassa ovat vapaaehtoiset vertaisviestijät.

Vertaisviestijät jakavat Liiku lähellä -ryhmien mainoksia asuinalueellaan ja innostavat muita mukaan toimintaan.

– Vertaisviestintä tarkoittaa sitä, että osallistamme ikäihmisiä viestimään toiminnasta voimavarojensa mukaisesti oman alueensa muille ikääntyneille. Mainos on samalla kutsu, joka viestittää vastaanottajan olevan tervetullut toimintaan mukaan, projektisuunnittelija Mira Berg Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:stä kertoo.

Liiku lähellä - toimintaa asuinalueilla Nättinummen ryhmä
Yksi Nättinummen ryhmän aktiivisista osallistujista Pentti Kauppinen kiittelee yhdessäoloa sekä uuden oppimista: ”Mukana on eri taloyhtiöistä K-Marketin lähettyviltä tulevia ihmisiä, joihin ei tulisi tutustuttua ilman yhteistä tekemistä. Kyllä se niin vain on, että on hyvä yrittää lähteä kotoa liikkeelle, ja tässä tarjoutuu hyvä mahdollisuus siihen”. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

– Toteutamme etsivää vanhustyötä asuinalueille jalkautumalla, pihoilla ja kaupoilla viestiä jakamalla sekä kohtaamalla senioreita. Kohdennetun viestinnän tavoitteena on kannustaa ikäihmisiä matalalla kynnyksellä mukaan liikuntaan heidän toiveitaan kuunnellen, Berg lisää.

Liiku lähellä -ryhmän ohjaajalle voi vinkata toiveista tekemiseen liittyen. Maksuttomiin ja avoimiin ryhmiin voi osallistua tulla koska ja millä asuinalueella tahansa. Riittää kun ilmestyy paikalle, eli aikaisempaa kokemusta, ilmoittautumisia tai sitoutumista ei tarvita. Oma tyyli ja tahti liikkua ovat erinomainen lähtökohta osallistumiseen.

Vuosina 2022–2025 toteutettava Yhteisöllinen Turku -kärkihanke rakentuu pormestariohjelman mukaisista toimenpideohjelmista ja teemoista, joita ovat esimerkiksi yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäisy, mielenterveyden ja liikkumisen tukeminen sekä lähiöiden kehittäminen.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Liiku lähellä -ryhmissä tärkeintä on yhdessä liikkuminen ja muiden kohtaaminen. Sisältö voi vaihdella ja se voi olla kaikkea kevyestä jumpasta ulkoiluun tai pelailusta tasapainoiluun.

• Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen ja Turun kaupungin liikuntapalvelujen toteuttamassa hankkeessa rakennetaan uusi toimintamalli, joka muodostuu kolmesta osasta: kohderyhmään kuuluvien löytämiseen keskittyvästä etsivästä työstä, tiedon jakamiseen panostavista vertaisviestijöistä ja ammattilaisohjaajien vetämistä Lähiliikkujat-ryhmistä.

• Mukana hankkeessa ovat muun muassa Varhan hyvinvointikeskukset Ruusukortteli ja Lehmusvalkama, Fingerroosin säätiö, Turun Seudun Nivelyhdistys, Turun Seudun Vanhustuki, Turun seudun Omaishoitajat ja Turun Kisa-Veikot sekä mediakumppanina Turun Seutusanomat.