RAISIO. Raisio-Seura järjesti perhepäivän Krookilan kotiseutukeskuksessa sunnuntaina 27. toukokuuta. Tapahtumassa hemmoteltiin kaikenikäisiä lapsia: ajeltiin mäkiautoilla, harjoiteltiin palon sammutusta, ratsastettiin sekä oikealla ponilla että Tikkumäen ponitallin keppihevosilla, joille Nuoret Kotkat olivat tehneet myös esteradan.

Paljon palkitun raisiolaiskirjailija Reetta Niemelän Tikkumäen ponitalli -kirjoista tuttu talli on kiertänyt kirjailijan mukana jo pitkään eri tapahtumissa, mutta nykyään se on Raisio-Seuran hoivissa Krookilassa. Kirjailija oli itse tapahtumassa paikalla opastamassa lapsia leikkiin ja heppatarinoiden pariin.

Reetta Niemelän Tikkumäen ponitalli oli lasten mieleen.

Helteisessä kesäpäivässä kelpasi pelailla pihapelejä ja tutustua perinnemaisemiin. Nallesairaalassa hoidettiin pehmoisia potilaita ja aidan takaa pääsi ihailemaan lampaita.

Raision seudun taideyhdistyksen pisteellä lapset pääsivät piirtämään ja valmiit teokset ripustettiin pyykkinarulle taidenäyttelyksi. Lasten teosten vieressä nähtiin Oili Niittysen Raisio-aiheinen taidenäyttely.

Lapset pääsivät taiteilemaan Raision seudun taideyhdistyksen pisteellä.
Oili Niittysen Raisio-aiheisia taideteoksia.

Raisio-puku on jo 10-vuotias

Raisio-Seuran puheenjohtaja Esa Salminen ja Raisio-puvun suunnittelija Raija Knuutila edustivat tapahtumassa kotiseutupuvuissaan.

Raisio-Seura edusti tapahtumassa Raisio-puvut yllään. Raija Knuutila suunnitteli Raisio-puvut kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen niitä on tehty Raisio-opiston kursseilla Knuutilan opastuksella. Nykyään niitä on valmiina jo yli sata.

– Seuraava kurssi alkaa taas syksyllä. Naisen ja tytön pukuun menee 11 iltaa, miehen ja pojan puvut saa valmiiksi viidessä illassa, Knuutila kertoo.

Jokaisessa Raisio-puvussa on Raision vaakuna. Kirjonta kuvaa Raision viljapeltoja ja ruiskaunokkeja, joita kasvaa muun muassa Krookilassa. Vihreä väri liittyy luontoon ja punainen Krookilan vanhoihin punamultarakennuksiin sekä vaakunassa olevaan Martin punaiseen hevoseen.

Naisen pukuun kuuluu myös koru, jossa roikkuu Raisio-rahoja. Raisio-Seuran puheenjohtaja Esa Salminen kertoo Raisio-rahan historian juontavan vuoteen 1974, jolloin Raisio muuttui kauppalasta kaupungiksi.

– Rahan nimi on Artukka. Raisiossa on aikaan ollut rahapajakin. Raisio-pukuun kuuluva kukkaro taas liittyy Killin ja Nallin tarinaan, Salminen kertoo.

Kyseessä on kotiseutupuku, joka sopii sekä arkeen että juhlaan.

– Nämä on tavallaan emännän ja isännän puvut. Me käytetään näitä kyllä juhlissakin, mutta ajatus oli tehdä sellainen puku, joka sopii myös työntekoon, esimerkiksi kahvinkeittoon. Paljon ollaan vuosien varrella saatu näistä kiitosta, Knuutila kertoo.

Vastaavia kotiseutupukuja on lähialueilla muun muassa Merimaskussa, Askaisissa ja Nousiaisissa.

Mäkiautoihin riitti jonoa koko päivän.
Mäkiautoille löytyi Krookilasta juuri sopiva mäki.
Tutustumista paloautoon.
Pihapelit testissä.
Alvan tallilta tuotu poni ihastutti lapsiväkeä.

Janica Vilen