MS-potilaiden näyttely esillä Raisiossa vielä tänään ja huomenna!

Raisiolainen Helena Eskonmaa (vas.) on tuonut näyttelyyn muun muassa tekemänsä Jäkälä-seinäkorun, joka on tehty metalliverkosta ja pellavamassasta. Kaarinalainen Aila Kettinen (kesk.) on urakoinut jouluisia valolaatikoita sekä näyttelyyn että tuttavaperheille lahjoiksi. Turkulainen Turkulainen Raili Katama pitää kädessään omaa teostaan.

Raision yläkerrassa on esillä koruja, koriste-esineitä, vaatteita ja valaisimia: upeita luomuksia, joiden eteen on käytetty kosolti työtunteja, sillä tekijät ovat MS-tautia sairastavia kuntoutujia.

RAISIO. MS-potilaiden käsityönäyttely on nähtävillä Raision kirjaston yläkerrassa vielä tänään ja huomenna 27. syyskuuta. Näyttelyssä on esillä yli 60 käsityötä 12 vuoden ajalta. Niitä ovat olleet valmistamassa MS-yhdistyksen jäsenet sekä Raisiosta että lähikunnista. Työt ovat syntyneet osana kuntouttavaa käsityötoimintaa, jota järjestetään Taitokeskus Raisiossa osana Taidon suuntaviivat -hanketta.

– Kursseilla kehitetään ja ylläpidetään kädentaitoja ja motoriikkaa sekä saadaan samalla vertaistukea ja positiivisia elämyksiä, kertoo kurssin ohjaaja ja Taitokeskus Raision vastaava neuvoja Tuija Vuorinen.

Hänen tehtävänään on keksiä, miten MS-potilaat pystyvät suoriutumaan erilaisista käsitöistä vaihtelevien oireidensa kanssa.

– Jälki on aivan yhtä kaunista kuin terveilläkin, hän toteaa tyytyväisenä kurssilaisiinsa.

– Ja näillä kursseilla kenenkään ei tarvitse pelätä toisten arvostelua, kun kaikki tietävät ja tuntevat taudin oireet, hän jatkaa.

Kuntouttavaa ja palkitsevaa

Naantalilainen Jetta Bohm (vas.) ja raisiolainen Satu Laaksonen omien töidensä äärellä. Taustalla näkyy myös perinteisellä ryijytekniikalla tehty ryijy.

Raisiolainen Helena Eskonmaa on ollut nyt kolme vuotta eläkkeellä MS-taudin takia.

– MS-tautiin voi kuulua esimerkiksi kognitiivisia oireita, väsymystä, kipuja ja motorisia vaikeuksia. Monilla se vaikuttaa kävelyyn ja käsien käyttöön. Joillekin tauti on lempeämpi ja joillekin vaikeampi. Taudin kuvaan kuuluu myös se, että joskus on helpompia ja joskus hankalampia päiviä. Vaikeina päivinä voi juoda kahvia ja katsella vierestä kun muut tekevät ja seuraavalla kerralla taas jatkaa oman työnsä parinsa. Ja muut aina auttavat vaikeiden vaiheiden yli, hän kertoo.

Eskonmaa pitää käsitöiden tekoa erittäin hyvänä kuntoutusmuotona.

– Esimerkiksi kangaspuilla tehdään töitä samaan aikaan käsillä, jaloilla ja aivoilla. Se on todella kuntouttavaa. Ja lisäksi tämä on niin palkitsevaa, kun valmiin työn voi viedä kotiin, jossa sitten muistaa aina, että minä olen itse tehnyt jotain noin vaikeaa ja kaunista, hän sanoo.

Kaikki kurssilaiset ovat saaneet kokeilla rajojaan ja kehittyä. 12 vuotta mukana ollut Eskonmaa on myös huomannut, että vuosien varrella tekeminen on hidastunut huomattavasti, mutta ohjaaja on aina keksinyt tavan, jolla eri työvaiheet on saatu tehtyä.

– Ja valmiista työstä olen aina yhtä onnellinen, vaikka sitä olisi tehnyt kuinka kauan tahansa, hän toteaa hymyillen.

Raisiolainen Satu Laaksonen on saanut saman kokemuksen.

– MS-taudin kanssa tuntuu välillä kuin olisi sisältä hyytelöä. Sitä tärinää on koko ajan. Sitten kun keskittyy käsityöhön, niin huomaa, että hei, ei mun käsi tärise yhtään, hän kertoo.

Naantalilainen Jetta Bohm on tyytyväinen myös kurssilla saamaansa vertaistukeen.

– Minulle ei ainakaan sovi sellainen vertaistuki, jossa istutaan kahvipöydän ääressä. Tässä tekemisen lomassa on luontevaa ottaa puheeksi, että onko muuten jollain kokemusta tästä tukimuodosta tai tuosta lääkityksestä. Moni jää sairauden kanssa yksin kotiin pähkäilemään. Täällä käsityökerhossa kun avaa suunsa, niin aina jollain on kokemusta siitä ongelmasta, jonka kanssa itse painii parhaillaan, hän sanoo.

Olo kuin karkkikaupassa

Front side -pipoja on näytillä useampia.

Friisilän verstailla, navetan yläkerrassa toimiva Taitokeskus Raisio täyttää ensi vuonna 50 vuotta. Monille kurssilaisille esteetön ja mieluisa tila on yksi motivaattori tulla kursseille.

– Taitokeskus on paikkana sellainen, jossa mieli rauhoittuu ja luovuus herää. Välillä olo on kuin karkkikaupassa, kun kaikki materiaalit on esillä, Helena Eskonmaa kertoo.

Taitokeskuksessa oppii aina myös uusia tekniikoita.

– Taitoliitto nostaa esiin vuosittain aina jonkun tekniikan. Viime vuonna se oli makrame ja tänä vuonna kirjonta, kertoo Tuija Vuorinen.

Lisäksi opetetaan paljon perinnekäsitöitä. Myynnissä on muun muassa raisiolaista perinnettä, Krookilan liinaa, jossa on käsin kehrättyä pellavaa kudottuna mustaan loimeen.

MS-potilaiden lisäksi Taitokeskus Raisio järjestää kursseja esimerkiksi lapsiryhmille ja työporukoille. Talon omia kursseja ovat muun muuassa lasten ja aikuisten yhteiset joulukäsityökurssit.

Mosaiikkimunat olivat pääsiäisen aikaan ryhmäläisten suosiossa.

Janica Vilen