Paimion parantola avaa suljetut ovensa!

Paimion parantola.
Paimion parantola. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi parantolaa ympäröivän mäntymetsän rauhasta pääsee nauttimaan edullisesti.

PAIMIO.

Tuberkuloosiparantolaksi vuonna 1933 valmistunut, arkkitehtien Aino ja Alvar Aallon suunnittelema funktionalismin helmi, on hallinnut Paimion maisemaa jo 90 vuoden ajan. Suunnittelun lähtökohtana on ollut ihmisen hyvinvointi, joka kantaa tähän päivään asti.

Paimion parantolan uutuuskierros avaa ovet tiloihin, jotka ovat olleet aiemmin suljettuina yleisöltä. Kierroksen aikana käydään oppaan johdolla muun muassa leikkaussalissa, kappelissa ja leipomossa sekä kuullaan tarinoita liittyen potilaiden ja henkilökunnan arkeen ja juhlaan.

Parantola on ollut omavarainen yhteisö sekä edelläkävijä ravinnon merkityksen ymmärryksessä osana hyvinvointia.

Suljetut ovet -kierros pidetään lauantaisin aamupäivisin. Kierros on mahdollista järjestää myös yksityisesti ja ryhmille. Opastetun kierroksen hintaan kuuluu sisäänpääsy Parantolan huoneita -näyttelyyn, jossa voi perehtyä esimerkiksi parantolan muotoiluun, väreihin ja kalusteisiin sekä museoituihin potilashuoneisiin.

Kierros ei ole esteetön, vaan kierroksen aikana liikutaan portaissa ja kapeilla käytävillä. Kierroksen ja näyttelyyn tutustumisen arvioitu yhteiskesto on 90 minuuttia. Vierailua voi täydentää tutustumalla parantolaa ympäröivään luontoon Parantolan polulla sekä yöpymällä Mäntylässä.

Parantolan pihapiirissä sijaitseva Mäntylä kutsuu majoittumaan ja viettämään rentouttavaa aikaa 90 eurolla per yö.

Mäntymetsän keskellä sijaitsevaan nostalgiseen hoitajien asuntolana toimineeseen Mäntylään, niin kutsuttuun hoitajien taloon, Hakola ja Artek ovat sisustaneet tyylinsä mukaiset huoneistot.

Parantolan hoitohenkilökunnan asuntolaksi alun perin suunniteltu Mäntylä valmistui vuonna 1949. Tällä hetkellä rakennuksessa on 13 valoisaa majoitushuoneistoa, joissa jokaisessa on oma keittiö ja kylpyhuone. Varustelutaso vaihtelee huoneistoittain.

Paimion parantola -säätiö kehittää parantolasta paikan, joka kunnioittaa Aaltojen perintöä. Se toimii keskustelun ja tekemisen alustana ja kehittää muotoilun roolia yhteiskunnallisen hyvinvoinnin rakentajana.

Lokakuussa pidetty historian ensimmäinen Spirit of Paimio -konferenssi toi Aaltojen muotoilufilosofian aikaamme ja rakensi uutta sen pohjalta. Se oli ensimmäinen askel uudenlaisessa tekemisessä, oppimisessa ja ajattelussa sekä ennen kaikkea tulevaisuuden suunnittelussa.

Katariina Mäkinen-Önsoy