MIELIPIDE.
Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyi valtiolta kunnille vuoden 2025 alussa. Uudistuksen myötä lakisääteiset julkiset työvoimapalvelut yhdistyvät kuntien muihin työllisyys- ja yrittäjyyspalveluihin.
Turku vastuukuntana tuottaa keskitetysti palveluita, kuten ammatinvalintaohjausta, joita jalkautetaan tarvittaessa lähemmäs asiakasta. Turku on osa laajempaa työllisyysaluetta, jossa työskentelee yhteensä 330 työntekijää. Tavoitteena on, että asiakas saa oikeanlaista palvelua oikeaan aikaan.
Heisingin Sanomat julkaisi 9.3. mielipidekirjoituksen, jossa kerrottiin Turun työllisyyspalveluiden kunnollisten työtilojen ja työrauhan puutteesta. Kirjoituksessa kerrottiin, että työntekijöillä on mahdollisuus aamulla varata itselle koppi, jossa voi tehdä rauhassa töitä.
Jos työntekijä ei onnistu saamaan itselleen koppia, joutuu hän työskentelemään hälyisessä avokonttorissa, jossa samaan aikaan osa soittaa asiakaspuheluita, osa keskustelee kollegan kanssa asiakastapauksista ja osa yrittää keskittyä tarkkuutta vaativiin työttömyysturva-asioihin.
Turun työllisyyspalveluissa linjattiin vuoden alussa, että yksittäinen työntekijän asiakasmäärä on 150. Työttömien määrän kasvaessa työntekijöiden asiakasmäärä on kaksinkertaistunut. Tilanne työllisyyspalveluissa on kriisiytynyt. Moni työntekijä on irtisanoutunut tai jäänyt sairauslomalle työssään esiintyvän haitallisen kuormittumisen takia.
Työntekijöiden kuormitusta ovat lisänneet yt-neuvottelut ja tieto siitä, että irtisanomiset ovat mahdollisia määräaikaisella sopimuksella toimivien työntekijöiden kohdalla. Työntekijät ovat sitoutuneet tekemään työtä asiakkaita varten, ja jokaisella on varmasti halu tehdä työnsä hyvin ja huolellisesti. Tällä hetkellä se on tehty hyvin vaikeaksi työrauhan puuttumisen takia.
Työturvallisuuslain 8 §:n mukaan työnantajalla on yleinen huolehtimisvelvoite. Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä.
Avoin ja rakentava keskustelu tilaratkaisujen epäkohdista onnistuu olosuhteissa, joissa työntekijöiden ei tarvitse jatkuvasti olla varuillaan työsuhteidensa jatkosta. Henkilöstösäästöt, yt-neuvotteluineen ja irtisanomisineen on lopetettava. Palvelut on tuotettava kaupungin omana työnä hyvillä työehdoilla ja vakaissa työ- tai virkasuhteissa.
Työllisyyspalveluissa käsitellään jatkuvasti ihmisten henkilökohtaisia, arkaluontoisia salassapidettäviä asioita. Jotta asiakkaiden yksityisyys ei vaarannu ja työllisyyspalveluiden henkilöstölle taataan asianmukaiset olosuhteet tarkkuutta vaativan työn hoitamiseen, Turun kaupungin on korjattava puutteet, joita työllisyyspalveluiden nykyisiin työtiloihin avokonttorissa liittyy.
Päivi Takkinen
Asukkaiden Turku -yhteislista
Kuntavaalit