Löytävältä vanhustyöltä apua ja ohjausta arkisimpiinkin pulmiin

Fingerroosin säätiön vanhustyö Tavattavissa Aika -toiminto
Satu Formulahti ja Annikka Salonen antavat yksilöllistä neuvontaa yli 60-vuotiaille sekä heidän omaisilleen, jotta ikääntyneet löytävät apua arkensa haasteisiin.

Fingerroosin säätiön Löytävän vanhustyön ”Tavattavissa aika” -toiminto auttaa yli 60-vuotiaita löytämään apua kaikenlaisissa ongelmatilanteissa.

SENIORIT.

Turun seudulla on paljon erilaisia palveluja, järjestötoimintaa ja harrasteryhmiä ikääntyneille, mutta monen ikäihmisen kohdalla ongelmana on löytää itselleen sopivaa apua ja tekemistä arkeen. Tähän löytyy kuitenkin keinoja, muun muassa Fingerroosin säätiön Löytävästä vanhustyöstä.

– Me olemme tavattavissa ilman ajanvarausta tiistaisin kello 12–14, ja autamme yli 60-vuotiaita eteenpäin kaikenlaisissa pulmatilanteissa, kertovat Löytävän vanhustyön ammattilaiset Satu Formulahti ja Annikka Salonen.

Tavattavissa aika -toiminta aloitettiin seitsemän vuotta sitten kokeiluna, ja koska se osoittautui tarpeelliseksi ja ikäihmisille hyödylliseksi, se vakiintui pysyväksi toimintamuodoksi.

Käytännössä kuka vain yli 60-vuotias tai vaikkapa hänen omaisensa voi ilman ajanvarausta käydä Löytävän vanhustyön toimitiloissa Brahenkadulla kertomassa pulmistaan, ja Formulahti tai Salonen ohjaavat ikääntyneen hänelle sopivan tuen ja toiminnan pariin – joka voi olla julkista palvelua tai järjestölähtöistä toimintaa. Fingerroosin säätiön vanhustyön toiminta on luottamuksellista, maksutonta ja yksilöllisesti räätälöityä.

– Me toimimme siltana asiakkaan ja erilaisten toimintojen välillä. Meillä on hyvä ymmärrys kokonaispalveluverkosta, joten voimme vastata haastaviinkin pulmiin, jotka ovat ikääntyneen tai omaisen mielessä, kertoo Annikka Salonen.

Toiminnassa halutaan pitää kynnys erittäin matalana.

Fingerroosin säätiön ammattilaiset korostavat, että heitä voi tulla tapaamaan millaisen pulman kanssa tahansa.

– Ihan millainen tahansa asia kun huolettaa, meiltä voi kysyä apua. Eikä ikääntyneen tarvitse välttämättä olla itse aluksi aktiivinen, vaan meille voi tulla puhumaan kuka tahansa, joka on huolissaan ikäihmisen tilanteesta. Usein esimerkiksi omaiset huolehtivat ikääntyneen kotona pärjäämisestä, mutta huolta voi olla myös ikäihmisen ystävillä tai naapureilla, kertoo Satu Formulahti.

Ja koska Formulahdella ja Salosella on laaja tietämys ja osaaminen erilaisista palveluista sekä vankka kokemus, he osaavat ohjata ikäihmisiä yksilöllisesti sopivan palvelun tai toiminnan pariin.

– Joskus ikäihmisen elämä voi muuttua todella pienellä arjen piristyksellä – vaikkapa vanhan rakkaan harrastuksen mahdollistamisella, kertoo Salonen esimerkkinä.

Ammattilaiset myös korostavat, että henkilökohtaisessa kohtaamisessa ikäihmisen kanssa he pystyvät parhaiten arvioimaan, mistä harrasteesta tai toiminnasta ikäihminen saisi itselleen suurimman hyödyn omaan arkeensa.

– Meille on tärkeää, että tartumme toimeen ja teemme tuloksellista, vaikuttavaa työtä, muistuttaa Salonen.

Tavattavissa ajalla olisi mahdollisuus auttaa nykyistä useampia ikäihmisiä.

– Toivomme, että ihmiset löytäisivät laajemmin meidät. Esimerkiksi monilla järjestöillä on paljon erilaista toimintaa, josta on paljon iloa ja apua ikäihmisille – mutta kaikki ikääntyneet eivät löydä näitä toimintoja. Me löydämme, kertovat Formulahti ja Salonen.

Erilaisten tukien ja järjestötoimintojen avulla ikäihmiset voivat saada arkeensa piristystä, liikunnan riemua, kulttuuria ja ystäviä.

– Yksinäisyys on valitettavan yleinen ikäihmisten ongelma, muistuttavat Formulahti ja Salonen.

Lisätietoja Fingerroosin säätiöstä: fingerroos.net. Löytävän vanhustyön asiantuntijat saavuttaa myös puhelimitse: Annikka Salonen 044 9751 757 ja Satu Formulahti 044 9751 750. Löytävän vanhustyön toimitilat ovat Turun keskustassa Brahenkadulla. Toimintaa on myös Uudessakaupungissa Alinenkadulla, jossa Tavattavissa aika on keskiviikkoisin kello 10.30–12.00.

Marko Vuosjoki