Valoa kaamokseen – kausivalot syttyvät Lux Gratiaen kunniaksi

Lux Gratiae -tapahtumasta vastaavat muun muassa Mika Hirvi Naantalin kaupungilta, Anski Raunio ja Mirja Kujala Naantalin Kulttuuritaloyhdistyksestä, Anu Anttila kaupungilta, Suvi Innilä Naantalin Musiikkijuhlilta ja Tarja Rautiainen Visit Naantalista.
Lux Gratiae -tapahtumasta vastaavat muun muassa Mika Hirvi Naantalin kaupungilta, Anski Raunio ja Mirja Kujala Naantalin Kulttuuritaloyhdistyksestä, Anu Anttila kaupungilta, Suvi Innilä Naantalin Musiikkijuhlilta ja Tarja Rautiainen Visit Naantalista.

Kulttuurinnälkäisille on Naantalissa tarjolla valotaidetta, musiikkia ja runoja sekä perinteinen vaellus.

NAANTALI.

Naantalissa 12:tta kertaa järjestettävä Lux Gratiae 27–29.10. on todellinen valon juhla. Pimeä vuodenaika saa ihmiset kaipaamaan valaistusta, ja tähän toiveeseen Naantalin kaupunki on vastannut teknisten palveluiden ja kulttuuripalveluiden yhteistyönä.

Lux Gratiae -tapahtuman avajaisiltana juhlistetaan pihakaduksi muutettua Tullikatua uuden kausivalaistuksen sytytyksellä kello 19.30. Naantalin kaupungin yhdyskuntatekniikan päällikkö Mika Hirvi kertoo tilaisuudessa kausivalaistuksen yleissuunnitelmasta.

– Tullikadun alueen kehittyessä olemme saaneet toteuttaa uusia liikennejärjestelyjä. Muutosten yhteydessä meille tuli mahdollisuus suunnitella myös valaistus uudelleen. Laajensimme ajattelua monialaisessa suunnitteluryhmässä niin, että emme keskittyneetkään enää pelkkään jouluvalaistukseen. Pitkälle pimeälle ajanjaksolle sopivaa kausivalaistusta voidaan täydentää jouluvaloilla, Hirvi sanoo.
– Suunnitteluryhmässä ja yleisötilaisuuksissa päädyimme Naantalin Talviaurinko-teemaiseen kausivalaistukseen, joka kytketään päälle Lux Gratiaen aikaan ja sammutetaan helmikuun loppupuolella, Hirvi jatkaa.

Talviaurinko jatkaa Naantalin valoteosten sarjaa, johon kuuluvat Aurinkotien Hautuja ja Naantalin vanhankaupungin rannan valoelementit.

Naantalin Kirkkopuistossa syttyy iltakahdeksalta tunnelmallinen valoteos, joka loihtii puistosta metsän salin. Valotaiteilija Antti Kulmalan suunnittelema ja toteuttama Tapion sali -teos on nähtävillä puistossa illan pimetessä koko viikonlopun ajan.

– Toivomme, että valoisa tapahtuma tuo väkeä Naantaliin ja innostaa paikallisiakin osallistumaan, Naantalin kaupungin kulttuuri- ja viestintäsuunnittelija Anu Anttila toteaa.

Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen on hyvillään Lux Gratiaen järjestäjien toimivasta yhteistyöstä.

– Kauden pidentäminen on mahdollista erilaisin tapahtumin ja valot ovat merkittävä osa houkuttelevuuden lisäämistä pimeänä aikana. Kun saamme ihmiset liikkeelle, siitä hyötyvät myös yritykset, sanoo Rautiainen.

Jaakobin kävely starttaa lauantaina Naantalin kirkolta, tuntia edellisvuosia aikaisemmin eli jo kello 9. Rymättylän kirkolle suuntaavalle matkalle kertyy kilometrejä noin 25. Perillä Rymättylässä on tarjolla kahvitus seurakunnan toimesta. Kävelijöille on tarjolla paluukuljetus noin kello 15.30.

Poikkitaiteellisen tapahtumakokonaisuuden huipentaa lauantain runo- ja lauluesitykset.

Naantalilainen runoryhmä Sulkakynät esittää runojaan Naantalin Taidehuoneella 28.10. kello 16.

– Runolliset omakuvat -näyttelyyn olemme asettaneet meitä kuvastavia esineitä sekä niihin liittyviä tekstejä vierekkäin. Tilaisuudessa julkaistaan myös ihan ensimmäinen antologiamme, Anski Raunio Naantalin Kulttuuritaloyhdistys ry:stä ja Sulkakynistä kertoo.

Sulkakynät on runoharrastajista koostuva luovan kirjoittamisen ryhmä, johon kuuluu tällä hetkellä yksitoista kirjoittajaa.

– Olemme kokoontuneet lähes kymmenen vuoden ajan kerran kuukaudessa seurakunnan tiloissa, Raunio lisää.

Rajaton syksy -konsertti kuullaan Naantalin kirkossa lauantai-iltana osana Lux Gratiae -tapahtumaa. Lauluyhtye Rajaton on Suomen tunnetuin ja pitkäikäisin a cappella -yhtye, joka tunnetaan erityisesti kekseliäästä ohjelmistostaan ja teknisestä taituruudestaan.

Syksyisessä konsertissa kuullaan yhtyeen uran varrelta poimittuja yleisön suosikkikappaleita sekä aivan uusia, muun muassa Edith Södergranin runoihin sävellettyjä lauluja.

Pitkän perinteen omaava Lux Gratiae on paikallisten organisaatioiden ja kaupungin tiiviin yhteistyön tulosta. Järjestelyistä vastaavat kulttuuripalvelut, Naantalin Musiikkijuhlat, Visit Naantali, Naantalin Kulttuuritaloyhdistys ry, Naantalin seurakunta, Vallis Gratiae -yhdistys ry ja Armonlaakson vaeltajat ry. Tapahtumaa tukee Naantalin Energia Oy.

Katariina Mäkinen-Önsoy