Oppisopimuksesta voi löytyä oiva väylä niin osaamisen täydentämiseen kuin aivan uuden työuran urkenemiseenkin.
KOULUTUS. Turun oppisopimustoimiston kautta alkoi viime vuonna reilu 1 200 uutta oppisopimusta 63:ssa eri tutkinnossa ja 670:ssä eri yrityksessä. Kaiken kaikkiaan viime vuoden aikana oppisopimustoimiston listoilla oli toista tuhatta yritystä, joissa työskenteli oppisopimusopiskelijoita.
Johtava koulutustarkastaja Pekka Koivisto Turun oppisopimustoimistosta kertoo urapolkujen aivan samoin kuin työnantajien ja työntekijöidenkin kirjon olevan hyvin laaja – ja se tässä työelämälähtöisessä opiskelumuodossa on kaikkein parasta.
– Iso osa oppisopimuksista tehdään uuden henkilöstön työhön kouluttamiseksi. Noin 1/3 sopimuksista tähtää olemassa olevan henkilöstön lisäkouluttamiseen sekä tietojen ja taitojen päivittämiseen, arvioi Koivisto.
Aiemmin oppisopimus painottui lähinnä aikuiskoulutukseen, mutta tänä päivänä se tarjoaa yhä enemmän mahdollisuuksia myös nuorten urasuunnittelun tueksi.
– Oppisopimus on pääosin työpaikalla tapahtuvaa oppimista, jota täydennetään oppilaitoksen järjestämillä tietopuolisilla opinnoilla. Se perustuu työsopimukseen, jolla voidaan vastata suoraan työvoimatarpeeseen, toteaa Koivisto.
Työelämälähtöinen kouluttautuminen on monin tavoin hyödyllinen ja joustava tapa lisätä osaamista ja oppia uutta.
Tämän ovat huomanneet myös yrittäjät.
– Viime vuonna aloittaneista uusista oppisopimusopiskelijoista 140 toimii itse yrittäjinä, Koivisto sanoo.
Joustavien ja konkreettisten, työelämässä tapahtuvien opintojen avulla voi hankkia ammatillisen tutkinnon, joita ovat perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinto. Tutkinnot ovat täysin samat oppisopimuksessa ja oppilaitosmuotoisessa koulutuksessa.
Joskus tarpeen voi olla suorittaa vain tutkinnonosa. Pienempiä, olemassa olevaa tietotaitoa täydentäviä kokonaisuuksia on mahdollista niin ikään opiskella oppisopimuksella.
– Lähiaikoina on tapahtunut siirtymisiä päiväopiskelusta oppisopimukseen. Syksyllä tehtiin paljon sopimuksia, jotka olivat seurausta patoutuneesta koulutuskysynnästä ja koronan aiheuttamasta rekrytointien siirtämisestä, kertoo Koivisto.
– Poikkeuksellisella ajalla on ollut vaikutuksensa, mutta onneksi saimme loppuvuodesta pidettyä lähiopetuspäiviä normaaliin tapaan, jatkaa Koivisto.
Autoalalla koulutukset ovat kohdentuneet olemassa olevaan henkilöstöön.
Vaihtoehtoiset voimanlähteet nimittäin vaativat korjaajilta erikoisosaamista, jota täydennetään koulutuksella. Edelleen eniten oppisopimuksia kuitenkin tehdään työvoimapulasta kärsivälle sosiaalialalle. Sosiaalipuolen työvoiman tarve on johtanut siihen, että lähihoitajia valmistuu juuri oppisopimuksella suoraan oman alansa töihin.
Turun oppisopimustoimisto pitää tällä hetkellä oppisopimuksen infotilaisuudet toistaiseksi vain etänä. Yleistietoa oppisopimuksesta on saatavilla tiistaisin kello 14 ja torstaisin kello 16.30 oppisopimustoimiston verkkosivuilta löytyvän Microsoft Teams -linkin kautta. Lisätietoa saa myös nettisivuille ladatuista videoista sekä suoraan puhelimitse, sähköpostitse ja WhatsAppin välityksellä.
Katariina Mäkinen-Önsoy