Käsityömuseo Miilan kesässä tuokiokuvia menneisyydestä

PAIMIO. Viljo Hurmeen Työnkuvia-näyttely on avoinna syyskuun puoleen väliin saakka Paimion Käsityömuseo Miilassa. Kiertonäyttelyn Käsityömuseo Miila lainasi Salon taidemuseosta.

Työnkuvissa Hurme on kuvannut maaseudun ihmisiä työn ääressä muun muassa leipomassa, kehräämässä tai pellolla. Pienet tuokiokuvat, elävät kylämaisemat ja muotokuvat kertovat akvarellitekniikan hallinnasta ja tunneherkkyydestä.

Näyttely huokuu menneenajan tunnelmaa ja samalla kuvaa osin jo kadonneitakin kädentaitoja. Näyttelyn työt ovat pääosin akvarellejä 1910–1920 -luvuilta.

Viljo Hurme syntyi Muurlassa vuonna 1893. Hän opiskeli Turun piirustuskoulussa 1909–1914. Opintojen jälkeen Hurme palasi kotiseudulleen Muurlaan, jonne valmistui vuonna 1946 ateljeetalo.

Hurmeen taiteilijaura oli harvinaisen pitkä ja tuottelias. Viimeistään 16-vuotiaasta lähtien, aloittaessaan taideopinnot, hän maalasi päivittäin ja omien sanojensa mukaisesti taulun päivässä.

Viimeisen työnsä Hurme sai valmiiksi 94-vuotiaana kesäkuussa 1987, neljä päivää ennen kuolemaansa. Hänen siveltimensä jäljiltä syntyi lähes 80-vuotisen uran aikana tuhansia tauluja.

Hurme tunnetaan parhaiten 1920- ja 1930-luvun akvarelleistaan. 1930-luvulla Hurme tarttui öljyväreihin ja hänestä kehittyi varsin suosittu muotokuvamaalari. 1950-luvun tuotanto käsittää intiimejä sisäkuvia ja asetelmia kunnes 1960-luvulla taiteilijan ilmaisu muuttui esittävän taiteen rajamailla liikkuvaan ilmaisuun.

Säätiölle testamentattu taiteilijakoti Muurlassa avasi ovensa museona kesäkuussa 1997.

TSS