Kokoomuksesta suurin puolue

    Petteri Orpolla riittää ilon aiheita vaalituloksen ansiosta. Kokoomus on nyt myös Varsinais-Suomen suurin puolue eduskunnassa.

    EDUSKUNTAVAALIT

    Sunnuntai-iltana päättynyt jännittävä vaali-ilta päättyi Kokoomuksen suuriin juhliin. Kokoomuksesta tuli Suomen suurin puolue, kun se alustavan ääntenlaskennan mukaan saavutti peräti 48 kansanedustajapaikkaa.

    Tarkastuslaskennat aloitetaan vaalipiirilautakunnissa jo tänään ja vaalien tulos vahvistetaan keskiviikkona. Pieniä muutoksia voi tarkastuslaskennassa vielä vaalipiireittäin tulla, mutta yleensä alustava laskenta on varsin tarkka, ja harvoin puolueiden väliset voimasuhteet muuttuvat tarkastuslaskennassa.

    Perussuomalaiset sai hurjan tuloksen sekin, 46 kansanedustajapaikkaa, ja on nyt Suomen toiseksi suurin eduskuntapuolue.

    SDP jäi kolmanneksi saavutettuaan 43 kansanedustajapaikkaa.

    Kaikki kolme suurinta lisäsivät edustajapaikkojensa määrää; Kokoomus 10 paikalla, Perussuomalaiset seitsemällä ja demaritkin kolmella paikalla.

    Raskaimmat tappiot kokivat Keskusta ja Vihreät. Keskusta menetti kahdeksan kansanedustajapaikkaa ja sai uuteen eduskuntaan 23 paikkaa. Vihreät menetti seitsemän paikkaa ja sai uuteen eduskuntaan 13 kansanedustajaa.

    Myös Vasemmistoliitto menetti paikkojaan. Uudessa eduskunnassa on 11 Vasemmistoliiton kansanedustajaa, pudotusta viisi paikkaa.

    RKP ja KD säilyttivät paikkansa, RKP:llä on uudessakin eduskunnassa yhdeksän edustajaa ja KD:lla viisi.

    Myös Liike Nyt säilytti yhden paikkansa.

     

    Seuraavaksi ovatkin vuorossa hallitustunnustelut. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo suurimman puolueen puheenjohtajana saa tehtäväkseen muodostaa Suomeen uusi hallitus. Hallitustunnusteluista ja hallitusohjelman kasaamisesta on monen asiantuntijan mielestä tulossa haastavia.

    – Pääsiäisen jälkeisellä viikolla laitetaan hallitusohjelmaneuvottelut käyntiin ja mennään normaaliprosessin mukaan, ja pyritään löytämään paras mahdollinen koalitio, joka pistää Suomen asioita kuntoon, kertoi Petteri Orpo Uuden Suomen haastattelussa.