Raisiossa vietetään vapaaehtoistyön viikkoa 6. – 9. lokakuuta. Viikolla halutaan tuoda esiin vapaaehtoistyön merkitystä ja innostaa mukaan uusia vapaaehtoisia. Vapaaehtoistyön viikon taustavoimina ovat Raision kaupunki, Raision seurakunta, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri sekä monet muut raisiolaiset yhdistykset.
Raision vapaaehtoistyön viikon ohjelmaa:
Maanantaina 6.11. klo 9–12 Perhekeskus Satelliitti (Lumparlankatu 18) järjestää avoimet ovet.
Tiistaina 7.11. Tasalan Kamarissa (Tasalanaukio 5) vapaaehtoistyöhön liittyvää ohjelmaa. Hulvelan palvelukeskuksessa ja Raision terveyskeskuksen sairaalan kuntoutusosastolla yli 30 sosionomiopiskelijaa Turun Ammattikorkeakoulusta ovat vapaaehtoistyössä.
Keskiviikkona 8.11. Vapaaehtoistyön viikko kauppakeskus Myllyssä klo 10–20. Ohjelmassa vapaaehtoistyön esittelyä, mummosimulaattori ja Hali-Bernien vierailu.
Torstaina 9.11. klo 18–19 Martin juhla kutsuvieraille Martinsalissa. Raision kaupungin ja Raision seurakunnan järjestämässä kiitosjuhlassa juhlitaan vapaaehtoistyötä Raisiossa ja kiitetään vapaaehtoistyön tekijöitä.
RAISIO. Minna Lehtinen Raision kaupungin perhepalveluista sekä Leena Nieminen ja Päivi Leino Raision diakoniasta saapuivat eläkeläispariskunnan Raili ja Matti Hiltusen kotiin 30. lokakuuta vapaaehtoistyön merkeissä. Korkeat ikkunat peseytyivät kädenkäänteessä ja aikaa jäi myös rupatteluun.
− Haluttiin näyttää itse esimerkkiä, että vapaaehtoistyötä voi tehdä monella eri tavalla ja että se tuottaa iloa, Nieminen kertoo.
− Toivottavasti myös autettavalle! hän jatkaa.
69-vuotias Matti Hiltunen toimii vaimonsa omaishoitajana ja tekee itsekin vapaaehtoistyötä. Hän on ollut atk-avussa tammikuun alusta ja auttaa ihmisiä esimerkiksi Windows-koneiden kanssa.
− Yleinen ongelma voi olla esimerkiksi vanha läppäri, jossa on Windows 7 ja jonka päivitykset jumittavat koneen, Hiltunen kertoo.
Läksyvalmentajille kysyntää
Vapaaehtoistyötä on monenlaista, eivätkä kaikki autettavat ole eläkeläisiä. Tällä hetkellä tarvetta on varsinkin läksyvalmentajille.
− Läksyvalmentajat antavat yksilöllistä läksyvalmennusta oppilaille. Meillä on selvästi tarvetta läksyvalmennukselle. Koululta tulee viestiä, että tarvittaisiin vapaaehtoistyöntekijöitä, Lehtinen kertoo.
On myös paljon lapsiperheitä, jotka kaipaavat silloin tällöin aikuista ihmistä tukemaan.
– Esimerkiksi jos opiskelee ja on yksinhuoltaja, niin opiskelemassa käyminen onnistuu, kun lapsi on päivähoidossa. Siihen voi kuitenkin kaivata apua, että pystyisi tekemään läksyjä ja koulujuttuja kotona, Nieminen selventää.
Mannerheimin lastensuojeluliitto järjestää myös kylämummi ja -vaari -toimintaa. Kylämummit ja -vaarit ovat aikuisia, jotka haluavat olla läsnä lasten arjessa ja antaa heille aikaansa. Myös partiolaiset ovat tehneet perinteisesti vapaaehtoistyötä.
− Seurakunnan partiolaisista eräät opettivat alakouluikäisen lapsen ajamaan pyörällä. Sehän voi vaikuttaa koko elämään. Lapsi oppi siis pyöräilemään ihan muutaman tapaamisen aikana, Lehtinen kertoo.
Vapaaehtoistyötä matalalla kynnyksellä
Lehtinen kertoo, että sosiaalihuoltolain mukaista apua saa, mutta vapaaehtoisapua saa vielä matalammalla kynnyksellä. Avun pyytäminen ei ole tosin aina helppoa.
− Pyyntökyky voi olla vanhuksilla hyvin korkea, Hiltunen selittää.
− Suomalaiset antavat mielellään apua, mutta pyytävät tosi huonosti, Nieminen jatkaa.
Vanhukset voivat kaivata saattajia sairaalaan tai kauppakavereiksi, mutta toisaalta myös ihan pitkäaikaisia kavereita. Vapaaehtoistyö voi olla myös esimerkiksi kuntosalikaverina olemista vanhukselle. Kuntosalikavereiden ei tarvitse sitoutua olemaan kuntosalilla tiettyä tuntimäärää, vaan vapaaehtoiset voivat omien mahdollisuuksien mukaan olla paikalla kuntosalin aukioloaikoina.
− Haluamme ihmisiä mukaan omalla mielenkiinnolla ja auttamaan siinä, mikä itseä kiinnostaa, Lehtinen kertoo.
− Ei haluta tosiaan, että siitä tulee mitään stressiä, Nieminen jatkaa.
Entä saako vapaaehtoistyöstä muutakin kuin auttamisen iloa?
− Uusia ystäviä! Hiltunen sanoo.
− Vapaaehtoistyö voi nostaa myös itsetuntoa, kun kokee itsensä tarpeelliseksi, Leino kertoo.
− Sehän voi vaikuttaa jo fyysiseen terveyteen, Nieminen jatkaa.
Mitään erityisiä kriteerejä vapaaehtoistyölle ei ole, kunhan tulee ihmisten kanssa toimeen. Sen lisäksi alaikäisten lasten kanssa työskentelyyn vaaditaan Suomessa rikosrekisteriote.
− Tasalan Kamarissa on auttamiskeskus, kahvila, lähetyssoppi ja nettikahvila ja kaikki nämä toimii vapaaehtoisvoimin. Sinne ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat vapaaehtoistoimintaan mukaan. Se on aina itsestä kiinni, että kuinka paljon siihen haluaa laittaa aikaan, Leino diakoniasta kertoo.
Vapaaehtoistyöntekijäksi tai avun tarvitsijaksi voi ilmoittautua Kirkkopalveluiden ylläpitämällä sivustolla vapaaehtoistyo.fi/raisio.
Jaakko Väisänen