Vuosittain Tesyn hoiviin kulkeutuu noin 30-40 koiraa, 600-700 kissaa, 250 muuta kotieläintä sekä yli 400 luonnoneläintä. Tapausten määrä on noussut viime vuosina.
ELÄINSUOJELU.
Turun eläinsuojelyhdistyksen ensimmäinen toiminnanjohtaja on Turun Kakskerrasta kotoisin oleva Britt-Marie Juup. Hänen määräaikainen työsuhteensa kestää vuoden 2023 loppuun saakka. Ennen toiminnanjohtajan valintaa Tesyn hallinnollisista ja operatiivisista tehtävistä on vastannut yhdistyksen johtokunta.
– Koko toiminta on vilkastunut huomattavasti viime vuosien aikana. Työmäärä on lisääntynyt varsinkin operatiivisella puolella, jolloin myös johtokunnan työtaakka on kasvanut liian suureksi, että ihmiset jaksaisivat ja pystyisivät hoitamaan kaiken. On pitkän ajan mietinnän tulos, että yhdistys palkkasi kokopäiväisen työntekijän operatiiviselle puolelle, Juup kertoo.
Yhdistyksen työmäärän kasvusta kertoo hyvin seuraava esimerkki: tänä vuonna yhdistykseen on tullut yli 600 kissaa adoptoitavaksi, kun pari vuotta sitten tapauksia oli noin 300 vuodessa. Tästä syystä työntekijöiden ja vapaaehtoisten määrä on myös kasvanut.
– Toiminnanjohtajan työhön kuuluu muun muassa vapaaehtoisten ja työntekijöiden töiden organisointi ja työolosuhteiden parantaminen. Päätavoitteena on, että eläinten olosuhteet paranisivat, ja sen saavuttamiseksi työntekijöiden olosuhteiden pitää myös olla mahdollisimman hyvät. Näiden asioiden lisäksi taloudellinen puoli, tiedottaminen ja toiminnan kehittäminen ovat osa työtäni. Ensimmäisenä toiminnanjohtajana luon mallin tälle työlle, ja alan myös hyvissä ajoin perehdyttää seuraajaa itselleni, Juup sanoo.
Vankka kokemus vapaaehtoistyöstä
Juupilla on vahva tausta eläinsuojelutyössä: Tesyn jäsenenä hän ollut 7-vuotiaasta, mutta eläisuojelutyö sai alkunsa vuonna 1969, jolloin Juupilla oli tuore ajokortti taskussa ja oma auto käytettävissä. Hän kertoo yhdistäneensä kaksi rakkauttaan: eläimet ja ajamisen.
– Vuosikokouksessa ilmoitin, että rakastan eläimiä ja olen käytettävissä. Seuraavana päivänä tuli soitto puussa olevasta kissasta Vartiovuorenmäellä. Sen jälkeen tulikin ajettua 40 000 kilometriä vuodessa eläinsuojelutyön perässä.
Vuonna 1974 Juup valittiin Tesyn hallitukseen, jossa hän toimi muun muassa sihteerinä vuoteen 2016 saakka. Eläinsuojelutyön lisäksi Juup on Kakskerran VPK:n naistukiosaston johtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Vapaaehtoistyön ohella Juup on työskennellyt pankki- ja jätehuoltoalalla. Nykyään hän on eläkkeellä, mutta toimii kuitenkin kahdessa perustamassaan yrityksessä: käännöstoimistossa ja kyykäärmeitä siirtävässä yrityksessä.
– En pysty olemaan tekemättä hommia! Minulla on paljon energiaa, hyvät yhteydet eri toimijoihin ja hirveästi intoa toiminnanjohtajan työhön. Uskon, että voisin saada paljon hyvää aikaiseksi.
Laaja kokemus eläinsuojelutyöstä on antanut Juupille hyvän kuvan siitä, millainen suhde suomalaisilla on luontoon tänä päivänä. Se on nostattanut myös huolia.
– Ihmisillä on paljon arkuutta ja uusavuttomuutta luonnonvaraisia eläimiä kohtaan. Ihminen levittäytyy yhä laajemmalle, jolloin on luonnollista, että luonnonvaraisia eläimiä näkyy enemmän. Välillä tulee surullinen olo, kun eläimet koetaan uhaksi. Suvaitsevaisuudelle olisi tilaa. Tästä syystä asennekasvatus ja helposti saatavilla oleva informaatio luonnonvaraisista eläimistä on erityisen tärkeää.
Yhteistyö eri tahojen kanssa tärkeää
Intoa uudelta Turun eläinsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtajalta ei puutu. Hänellä on jo selkeitä ajatuksia seuraavien kolmen vuoden varalle. Esimerkiksi vapaaehtoisten sitouttaminen toimintaan on tärkeysjärjestyksessä korkealla.
– Toiminta on paljon vapaaehtoistyöntekijöistä kiinni, ja heidän mukana pysymisensä toiminnan laajentuessa on oma haasteensa. Myös erilaisten koulutusten ja seminaarien järjestäminen suurelle yleisölle on osa yhdistyksen toimintaa. Samoin yhteistyö viranomaisten kanssa on tärkeää kuin myös sen ylläpitäminen ja tehostaminen, Juup kertoo.
Liisa Kallio