Aihe elokuvalle valikoitui sattumalta, kun sukututkimuksen teon yhteydessä löytyi kasa kirjoituskoneella isovaarin kirjoittamia muistelmia.
ELOKUVA.
Elokuvan tekemisestä haaveillut Emilia Kovanen, 25, herätti Eino Forsellin muistelmat henkiin vuoteen 1939 sijoittuvana Ruhjottu mies -elokuvana. Sukututkimuksen yhteydessä löytyneet muistelmat oli kirjoittanut elokuvan päähenkilöksi päätynyt Forsell, joka on Kovasen isoisoisä.
Kovasen elokuvaa varten kuvattiin useana päivänä joulukuussa Rymättylän kotiseutumuseossa, Kunstenniemen leirikeskuksella, Nautelankosken museolla ja Kurjenrahkassa.
– Meidät toivotettiin todella lämpimästi tervetulleeksi kaikkiin kuvauspaikkoihin. Saimme luotua elokuvalle ajan henkeen täydellisen maailman, Kovanen kertoo.
Kuvaukset herättivät huomiota ohikulkijoissa. Paikalla oli kuin aikakoneella tähän päivään matkustaneita kaivostyöläisiä, osa kameraa ja valoja kantavaa kuvausporukkaa.
Ruhjottu mies -elokuvan suuren kysynnän myötä luvassa on oma näytöskiertue.
Tositapahtumiin pohjautuva, noin 40 minuutin lyhytelokuva kertoo parikymppisestä Einosta, joka muutti perheineen paremman elämän toivossa entisen käsivarren Lapin Petsamoon.
– Perhe asui pienessä mökissä Petsamonvuonon rannalla. Kunstenniemen leirikeskuksen vanha savusauna meren äärellä soveltui täydellisesti perheen mökiksi ja kotiseutumuseon tupa kruunasi sisätilat, Emilia Kovanen toteaa.
Tuohon aikaan lama oli koetellut Suomea ja Euroopasta kantautui huolestuttavia uutisia. Kun Petsamosta löytyi suuri nikkeliesiintymä ja kaivoksen rakennukseen etsittiin työvoimaa, päätti Eino turvata perheensä tulevaisuuden ja lähteä kaivokselle töihin.
– Petsamon muistelmien viimeinen lause oli, että ”olin kuin ruhjottu mies”. Silloin tiesin, että tämän tarinan haluan kertoa, Kovanen kertaa.
Elokuvaa olisi Kovasen mielestä hienoa viedä kiertueen jälkeen esimerkiksi elokuvafestivaaleille tai muuhun levitykseen.
– Naantaliinkin olisi kiva järjestää oma näytös, Kovanen vihjaa.
Rymättylässä kuvattiin kotiseutumuseolla, jonka päärakennus on 1700-luvulta.

Museon päärakennukseen lavastettiin perheen kodin lisäksi kaivoksen työnjohtajan huone ja odotustila osittain museon kalustoa käyttäen.
– Yhteyshenkilömme Heini Kirjavainen oli todella innoissaan lavastuksesta ja oli mukana koko prosessin ajan kuvauksissa. Hän sanoi haluavansa jättää lavastukset paikoilleen, jotta voisi kertoa kävijöille rakennuksessa kuvatusta elokuvasta, Emilia Kovanen sanoo.
Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa elokuvan ja elokuvantuotannon medianomiksi viimeistä vuotta opiskeleva Kovanen päätti toteuttaa teoksen taiteellisena opinnäytetyönään.
– Me teimme pelkästään jo kuvauksissa paljon sellaista, mitä ei ehkä opiskelijaelokuvalta osattu odottaa. Räjäytimme esimerkiksi Oriveden kaivoksella 30-metrisen pyropommin ja saimme luotua käsivarren Lapin tuntua ja maisemat Varsinais-Suomeen, Kovanen jatkaa.
Elokuva keräsi Turun Taideakatemian yhden suurimmista itsenäisesti hankituista elokuvarahoituksista.
Tuotanto on rahoitettu pääasiassa Mesenaatti.me -vastikekampanjan avulla yksityishenkilöiden ja yrittäjien toimesta, jossa Varsinais-Suomen asukkaat olivat vahvasti edustettuina.
– Aika pian meille selvisi, että tämä ei ehkä olekaan ihan mikään tyypillinen opinnäytetyö, kun kiinnostus elokuvaa kohtaan oli jo alkuvaiheessa niin suurta. Oli hienoa huomata, kuinka kulttuuria tällä tavalla tuettiin, Emilia Kovanen kertoo.
Teos sai rahoituksen lisäksi Turun ja Naantalin alueelta useita sponsoreita ja yhteistyökumppaneita, sekä alan ammattilaisia tukemaan elokuvan tekoa.
– Meille lainattiin esimerkiksi vanhoja vaatteita, kottikärryt ja kaivokselle hakkuja, Kovanen sanoo. Osa laittoi itse viestiä tiedustellen, voisiko elokuvan teossa auttaa mitenkään, sanoo Kovanen.
– Monet yrittäjät lähtivät todella mielellään tukemaan meitä. Ilman näitä yrityksiä elokuvaa ei olisi voitu tehdä, Kovanen lisää.
Rymättylän kotiseutumuseon ja Kunstenniemen leirikeskuksen lisäksi kuvattiin Nautelankosken museolla ja Kurjenrahkan kansallispuistossa.
– Nautelankosken museon Myllärin saunasta loimme muistelmien mukaisesti mielikuvan Lapin erämaassa olevasta pienestä tuvasta, jossa asusteli vanha leskirouva, kuvailee Emilia Kovanen.
Elokuvasta kiinnostuneita alkoi olla niin paljon, että Turun ensi-illan kaikki kolme näytöstä täyttyivät hetkessä. Silloin syntyi idea näytös- ja pressikiertueesta.
– En ole itse koskaan kuullut, että opiskelijan elokuvalle olisi aikaisemmin järjestetty useamman kaupungin näytöskiertuetta. Ainakin Taideakatemian opinnäyte-elokuville tämä on ensimmäinen, miettii Kovanen.
Ruhjottu mies -elokuvan kolmen näytöksen ensi-illat järjestetään 25.4. Turussa.
Näytöskiertueen ensimmäinen ja kaikille avoin näytös järjestetään Turussa 3.5. Kino Killassa. Sen jälkeen kiertue jatkaa Tampereelle ja Vaasaan.
– Kyllä minulle usein tuotannon aikana sanottiin, että onkohan tämä paisunut vähän turhan suureksi, kun kyseessä on kuitenkin opinnäytetyö. Minä olen sitä mieltä, että mitään sellaista ei ole koskaan lähdetty tekemään, mitä ei voisi tehdä – ja tähän asti aina on voinut tehdä, kun vain uskaltaa lähteä kokeilemaan, Emilia Kovanen toteaa.
Kovanen halusi tarjota mahdollisuuden elokuvan katsomiseen kaikille tukijoille ja muille elokuvasta kiinnostuneille. Erityisesti Varsinais-Suomen alueen opiskelijoita on lähestytty näytöksen tiimoilta. Teos edustaa myös Turun Taideakatemian osaamista.
– Opiskelijoille on hienoa päästä näyttämään yksi mahdollinen urapolku, mihin suuntaan opiskeluissa voi esimerkiksi lähteä ja näyttää konkreettisesti, mitä Taideakatemiasta parhaimmillaan voi lähteä maailmalle. Meidän tulisi olla ylpeitä siitä, millaiset upeat koulutusmahdollisuudet meiltä täältä löytyy, jatkaa Kovanen.
Näytökseen ei myydä lippuja, vaan katsojaksi voi kuka tahansa ilmoittautua 20.4. mennessä. Kyseessä on punaisella matolla ja kuvausseinällä varustettu ilta, jossa elokuvan lisäksi sen tekijöiden kanssa pääsee keskustelemaan.
Näytös on ilmainen, mutta paikkoja on rajoitetusti. Ilmoittautuminen tapahtuu Google Formsin kautta: https://forms.gle/YGV3b6ABGfLUhyk88
tai olemalla sähköpostitse yhteydessä Emilia Kovaseen osoitteeseen emilia.kovanen@edu.turkuamk.fi.
Turun Seutusanomat
