Päihdeläheisten vertaistukiryhmässä puhutaan muun muassa häpeästä: ”Päihteiden käyttäjä pääsee avun piiriin, mutta läheiset jäävät usein ulkopuolelle”

Maarit Ojanen ja Taija Tyynmaa toivovat monen päihdeläheisen lähtevän vertaistukiryhmään mukaan.

Vertaistukiryhmässä päihteitä käyttävien läheiset tulevat kuulluiksi.

RAISIO.

Varsinais-Suomen Rinnallakulkijat ry aloittaa päihdeläheisille suunnatun vertaistukiryhmän tammikuussa Raisiossa. Ryhmä kokoontuu joka toinen viikko maanantaisin perhekeskus Satelliitissa. Ryhmää ohjaamassa ovat Maarit Ojanen ja Taija Tyynmaa, jotka toimivat yhdistyksessä myös kokemusasiantuntijoina.

‒ Päihdeläheinen voi olla työkaveri, ystävä tai perheenjäsen, joka jokee läheisensä päihteiden käytön itselleen haastavana. Ryhmä on täysin avoin kaikille, eikä tarvitse ennakkoilmoittautua. Ryhmässä ei myöskään tarvitse avata heti omaa suuta vaan voi rauhassa katsoa ja kuunnella, Ojanen kertoo.

‒ Tärkeintä on, että läheinen tulee kuulluksi. Raisiossa ei ole juurikaan apua päihdeläheisille, joten potentiaalia ja tarvetta on, Tyynmaa lisää.

Ryhmä tarjoaa luotettavan paikan puhumiselle

Monella on suuri kynnys lähteä mukaan päihdeläheisten vertaistukiryhmään Ojasen mukaan. Rinnallakulkijoiden yhdistyksen pitämissä ryhmissä keskitytään kuitenkin asiaan.

‒ Moni ei halua lähteä vertaistukiryhmiin mukaan, koska he epäilevät taustalla olevan esimerkiksi uskonnollisuutta. Meillä ei kuitenkaan näin ole, Ojanen kertoo.

Keskustelunaiheet kulkevat ohjaajien mukaan maan ja taivaan välillä. Yksi aihe nousee kuitenkin aina esiin.

‒ Päihteisiin liittyy aina häpeää, jota yritetään peittää. Esimerkiksi oman perheenjäsenen päihteiden käyttöä ei haluta tuoda esiin, jolloin läheinen alkaa elää käyttäjän rytmin mukaan. Tällaisista asioista puhutaan. Keskustelu jää myös aina seinien sisäpuolelle, Ojanen kertoo.

Luottamus ryhmässä käyvien ja ohjaajien kesken on ensisijaisessa asemassa.

‒ On tärkeää, että läheinen pääsee puhumaan ja uskaltaa puhua avoimesti kokemuksestaan luotettavassa ryhmässä. Näistä asioista ei oikein voi puhua esimerkiksi naapurin kanssa.

Tyynmaa muistuttaa, että myös päihteita käyttävien läheiset tarvitsevat myös apua.

‒ Päihteiden käyttäjä pääsee avun piiriin, mutta läheiset jäävät usein ulkopuolelle. Sitä ei oikein ymmärretä, että myös läheinen kaipaa apua, sillä heidät koetaan terveinä, hän sanoo.

Sairaus, joka koskettaa monia

Raisiossa alkavan ryhmän lisäksi Rinnallakulkijoilla on päihdeläheisten vertaistukiryhmät Liedossa, Loimaalla ja Salossa. Yhdistyksellä on myös tukihenkilötoimintaa ja infotilaisuuksia kuten kokemusasiantuntijaluentoja. Tavoitteena on tuoda päihderiippuvuus päivänvaloon.

‒ Päihderiippuvuus on sairaus. Sen esiin tuomisen lisäksi haluamme ottaa läheiset mukaan ja huomioon. Vertaistukiryhmiin ovat tervetulleita myös terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaiset ja kaikki aiheesta kiinnostuneet, Ojanen kertoo.

‒ Riippuvuus koskettaa sairautena koko perhettä. Haluamme hälventää häpeää tämän sairauden ympäriltä, Tyynmaa lisää.

Raision vertaistukiryhmän infotilaisuus on perhekeskus Satelliitissa maanantaina 21.12 kello 17.30 alkaen.

Liisa Kallio