Tilalle tai rinnalle – lämmitystapakartoitus auttaa järjestelmän valinnassa

asuinalue rakentuu
Oikea mitoitus ja tehon tarpeen määritys on hyvin toimivan lämmitysjärjestelmän perusta. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

Lämmitystapavertailua on hyvä tehdä varmistuakseen siitä, millainen järjestelmä omaan kotiin sopii. Koska kyseessä on pitkälle ajalle vaikuttava investointi, ratkaisu kannattaa valita tarkasti. 

ENERGIA.  

Tämän hetken tärkeisiin puheenaiheisiin kuuluvat lämmitysjärjestelmien päivitykset, uusiutuvan energian hyödyntäminen sekä energiatehokkuuteen pyrkiminen.

Energiaremonttiin liittyvä mitoitus ja energiatehokkuuden tarkastelu kannattaa teettää asiantuntijalla; energiakonsultilla tai LVI-suunnittelijalla. Järjestelmän valintaan ei ole vain yhtä oikeaa ratkaisua, vaan jokainen kohde tarvitsee oman kartoituksensa.

Toiseksi yleisin lämmitysmuoto suorasähkölämmityksen jälkeen on edelleen öljylämmitys.

Astetta alemmas -kampanjassa muistutetaan, että öljylämmityksen energiatehokkuuteen ja päästöihin voidaan vaikuttaa kiinnittämällä huomiota laitteiston kuntoon ja säätöihin, hyödyntämällä rinnakkaisia uusiutuvan energian lämmitysjärjestelmiä, sekä suosimalla uusiutuvaa lämmitysöljyä.

Käyttöiän päässä olevan lämmitysjärjestelmän uudistaminen tuo säästöjä, ja näin varmistetaan, että järjestelmä toimii aina niin kuin pitääkin. Mikäli olemassa oleva öljykattila on hyväkuntoinen, voidaan lämmityksen energiatehokkuutta parantaa myös lisäämällä öljylämmityksen rinnalle toinen tai useampi lämmitysmuoto, eli siirtymällä hybridilämmitykseen. Hybridilämmitykseen siirryttäessä kannattaa samalla tarkastella mahdollisuuksia parantaa kodin energiatehokkuutta.

Öljylämmityslaitteisto voidaan päivittää pienillä ja edullisilla muutostöillä uusiutuvaa lämmitysöljyä käyttäväksi. Uusiutuvalla lämmitysöljyllä lämmitys voidaan toteuttaa lähes päästöttömästi.

Valtakunnallista Astetta alemmas -kampanjaa koordinoivan Motiva Oy:n johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki kannustaa lämmityksen ja ilmanvaihdon säätöihin sekä tulisijan tehokkaaseen käyttöön.

– Usean kymmenen prosentin kulutuksen lisäystä on vaikea kattaa kokonaan säästötoimilla, mutta tarkka energiansäästäjä pystyy torjumaan pahimmat kulutuspiikit. Uusia säästökeinoja kannattaa vielä etsiä, vaikka olisi jo syksyllä aloittanut energiansäästön, Ketomäki jatkaa.

Motiva Oy on valtion kestävän kehityksen yhtiö, joka tarjoaa julkishallinnolle, yrityksille, kunnille ja kuluttajille tietoa ja ratkaisuja kestäviin valintoihin.

Katariina Mäkinen-Önsoy