Ilmoittautuminen vastuullisuuteen ja ekologisuuteen perustuvaa opetusta tarjoavaan turkulaiseen Kidekoon on parhaillaan käynnissä.
KOULUTUS.
Kahden innovatiivisen turkulaisen, Outi Puron ja Hanna Rissasen, unelmista syntyi muotoilun ja arkkitehtuurin opetusta ala- ja yläkouluikäisille tarjoava Kideko. Kauppiaskadulla sijaitsevan puutalon ihanissa, Puolalan peruskallioon louhituissa tiloissa syyskuun alussa alkavaan opetukseen voi ilmoittautua saman tien.
Kidekossa opetetaan monialaisesti taiteita, arkkitehtuuria ja muotoilua.
– Perustavanlaatuista ekologisuuteen ja vastuullisuuteen pohjautuvaa arkkitehtuurin ja muotoilun opetussuunnitelmaa ei ole aiemmin tehty. Turussa ei aiemmin myöskään ole ollut vastaavanlaista opetusta, Puro toteaa.
Ensimmäisen yhdistyksensä, Kideko ry:n, taideterapeutti, kuvataideopettaja ja taiteilija Hanna Rissanen sekä kuvataideopettaja, kuvataiteilija ja Mum’sin emo Outi Puro perustivat koulun toiminnan tukemiseksi.
Ympäristötekoihin kannustava Kideko jakaa arvomaailmansa koulun inspiraation lähteenä toimineen kestävän kehityksen Mum’s -tuotemerkin kanssa.
– Kestävien ratkaisujen koulumme arvofilosofiaan kuuluu ennen kaikkea vastuu ihmisestä ja vastuu ympäristöstä. Näihin sisältyvät sosiaalinen vastuu, kestävien liiketoimintamallien omaksuminen, vastuullinen suunnittelu ja itseilmaisu suvaitsevaisuuden ja hyvinvoinnin nimissä. Ekodesigntaidot on jaettu kuuteen jaksoon tavoitteellisessa opetussuunnitelmassamme, joka julkaistaan kokonaisuudessaan elokuun puolivälissä Kidekon nettisivuilla, Puro kertoo.
– Käytämme vain kierrätettyjä materiaaleja tai luonnonmateriaaleja. Oppilaat ovat mukana materiaalien hankinnassa, he voivat tuoda kodeistaan jätteeksi meneviä materiaaleja. Lisäksi kierrätysyhteistyöstä kiinnostuneet yhteisöt ja yritykset voivat ottaa yhteyttä meihin, lisää Puro.
Jokainen Kidekon oppilas osallistuu yhteisöllisen ekotaideteoksen tekoon 30 kokoontumiskerran aikana. Teoksen hyväntekeväisyyskohde päätetään yhdessä lasten kanssa lukuvuoden aikana.
Valinnaisten opintojen opetuksesta vastaavat Kidekossa yleensä vierailevat opettajat, niin ikään turkulaisen Nikkotakko jewelryn Katri Juva ja naantalilainen designyrittäjä Miia Liesegang.
– Vastaamme Outin kanssa koulusta ja opetuksesta. Vierailevat tähtiopettajat tuovat inspiraatiota ja omaa osaamistaan valinnaisiin opintoihin, Kidekon toinen perustaja, ratkaisukeskeinen kuvataideterapeutti Hanna Rissanen kertoo.
Muotoilijat luottavat yhdessä tekemisen voimaan.
– Oman luovuuden tiedostaminen ja vahvuuksien korostaminen luovan prosessin kautta voi lisätä itsetuntemusta. Lapsilla ja nuorilla on kaikki valmiudet toimia ratkaisijoina ihmisten toiminnasta johtuviin ympäristöongelmiin, Liesegang sanoo.
– Perusajatuksena on se, että maailma on hyvä, silloin kun pyrimme yhdessä tekemään sen hyväksi. Omaan intuitioon luottamalla, sydämellä tekemällä ja kiltteydellä on mahdollista saavuttaa paljon, Juva toteaa.
Rissasesta, Liesegangista, Juvasta ja Purosta kysymys on kaiken kaikkiaan toivon antamisesta konkreettisten esimerkkien avulla.
– Lapset ovat usein juuri aidoimpia ajattelijoita, koska he eivät ole kuormittuneet ”näin on totuttu tekemään aiemminkin” -ajatuksella. On tärkeää oppia siihen ajattelumalliin, että jokainen voi vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin omilla tekemisillään, he tiivistävät.
Arkkitehtuurin ja muotoilun opetusta on lapsille ja nuorille suunnattujen opintojen lisäksi Kidekossa tarjolla vanhemmille sekä alle kouluikäisille lyhyempien teemakurssien muodossa.
Katariina Mäkinen-Önsoy