Vanhan rakennuksen ehdoilla

Iso-Puolalan historiallinen taloryhmä.
Iso-Puolalan historiallinen taloryhmä.

Rakennusperinteen Ystävät ry on kunnostanut Iso-Puolalan rakennuksia perinteisin menetelmin niin, että talot kohentuvat pala palalta entiselleen.

RAKENNUSPERINNE.

Iso-Puolalan taloryhmän idyllinen ympäristö keskellä kauneinta Turkua, Puolalanmäellä Turun taidemuseon ja Park Hotelin välissä, houkuttelee vierailulle. Rakennusperinteen Ystävät ry:n omistamassa Iso-Puolalassa avautuu joulukahvila samaan aikaan pop up -putiikkien kanssa.

Joulukahvila sijaitsee historiallisessa päärakennuksessa, joka on siirretty tälle paikalle 1770-luvulla. Kulttuuri- että rakennushistoriallisesti merkittävä Iso-Puolala on ollut Rakennusperinteen Ystävät ry:n omistuksessa vuodesta 2013 alkaen.

Turun vanhimpiin rakennuksiin kuuluvassa Iso-Puolalan talossa huomioidaan energiatehokkuus: Uuneja lämmitetään vain tarpeen mukaan ja kylmä pidetään ulkona ikkunaliimapaperein ja oviverhoin. ”Ikkunoille olemme teettäneet kahta kynttilää mukailevat jouluvalot, mielestäni vanhaan taloon sopii hillitty jouluvalaistus”, Rakennusperinteen Ystävät ry:n Katariina Entonen sanoo. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

– Toimintaamme kuuluu siis Turun vanhimpiin lukeutuvan talon kunnostamista ja ylläpitoa. Hankkiessamme talon se oli 60-luvun toimistokuosissa, eli täällä oli paljon vanhaan taloon sopimattomia materiaaleja. Pihapiirissä oleva 1820-luvulla rakennettu pikkutalo osoittautui kuitenkin päärakennusta hankalammaksi kunnostuskohteeksi, Rakennusperinteen Ystävät ry:n toiminnanjohtaja Katariina Entonen toteaa.

– Pääosa toimintaamme ovat Tuuma-lehti sekä teemajulkaisu, jonka kautta jaamme tietoa jäsenistöllemme valtakunnallisesti. Jäseniä yhdistyksessämme on kaiken kaikkiaan 2 300, Entonen jatkaa.

Iso-Puolalaa on kunnostettu perinteisin menetelmin nyt kymmenen vuoden ajan, ja pala palalta talot kohentuvat entiselleen. Vanhojen rakennusten huolellinen kunnostaminen vaatii paljon voimavaroja, konkreettisia varojakin, sekä talkoohenkeä.

Rakennusperinteen Ystävät ry – Byggnadstraditionens Vänner rf pyrkii edistämään vanhan rakennusperinteen ja perinteisten rakennustaitojen säilymistä.
Iso-Puolalan päärakennus.
Iso-Puolalan päärakennus.

Toiminnan tarkoituksena on saada vanhat rakennukset ja kulttuuriympäristöt säilymään siten, että ei tuhota niiden alkuperäistä tai kehitysvaiheiden kautta syntynyttä omaleimaisuutta ja tunnelmaa.

Yhdistys haluaa myös edistää tämän tiedon soveltamista uudisrakentamiseen sekä perinteisten rakennusmateriaalien arvostuksen kohottamista.

– Järjestämme retkiä, tapahtumia ja kaikille avoimia kursseja, kuten esimerkiksi viimeisimpänä ikkunankunnostuskurssi Peltolan verstaalla, Katariina Entonen kertoo.

Vaikka Rakennusperinteen Ystävät on valtakunnallinen yhdistys, sen hallitus koostuu rakennus- ja kulttuuriperinteen säilyttämisen puolesta puhuvista ja sen eteen töitä tekevistä paikallisista ihmisistä.

– Aktiivejamme on laajasti Turussa ja lähikunnissa. Minä taidan asua kauimpana, Marttilan kunnan puolella, sanoo Entonen.

Iso-Puolalan joulu on avoinna 17. joulukuuta asti torstaista sunnuntaihin kello 11–16.
Iso-Puolalan joulu on avoinna 17. joulukuuta asti torstaista sunnuntaihin kello 11–16.

– Opiskelijat ovat talkoolaisten ohella suuri voimavaramme. Meillä on ollut harjoittelijoita esimerkiksi Turun Ammattiopistosäätiö TAOsta ja Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekosta. Tämä on opiskelijoille mielekäs harjoittelukohde, sillä heidän kädenjälkensä jää tänne pysyvästi, lisää Entonen.

Pääsiäisen ja joulun aikaan Iso-Puolalassa avautuu yhdistyksen oman talkoovoimin pyöritettävän kahvilan lisäksi puoteja, joista osa on ulkopuolisten toimijoiden järjestämiä. Yhdistys vuokraa tilojaan myös lyhytaikaisempaan käyttöön.

– Täällä on pidetty pieniä tapahtumia kuten kirjan julkistustilaisuuksia ja kokouksia. Kaikki tulot, mitä vuokraamisesta ja kahvilatoiminnasta kerääntyy, käytetään lyhentämättömänä talon kunnostamiseen, sanoo Entonen.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Valtakunnallisen Rakennusperinteen Ystävät ry:n toiminta on suunnattu kaikille rakennusperinteestä ja kulttuuriympäristöstä kiinnostuneille.

• Neljä kertaa vuodessa säännöllisesti ilmestyvä Rakennusperinteen Ystävät ry:n julkaisema Tuuma-lehti on alallaan Suomen ainoa.