Mummot palasivat töihin

0
145
Tuorlan Majatalon lisätyövoimana toimii eläköityneitä ravintola-alan ammattilaisia, muun muassa Heli Kavalto ja Pirjo Saario. Kuva: Miia Alhanen.
Tuorlan Majatalon lisätyövoimana toimii eläköityneitä ravintola-alan ammattilaisia, muun muassa Heli Kavalto ja Pirjo Saario. Kuva: Miia Alhanen.

Tuorlan Majatalo ratkaisi työvoimapulan uudella tavalla.

Kaarinan Piikkiössä sijaitseva Tuorlan Majatalo on löytänyt luovan ratkaisun vaihtelevaan työvoiman tarpeeseen ja ravintola-alan työvoimapulaan.

Lisätyövoimana Tuorlassa toimii joukko eläköityneitä ravintola-alan ammattilaisia, jotka palaavat työskentelemään omien voimavarojensa mukaan. Samalla vahvistetaan yhteisöllisyyttä ja tuetaan Majatalon henkeä.

Tuorlan Majatalon kokoisen yrityksen pyörittäminen on yhtä suurta palapeliä. Joka päivä Majatalossa muun muassa valmistetaan lounaita, pyöritetään kahvilatoimintaa, leivotaan, järjestetään kokoustarjoiluja sekä tilausruokailuja ja ajetaan ruokakuljetuksia. Henkilökuntaa tarvitaan runsaasti, mutta tarve vaihtelee.

Historiallisessa ympäristössä vanhan Kuninkaantien varrella toimivan Majatalon kiirehetkinä apuun kutsutaan ”mummot”. Heli, Leena, Liisa ja Pirjo ovat Tuorlan Majatalossa apuna työskenteleviä eläkeläisiä, joilla kaikilla on ravintola-alalta vuosikymmenten kokemus.

Mummot saapuvat lisäkäsiksi aina kun tarvitaan ja kun heille sopii. Työtunnit sovitaan kunkin jaksamisen ja aikataulun mukaan. Mummoista Heli ja Pirjo ovat juuri ylittäneet 80 vuoden rajapyykin ja Leena ja Liisakin ovat jo reilusti yli 70-vuotiaita.

Iloa ja rytmiä eläkeläisen arkeen.

Aloite töihin palaamisesta lähti Heliltä, jolla on takana vuosikymmenten ura pito- ja juhlapalveluyrittäjänä. Vilkkaiden työvuosien jälkeen arkipäivät eläkeläisenä tuntuivat pitkiltä, joten Tuorlan yrittäjä Marja Vaisteen kohdatessaan Heli keksi kysyä lisätekemistä.

– Ei sul mittä’ nyppimistä olis, kysyin Marjalta, muistelee Heli, joka ehtii työnteon ohella harrastaa myös keilausta ja senioritoimintaa.

Kiireapuna erilaisissa tehtävissä on kulunut jo yhdeksän vuotta, Helin voi tavata yhtä hyvin Majatalon toimipisteiden keittiöistä kokkina kuin tiskaamassa tai ruokakuljetusten parissa.

Helin mukaan hän ei ole ainoa tylsyydestä kärsivä eläkeläinen, vaan moni muukin tuntuu kaipaavan eläkepäiviin lisää ohjelmaa. Työ antaa lisätuloja, mutta ne eivät ole pääasia.

– Parasta on saada mielekästä tekemistä ja päästä erilaisten ihmisten kanssa juttelemaan, hän sanoo.

Yrittäjä Marja Vaisteen mukaan ratkaisu on monella tapaa hyödyllinen myös yrityksen kannalta.

Töiden lomassa siirtyy arvokasta, vuosien mukana karttunutta osaamista.

– Meille mummot ovat todella tärkeitä. Heillä on työelämästä karttunut vankka ammattitaito, he tuntevat talon tavat ja jakavat oppia nuoremmille. Myös Majatalossa vaalimamme mummolatunnelma vahvistuu heidän kauttaan, Vaiste sanoo.

Kun nuoremmat työntekijät ovat elämäntilanteessa, jossa elämiseen tarvitaan täydet työtunnit, eläkeikäiset puolestaan voivat tehdä töitä joustavammin. Tämä antaa yritykselle joustoa vaikkapa loma- ja sairauspäivien tuurauksiin. Ja kun ringissä on useampi mummo, taakka ei käy kenellekään raskaaksi.

Työntekijöiden laaja ikähaitari tuo työpaikalle monimuotoisuutta ja yhteisöllisyyttä. Työn ilo ja tekemisen meininki välittyvät asiakkaille asti. Konkareiden hyödyntäminen onkin hyvä esimerkki siitä, miten eri-ikäiset työntekijät rikastuttavat työyhteisöä. Lyhyesti sanottuna: kaikki voittavat.

– Kun kokemus ja nuori energia yhdistetään, syntyy paras mahdollinen palvelu, Vaiste lisää.

Turun Seutusanomat