Vehmaalainen shakkitaituri Mohamad Pishro: Shakki on peli, jossa onnella ei ole sijaa

Mohamad Pishro pitää shakkia pelien kuninkaana. Shakissa ei ole onnella mitään merkitystä, vain pelaajien osaaminen ratkaisee.

Iranista Suomeen vuonna 2004 muuttanut Mohamad Pishro haluaisi löytää suomalaisen shakkilahjakkuuden ja auttaa hänet maailman huipulle.

VEHMAA. Vehmaalla oli tarkoitus tammikuussa alkaa Vakka-opiston shakkikurssi, jonka vetäjäksi lupautui vehmaalainen shakkitaituri Mohamad Pishro. Valitettavasti kurssille ei ollut riittävästi tulijoita, joten se peruuntui.

– Se oli valtava harmi, sillä olisin halunnut tarjota ihmisille mahdollisuuden oppia shakkia, ja olisin lisäksi halunnut löytää todellisen shakkilahjakkuuden – vaikka jonkun vehmaalaisen nuoren, jonka olisin voinut opettaa shakin huippupelaajaksi, kertoo Pishro.

Vuonna 2004 Suomeen Iranista muuttanut Mohamad Pishro on itse aloittanut shakin 9-vuotiaana Iranissa – silloin, kun peli oli Iranissa vielä kielletty.

– Ajatollah Khomeini kielsi uhkapelin lisäksi myös shakin. Isoisäni opetti minut pelaamaan ja varoitti aina, että ”tämä on sitten kielletty peli”, muistelee Pishro.

Se, että peli oli kielletty, toi opetteluun oman mausteensa.

– Kuljetin aina koulussa mukanani yhtä pelinappulaa ja näytin sitä muille oppilaille. He ihmettelivät mikä se on, ja kun kerroin sen olevan kielletyn pelin nappula, he olivat aivan haltioissaan, nauraa Pishro.

Onnella ei ole tilaa shakissa

Mohamad Pishro kuvailee shakkia puhtaaksi peliksi, jossa onnella ei ole mitään tekemistä pelin voittajan kanssa.

– Kaikissa muissa peleissä onnella on joku osuus – toisissa peleissä pienempi ja toisissa isompi. Mutta shakissa ainoastaan pelaajan taito, äly ja paineensietokyky ratkaisevat. Onnella ei ole mitään sijaa shakkipelissä, hän sanoo.

Pishro innostui kielletystä pelistä välittömästi isoisänsä opissa.

– Aivan välittömästi. Näin shakissa uuden aarteen – sellaisen, jota olin tietämättäni aina etsinyt. Shakki toi jotain arvokasta elämääni, kuvailee Pishro käänteentehnyttä hetkeä.

Ensimmäinen shakkikokemus venyikin tuntien mittaiseksi.

– Muistan, kuinka isoäitini tuli lopulta yöllä vihaisena huutamaan meille, että ”lopettakaa se pelaaminen ja tulkaa syömään”, kertoo Pishro nauraen.

19-vuotiaana Mohamad Pishro oli pelissään kovimmalla tasolla.

– Asuin silloin Azerbaizhanissa, ja pääsin ensimmäisenä azerbaizhanilaisena Iranin mestaruuskisoihin. Kisoissa jäin seitsemänneksi, kun sairastuin kisojen aikana pahasti.

Lahjakkuuden näkee nopeasti

Shakki on monen mielestä vaikea peli – mitä se onkin. Mohamad Pishro kertoo, että todellisen shakkilahjakkuuden näkee heti siitä, että lahjakas pelaaja löytää erilaisia ratkaisuja ja siirtoja eri tilanteisiin.

– Itse opetan aluksi aina perusasioita – ensin tietenkin nappuloiden liikkumisen ja muut säännöt – ja seuraavaksi esimerkiksi kuninkaan suojaamista laudan laidalle sotilaiden suojaan. Lahjakas pelaaja hoksaa näissä tilanteissa, että on muitakin vaihtoehtoja, kertoo Pishro esimerkkinä.

Pishro itse peittosi opettajansa, isoisänsä jo 5–6 pelin jälkeen.

– Opin pelin nopeasti ja osasin ajatella monta siirtoa etukäteen. Shakkia pitääkin osata katsoa monta siirtoa eteenpäin, itse pystyn ennakoimaan peliä yleensä 10–15 siirtoa ennakkoon, kertoo Pishro.

Pishron toiveena on edelleen saada shakkikurssi Vehmaalla järjestettyä.

– Koulut voisivat tulla yhteistyöhön ja esitellä shakkia koululaisille. Se voisi innostaa heitä kokeilemaan, ja mistä sen tietää, vaikka tulevaisuuden maailmanmestari tulisi Vehmaalta, miettii Pishro.

Marko Vuosjoki