Klassikkokappaleet soivat Paimion Teatterin kesässä

Maitomies Tevje perheineen; Ville Kotamäki (Tevje), Venla Lattu (Tzeitel) ja Mira Lattu (Golde), esittivät makupaloja Paimion Teatterin Viulunsoittaja Katolla -musikaalista Piikkiö päivässä 27. toukokuuta.
Maitomies Tevje perheineen; Ville Kotamäki (Tevje), Venla Lattu (Tzeitel) ja Mira Lattu (Golde), esittivät makupaloja Paimion Teatterin Viulunsoittaja Katolla -musikaalista Piikkiö päivässä 27. toukokuuta. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

PAIMIO.

Viulunsoittaja Katolla (engl. Fiddler on the Roof) -musikaali saa Paimion Teatterissa ensi-iltansa 16. kesäkuuta. Teos perustuu Joseph Steinin käsikirjoitukseen, jonka on kääntänyt Esko Elstelä. Alkuperäistuotannossa musiikista vastasi Jerry Bock ja sanoituksista Sheldon Harnick (New York Stage / Harold Prince).

Broadwaylla ohjauksesta ja koreografiasta vastasi Jerome Robbins. Paimion Teatterissa Robbinssin saappaisiin astuu Eija-Irmeli Lahti, jonka suunnitteleman näyttämökuvan toteuttaa Anton Simolin työryhmänsä kanssa.

Kapellimestarina ja lauluvalmentajana toimii teatterissa jo vuosia vaikuttanut Outi Ollila. Puvustuksesta vastaa Taija-Leena Jokilehto ja maskeerauksesta Ida Ollula.

Rakastettu musikaali on ajaton klassikko, joka ei koskaan ole ollut yhtä ajankohtainen kuin nyt. Näyttämöteos sijoittuu nimittäin 1800–1900-lukujen vaihteen juutalaisyhteisöön, ukrainalaisessa Anatevkan kylässä, jolle omasta kulttuurista, kielestä ja koko olemassaolosta taisteleminen on elinehto.

Yhtymäkohtaa ei tänäkään päivänä tarvitse valitettavasti kaukaa etsiä. Musikaalin tumman ja koskettavan pohjavireen päälle rakentuu voimaa antavaa huumoria, mukaansatempaavia rytmejä sekä herkkiä melodioita.

Viulunsoittaja Katolla on klassikko jo itsessään. Siitä tutuksi tulleet laulut, kuten Rikas mies jos oisin (If I Were A Rich Man) sekä Nousee päivä, laskee päivä (Sunrise, Sunset), ovat jääneet elämään alkuperäisinä ja käännettyinä hittikappaleina.

Esitys rantautui Amerikasta Suomeen 1960-luvulla ja sen jälkeen sitä on esitetty ahkerasti ympäri maatamme. Paimion museomäen katettuun katsomoon voi siis tänä kesänä istahtaa nauttimaan 30 näyttelijän sekä kuusijäsenisen orkesterin esittämästä suositusta musikaalista.

Viimeksi Viulunsoittaja Katolla on ollut Paimion kesän ohjelmistossa vuonna 1996, jolloin paimiolaissyntyinen teatteriohjaaja Olli Saaristo sai paikallisen kesäteatterin väen innostumaan uudesta aluevaltauksesta: musikaalista.

Esityskausi: 16.6. – 15.7.2023.

Katariina Mäkinen-Önsoy