Haastattelussa Kaarinan ja Naantalin lukiolaisia: Yo-kokeita on turha jännittää

Kaarinalaiset abiturientit Ella Kaartosalmi (vas.) ja Peppiina Laihonen olivat helpottuneita ensimmäisen ylioppilaskokeen jälkeen. Kuvat: Topi Kanerva.

Ylioppilaskokeet starttasivat ympäri maan tiistaina 12. maaliskuuta. Ensimmäistä kertaa ne tehdään täysin sähköisinä. Mahdolliset tekniset ongelmat tuovat mukanaan pientä jännitystä opiskelijoille, mutta pääosin kokeiden sähköisyys vain helpottaa urakkaa.

KOULUTUS. Kaarinalaiset abiturientit Ella Kaartosalmi ja Peppiina Laihonen astelivat 12. maaliskuuta helpottuneina ulos lukion ovesta. Tytöillä on takana ensimmäinen, äidinkielen, ylioppilaskoe. Fiilikset ovat vielä sekavat, koska on hienoa olla tässä vaiheessa, mutta surullista jättää tärkeäksi muodostunut lukioyhteisö pian taakse. Kaiken lisäksi jännitys on juuri lauennut, kun ensimmäinen koe on takana.

– Jännitin ihan turhaan! Ei se oikeastaan ole sen ihmeempää kuin normaali koe, paljon rennommin voin mennä seuraaviin kokeisiin, sanoo Kaartosalmi helpottuneena. 

– Kokeessa ei kannata ajatella, että tässä saattaa olla koko tulevaisuus käsillä. Täytyy vaan tehdä parhaansa ja uskoa, Laihonen komppaa ystäväänsä. 

Myöskään perjantaina 15. maaliskuuta psykologian kokeen tehnyt Naantalin lukiolainen Emma Heinonen ei jännitä kokeita.

– Koe meni hyvin, ehkä jopa paremmin kuin odotin. Mitään tavoitteita en aseta, teen parhaani, kertoo Heinonen.

Hyviin arvosanoihin pääsee lukemalla paljon ja monipuolisesti. Kannattaa tehdä lukusuunnitelma ja edetä sen kokonaisuuden mukaan.

– Olen pysynyt lukusuunnitelmassani suurin piirtein, Heinonen naurahtaa.

Täysin sähköiset yo-kokeet

Ylioppilaskokeet ovat sähköistyneet vuosi vuodelta enemmän. Tänä vuonna on siirrytty täysin sähköiseen järjestelmään. Tuoko sähköiset kokeet mukanaan ongelmia? Mitä tehdä, jos netti ei toimi tai tietokone tökkii ja hidastelee, lagaa? Kaarinan lukion opiskelijat Kaartosalmi ja Laihonen ovat sitä mieltä, että sähköisyys nopeuttaa ja helpottaa. 

Laihosella oli ongelmia verkkokaapelin liitännän kanssa, mutta koulu oli onneksi varautunut mahdollisiin ongelmiin.

– Ongelma ratkaistiin nopeasti koulun puolesta. Toisaalta vaikeuksia saattaa tulla esimerkiksi matematiikan merkeissä, joita laskuissa pitää käyttää, Laihonen sanoo.

– Apua! Niinpä, erikoismerkit! Mulla on torstaina espanjan kokeet, miten koneella saa kysymysmerkin väärinpäin, keskeyttää Kaartosalmi.

Myös naantalilainen Emma Heinonen on sitä mieltä, että sähköisyys helpottaa ja nopeuttaa. Tekstejä saa muokattua helpommin, ja onhan sähköisyys nykyaikaa.

– Mahdolliset tekniset ongelmat eivät pelota, mutta jos kirjoittaisin esimerkiksi matikan, voisi tietokoneen käyttö ja laskujen erilaiset merkinnät jännittää, Heinonen kertoo.

Jatko-opiskelut edessä

Haikein mielin lukion jättävät kaarinalaiset tytöt ovat selvillä lähitulevaisuudestaan. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, on molemmilla edessä yliopistovuodet. He haluavat muistuttaa, että ylioppilastodistus vaikuttaa tulevaisuuteen, mutta ei ole ainoa keino unelmien toteuttamiseen. Ylioppilastutkinnon arvosanoja voi myös myöhemmin korottaa, jos tarve vaatii.

Naantalilaista Emma Heinosta kiinnostaa ura luokanopettajana.

Topi Kanerva

Kirjoittaja suorittaa työssäoppimisjaksoaan Turun Seutusanomissa