Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta Ruskon kesäteatterissa

Ruskon kesäteatterin lavan valtaavat kesäkuussa kolme muskettisoturia.
Ruskon kesäteatterin lavan valtaavat kesäkuussa kolme muskettisoturia: menossa mukana d’Artagnan hevosineen. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

RUSKO.

Ruskon kesäteatterissa nähdään koko perheen näytelmä Kolme muskettisoturia. Esityksen käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja lavastuksesta vastaa Valtteri Roiha, musiikista Oskari Vahvaselkä, puvustuksesta Kirsi Vaara ja tekniikasta Toni Rautio.

Työryhmässä on 27 henkilöä, nuorempaa ja vanhempaa harrastajanäyttelijää, joilla on vaihtelevasti kokemusta teatterinteosta.

kolme muskettisoturia Porthos, Athos ja Aramis Ruskon kesäteatterissa. Kuva: Katri Alajärvi.
Kolme muskettisoturia Porthos, Athos ja Aramis Ruskon kesäteatterissa. Kuva: Katri Alajärvi.

Ruskon nuorisoseura ry:n puheenjohtaja Katri Alajärvi laskee, että näyttelijöistä 1/3 on pidempään Ruskolla harrastaneita, 1/3 viime vuonna aloittaneita ja 1/3 tänä kesänä nuorisotalon pihanäyttämöllä debytoivia.

– Harrastajaryhmässä on paljon lapsia, joten käsikirjoitusprosessi lähti liikkeelle siitä, että kirjoitin kaikille osaamis- ja ikätasoon sopivankokoiset roolit. Teen mielelläni teatteriesityksiä kaikenikäisten kanssa. Esiintyjäkaartimme onkin mukava sekoitus kokemusta ja innokkuutta, ohjaaja Valtteri Roiha komppaa.
– Nuori säveltäjälupaus Oskari Vahvaselkä valmisti tähän musiikit. Viimeksi teimme hänen kanssaan yhteistyötä Ruskolla viime kesänä esitetyssä Robin Hoodissa, Roiha lisää.

Roiha kertoo, että juoni mukailee alkuperäistekstiä nykyaikaistetussa muodossa.

– Uudessa versioinnissa on kuitenkin sopivasti vanhaa henkeä, menneisyyden Pariisia. Ruskolle käsikirjoittamassani näytelmässä hevosillakin on omat roolinsa – ja ihmisesittäjänsä. Muskettisoturien ja uljaiden ratsujen lisäksi lavalla nähdään muun muassa kirjuri, sinetinvartija, kuningas ja kuningatar, Mylady, Amelie sekä tietysti d’Artagnan ja tämän isä, hän sanoo.
– Väliaikoineen alle kaksi tuntia kestävässä näytelmässä on menoa ja meininkiä, sopivassa määrin miekkailua, huumoria ja romantiikkaa, hän jatkaa.

Ruskon kesäteatteri on Ruskon Nuorisoseura ry:n ylläpitämä kesäteatteri, joka tuottaa lasten- ja koko perheen näytelmiä.

Esityskausi: 4.–21.6.2023.

Katariina Mäkinen-Önsoy