Sauvon Sykkeellä on tarjolla erilaisia liikuntavaihtoehtoja lasten satujumpista aikuisten kahvakuulaan ja tehotreeniin. Etenkin 6–12-vuotiaille on kehitetty uutta tarjontaa.
YHDISTYSESITTELY.
Vuonna 1958 perustettu Sauvon Syke ry vietti 60-vuotisjuhlia vuonna 2018. Silloin yhdistys käytti vielä alkuperäistä nimeään Sauvon naisvoimistelijat. Vuosi sitten yhdistys kuitenkin muutti nimensä Sauvon Sykkeeksi muutamastakin eri syystä.
– Halusimme raikastaa nimeä ja ylipäätään toimintaa, sillä vanha nimi ei enää kuvannut yhdistystä. Perinteisen naisvoimistelun rooli on jäänyt taka-alalle ja me tarjoamme laajemmin ryhmäliikuntaa. Meillä on myös miehiä mukana toiminnassa, niin halusimme tuoda yhdistyksen nimen tälle vuosituhannelle, Sykkeen puheenjohtaja Taina Erikssonkertoo.
Sauvon Syke ry tarjoaa ryhmäliikuntaa Sauvon koulukeskuksessa niin aikuisille kuin lapsille. Aikuisille on neljä erilaista viikkotuntia: muun muassa kehonhuoltoa, kahvakuulaa ja kehonpainotreeniä. Yksi tunneista on Jokamieslentopallo, joka on suunnattu kaikenikäisille miehille ja naisille, eikä aiempaa pelitaustaa vaadita. Myös Helppojumppa-tunti ei vaadi aiempaa liikuntataustaa.
– Helppojumppaan voivat osallistua myös he, joilla on esimerkiksi polvi- tai olkapäärajoitteita. Tehotreeni-ryhmä taas on nimensä mukaisesti vaativampi tunti, joka on suunnattu aktiivisesti liikuntaa harrastaville, Eriksson sanoo.
Yhdistyksen ryhmäliikuntatunneille voivat osallistua sekä naiset että miehet. Lapsille on omat ryhmänsä.
– Lapsille on tarjontaa alle kouluikäisistä kuudesluokkalaisiin. Alle kouluikäisten ryhmissä on liikunnallisia leikkejä, joissa opetellaan ryhmässä toimimista, sääntöjen noudattamista ja liikunnan iloa. Kouluikäisille on Freegym-tunteja, joissa on parkouria ja telinevoimistelua yhdisteleviä juttuja. Samalle ikäryhmälle on myös tarjolla Telinevoimistelun alkeet -tunti. Lapsille on myös oma joogaryhmänsä, joka toimii kurssimuotoisena.
Turvallista liikuntaa
Jäseniä Sauvon Sykkeellä on tällä hetkellä noin 100. Koronavirus on karsinut määrää jonkin verran, mutta lapsille suunnatun toiminnan lisääntyminen on tuonut kuitenkin uusia jäseniä.
– Toimintaan saa ehdottomasti tulla mukaan. Normaalisti tässä kohtaa vuotta ryhmissä ei olisi enää tilaa, mutta tällä hetkellä on. Aikuisten tunneille saa aina tulla kokeilemaan ensimmäisen kerran maksutta. Lasten ryhmiin voi osallistua ennakkoilmoittautumisen jälkeen.
Yhdistyksen toiminta päättyi keväällä kuusi viikkoa etuajassa koronaviruksen takia. Kesä-, heinä- ja elokuussa Sauvon Syke järjesti muutaman kesäjumpan, ja koulujen alettua myös toiminta on normalisoitunut. Tilanne kuitenkin elää Varsinais-Suomen koronatilanteen mukana.
– Hygieniaa on tehostettu ja tunneilla pidetään huolta väljyydestä. Salit ovat isoja kävijämäärään nähden. Olemme ottaneet myös ajallista väljyyttä aloitukseen, eli ihmiset voivat siirtyä turvavälein eteisestä pukuhuoneeseen ja saliin. Jumppien sisältö on normaali, mutta siirtymisten suhteen olemme tarkempia. Myös välineet puhdistetaan jokaisen tunnin jälkeen desinfiointiaineella, Eriksson kertoo.
Toiminta kehittyy jatkuvasti
Erikssonin mukaan Sauvon Syke ry:tä kannatteleva toiminta kulminoituu korkealaatuisen liikunnan tarjoamiseen paikallisille.
– Meillä on osallistumiselle matala kynnys niin sijainnin kuin henkisen kynnyksen puolesta. Laadukkaasta toiminnasta kertoo myös yhdistyksen saama Olympiakomitean myöntämä Tähtiseura-tunnus. Olemme siitä statuksesta erittäin ylpeitä.
Myös hyvä fiilis on tärkeä osa yhdistystä.
– Meillä on seuran toiminnassa mukana olevalla joukolla hyvä yhteishenki, joka selkeästi välittyy tunneilla käyville ihmisille ja myös toisinpäin. Me saamme heiltä hyvää energiaa, kun näämme ihmisten lähtevän hymyssä suin tunneilta. Ilo ja hyvä fiilis ovat seuran vahvuuksia, Eriksson kertoo.
Marraskuun loppupuolella yhdistys järjestää kehittämispäivän, jolloin seuran johtokunta ja ohjaajat tarkastelevat yhdessä mahdollisia kehityskohteita. Yhdistykselle on tärkeää pysyä ajan hermossa kiinni.
– Haluamme pysyä mukana siinä, millainen liikkuminen kiinnostaa ihmisiä. Tarkastelemme sitä vuosittain. Tähän mennessä olemme saaneet laajennettua lasten toimintaa, jota haluamme myös ylläpitää ja kehittää jatkossa. Tarkoitus on myös miettiä, miten saisimme tarjottua yläkouluikäisille motivoivaa ja kiinnostavaa tekemisistä liikunnan parissa.
Liisa Kallio