Irja Aro-Heinilä kirjailijavieraana

Naantalin kirjailijavierailun aiheena ovat Tansanian naiset, jotka ovat sitkeitä kuin akaasiapuut.

NAANTALI.

Naantalin Livonsaaressa asuva Irja Aro-Heinilä saapuu Naantalin pääkirjaston kirjailijavierailulle tiistaina 8.4. kello 17.30–18.30. Kirjailijavierailut ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Tilaisuudessa Aro-Heinilä kertoo Afrikkaan sijoittuvasta Tansania-trilogiastaan ja sen taustoista. Sarjan päätösosa Periksi emme anna (Warelia) ilmestyy tänä keväänä. Kirjailijaa haastattelee FM Tea Kaila.

Trilogian ensimmäinen osa, Kun emme mitään muuta voi, on julkaistu keväällä 2023. Katso minäkin olen elossa ilmestyi vuonna 2024. Aro-Heinilä lahjoittaa romaaniensa mahdollisen tuoton tansanialaisten tyttöjen ja naisten koulutukseen.

Teologian tohtoriksi kouluttautunut kirjailija on ollut perheensä kanssa työssä niin Keniassa kuin Tansaniassakin, joten konteksti on hänelle tuttu. Romaani on kuitenkin fiktiota.

Aro-Heinilä on asunut Naantalissa pitkälti toistakymmentä vuotta. Sinä aikana hän on julkaissut runo- ja muita kirjoja. Koulutukseltaan hän on alun perin luokanopettaja. Keniassa vietettyjen opettajatyövuosien jälkeen hänelle avautui mahdollisuus opiskella Helsingin yliopistossa teologiaa.

Tansaniassa Morogoron evankelis-luterilaisen kirkon hiippakunnassa naistyön johtajana ja kotimaassa Suomen Lähetysseuran Lähetysjuhlakoordinaattorina vuosia toimineen Irja Aro-Heinilän aviomies, Lemu–Askaisten entinen kirkkoherra, Veikko Aro-Heinilä on puolestaan toteuttanut esimerkiksi kirkko- ja vesihuoltoprojekteja niin Tansaniassa kuin Keniassakin.

Eläkkeelle siirtyminen 2010 toi mukanaan aikaa.

Silloin oli mahdollista rakentaa koti Livonsaaren yhteisökylään, polkaista pystyyn naisten ja tyttöjen turvakoti Kimbilio Tansanian Morogoroon ja kirjoittaa kirjoja. Korona toi tullessaan lisää aikaa, kun lastenlasten hoidot ja muut vastuutehtävät loppuivat. Syntyi kirjasarja sekä blogi Artboxirja-sivuille.

Turvakoti Tansanian Morogoroon on Lempäälän NMKY:n toteuttama hanke, joka sai alkunsa Tansanian evankelisluterialisen kirkon Morogoron hiippakunnan lapsi- ja naistyön johtaja Ruth Mmarin 2011 syksyn vierailusta Lempäälän seurakunnassa. Hänen kertomuksensa tansanialaisten naisten asemasta sytyttivät sydämet turvakotiajatukselle.

– Hankkeella toteutetaan yksi Ruth Mmarin unelmista. Kimbilio-kodin paikallisena yhteistyökumppanina on Morogoron hiippakunnan naistyö, ja se rakennetaan yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa, Aro-Heinilä toteaa.

Kimbilio – naisten turvakoti Morogoroon -hankkeen edistymistä voi seurata projektin omilla verkkosivuilla sekä Facebookissa.

Katariina Mäkinen-Önsoy