LEMMIKIT
Moni ei harjaa koiransa ja kissansa hampaita päivittäin. Tämä näkyy eläinlääkärin vastaanotolla siinä, että hampaat ehtivät päästä huonoon kuntoon lyhyessäkin ajassa. Lemmikinomistajalta jää helposti ongelma huomaamatta, sillä kivualiaatkaan hampaat eivät välttämättä muuta eläimen käytöstä.
Harjaisitko omat hampaasi vain kerran kuukaudessa? Ihmisille ajatus tuntuu järjettömältä, mutta monen lemmikin kohdalla tämä on arkipäivää.
Hammaskivi ja ientulehdus ovat koirien ja kissojen yleisimpiä hammasongelmia. Samoin kuin ihmisillä, hampaiden säännöllinen harjaaminen on tehokkain tapa ennaltaehkäistä hammaskiven muodostumista.
-Kerran vuodessa nukutuksessa tehty hammaskiven poisto ei auta, jos kotona hampaita ei harjaa. Monet asiakkaat ihmettelevät, kuinka hampaissa voi olla hammaskiveä uudestaan jo kuukausi tai kaksi puhdistuksen jälkeen. Silloin yleensä selviää, että koiran hampaita ei hoideta kotona, hammashoitoihin ja vaativiin kirurgisiin hammastoimenpiteisiin perehtynyt eläinlääkäri Jevgenia Volkova Omaeläinklinikka Turku keskustasta kertoo.
Hän on huomannut, että monet lemmikinomistajat ymmärtävät hampaiden harjaamisen tärkeyden vasta sitten, kun omalle lemmikille on jouduttu tekemään jokin suuri hammasoperaatio.
Hampaiden harjaamattomuus johtaa usein siihen, että hampaita joudutaan lopulta poistamaan kokonaan. Volkova suosittelee totuttamaan koiran ja kissan hampaiden harjaamiseen jo heti pentuna, sillä myöhemmin aloittaminen on erityisesti kissoilla vaikeaa.
Ksylitoli on koirille ja kissoille myrkyllistä, joten niitä varten kehitetty omia hyvänmakuisia hammastahnoja. Volkovan mukaan hammastahna tekee harjaamisesta eläimille mukavampaa, mutta kaikkein tärkeintä on itse mekaaninen hampaiden puhdistus. Hampaiden terveyttä edistävät puruluut, ruoat tai muut tuotteet eivät korvaa harjaamista.
-Kun omistajat harjaavat hampaat säännöllisesti, he myös tottuvat katsomaan lemmikkinsä hampaita ja huomaavat muutokset aikaisessa, Volkova sanoo.
Kivuliaat hampaat eivät välttämättä muuta eläimen käytöstä tai syömistapoja merkittävästi. Kivun aiheuttavat muutokset voivat Volkovan mukaan olla niinkin pieniä kuin toispuoleinen pureskeleminen, märkäruoan suosiminen tai kuivaruoan nieleminen pureskelematta.
-Myös suun raapiminen, kuolaamisen lisääntyminen ja pahanhajuinen hengitys kertovat suun ongelmista. Koiran tai kissan hengityksen ei kuulu haista viemäriltä, Volkova luettelee.
Hoitamattomat hampaat heikentävät lemmikin elämänlaatua ja monien muiden sairauksien hoitovastetta, sillä tulehdus voi levitä hampaista ja ikenistä muualle koiran tai kissan elimistöön.
Esimerkiksi kissoilla hoitamattomat hampaat lisäävät munuaisten vajaatoimintaan sairastumisen riskiä ja koirilla sydänsairauksien riskiä.
Koirien ja kissojen hammashoitoja tehdään pelkästään nukutuksessa. Seniorilemmikkien omistajat pelkäävät usein turhaan nukuttamista, sillä sen riskit ovat huomattavasti pienemmät kuin hoitamattomien hampaiden aiheuttaman kivun haitat.
-Vanhankin lemmikin pitää saada elää loppuelämänsä terveenä ja pirteänä ilman kipuja suussa. Eläimelle jo puoli vuotta on todella pitkä aika, joten on tärkeää, että hampaat hoidetaan, Volkova sanoo.