Turun Tuomiokirkon poikakuoro Chorus Cathedralis Iuniorum täyttää 30 vuotta ja tuon juhlan kunniaksi Suomeen harvinaisen barokkiteoksen kantaesityksen maan huippusolistien kanssa 15. lokakuuta. Kaksi juhlakonsertin kuorolaisista tulee samasta perheestä Raisiosta.
RAISIO. Raision Ihalassa asuu melkoinen Trappin perhe. Ilmastien omakotitalossa nousee desibelit välillä korkealle, kun neljä musiikkia harrastavaa lasta treenaa samaan aikaan.
Välillä äiti muistuttaa kahdelle vanhimmalle pojalleen, ettei sisällä kiljuta.
– Se sopraanoääni on oikeasti tosi kova, kun he kahdestaan sen kajauttavat. Talo on muutenkin täynnä ääntä ja elämäniloa, perheen äiti Lotta Ilmasti sanoo pilke silmäkulmassaan.
12-vuotias Ahvo ja 10-vuotias Oiva laulavat samassa Chorus Cathedralis Iuniorum (CCI) -kuorossa, eli Tuomiokirkon poikakuorossa. Heidän 6-vuotias pikkuveljensä Usko on myös CCI:n riveissä, mutta ei vielä pääkuorossa. CCI:ssä kuoroharrastuksen voi aloittaa 5-vuotiaana muskarissa. Sen jälkeen siirrytään koulutuskuoroon, josta voi nousta pääkuoroon. Pääkuorossa vanhimmat laulajat ovat jo täysi-ikäisiä. Pienimmät pojat laulavat sopraano- ja alttoäänet; isommat hoitelevat tenori- ja bassoäänet.
Sisarusparveen kuuluu vielä Uskon kaksoissisko Alma, joka on myös harrastanut kuorolaulua, mutta tällä hetkellä voimistelu ja viulunsoitto ovat tärkeysjärjestyksessä laulamisen edellä.
Lahjakkaita sisaruksia pyydetään usein esiintymään sukujuhlissa. Se ei kuitenkaan ole heidän juttunsa – ainakaan tällä hetkellä. Laulamisessa he nauttivat eniten siitä, että saavat olla osa kuoroa, yksi ääni isossa yhtenäisessä instrumentissa.
Rakkaudesta kaapuihin
Veljekset ovat päätyneet kuoroharrastuksen pariin esikoisen johdolla. Kaikki lähti siitä, kun Ahvo näki pienenä päiväkodissaan CCI:n mainoksen ja ihastui kuorolaisten punaisiin ja näyttävin kuorokaapuihin.
– Pyysin, että pääsisin muskariin ja lopulta mumu vei minut, mutta hän laittoikin minut väärään muskariin. Sitten kun sanoin, että haluan sinne, missä on ne kaavut, niin vaihdoimme muskaria, Ahvo muistelee seitsemän vuoden päähän.
Tuomiokirkko on CCI:n kotikirkko ja siellä kuoro laulaa aina kaavuissa. Muualla heillä on yllään samanvärinen kuoropaita. Tänä vuonna kaapuja on kuitenkin pidetty mukana muuallakin pidettävissä konserteissa kuoron 30-vuotisjuhlan kunniaksi.
Tällä hetkellä CCI:hin virtaa laulamisesta kiinnostuneita poikia Turun seudulta enemmän kuin vuosiin. Kauniit kaavut eivät varmaankaan ole ainoa syy. Käynnissä on jostain muusta kumpuava halu laulaa, esiintyä ja olla osa tiettyä porukkaa. Lisäksi CCI:ssä pääsee jo alakoululaisesta lähtien tekemään maailman musiikkihistorian merkkiteoksia.
– Bachia, Mozartia ja J.G. Naumannia, veljekset listaavat.
– Suomen laulu taitaa olla kevyin kappale, jota ollaan esitetty, he pohtivat.
Hauskinta on leirit
Muista kuorolaisista on tullut Ilmasteille hyviä kavereita. 30-henkisen kuoron kanssa on paljon treenejä, esiintymisiä ja harjoitusleirejä, jotka ovat veljesten suosikkeja.
– Siellä treenataan, mutta lisäksi on vapaa-aikaa ja pääsee uimaan ja saunaan, he kertovat.
Lisäksi harrastuksen tähtihetkiä ovat olleet muun muassa yhteisesiintyminen Lauri Tähkän kanssa ja kuoromatkat ulkomaille. Viime vuonna he pääsivät Mallorcalle, seuraavaksi suunnataan Ruotsiin.
Vaikeinta taas on muilla kielillä laulaminen. Ohjelmistoon kuuluu melko vähän suomenkielisiä kappaleita. Latinaa, ruotsia ja saksaa on jouduttu tavaamaan. Erityisesti ekaluokkalaiselle Uskolle kielet ovat tuottaneet pään vaivaa, mutta tänä syksynä hän oppi lukemaan, mikä on helpottanut kappaleiden opettelua paljon.
Ahvolla alkoi tänä syksynä koulussa ruotsin opinnot.
– Heti ekana meille opetettiin sana vän, eli ystävä. Tiesin sen kappaleesta Kom min vän, Ahvo kertoo.
Barokkiteos ensimmäistä kertaa Suomessa
Poikakuoro CCI esittää 30-vuotisjuhlansa kunniaksi Tuomiokirkossa 15. lokakuuta barokkiteokseen, jota ei ole vielä Suomessa esitetty kertaakaan. Johann Gottlieb Naumannin vuosina 1782–1783 säveltämä Zeit und Ewigkeit -teokseen CCI saa mukaansa Oratorio–orkesterin lisäksi kotimaiset huippusolistit: sopraano Kaisa Rannan, mezzosopraano Essi Luttisen, tenori Mats Lillhannuksen ja baritoni Elja Puukon.
Yksi juhlapäivän herkimmistä hetkistä koetaan todennäköisesti silloin, kun lähes 30 entistä kuoropoikaa palaa Turkuun laulaakseen yhdessä vielä kerran. Laulajia saapuu ympäri Suomen. 30-vuotisjuhlaa varten koottua mieskuoroa johtaa nykyisin muun muassa mieskuoro Eugassa vaikuttava Andreas Nordström.
Janica Vilen