Turun työllisyysalueella on yhdeksän paikallista palvelupistettä

Työmarkkinatorin Eija Erlamo ja Raision kaupungin työllisyyspalveluiden palvelupäällikkö Outi Niemi Raision yritys- ja rekrymessuilla 21. tammikuuta. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.
Työmarkkinatorin Eija Erlamo ja Raision kaupungin työllisyyspalveluiden palvelupäällikkö Outi Niemi Raision yritys- ja rekrymessuilla 21. tammikuuta. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Tammikuun alusta lähtien valtion aiemmin tuottamat TE-palvelut siirtyivät kuntien vastuulle.

TYÖLLISYYS.

Työvoimapalvelut ovat toimineet tammikuun alusta lähtien kuntien asiointipisteissä. Turun työllisyysalueeseen kuuluu 23 varsinaissuomalaista kuntaa.

Kaarinassa tarjotaan palveluita työnhakija-asiakkaille ja yritysasiakkaille osoitteessa Oskarinkatu 4.
Kaarinassa tarjotaan palveluita työnhakija-asiakkaille ja yritysasiakkaille osoitteessa Oskarinkatu 4.

Kaarinassa ja Liedossa työllisyyspalveluiden asiakkaille palvelut ovat tarjolla omassa kotikunnassa. Paimion ja Sauvon Työvoimapalvelut sijaitsevat Toimintakeskus Apilassa. Parainen ja Kemiönsaari kuuluvat Turunmaan työllisyyspalveluihin.

Turun seudun läntisten kuntien työnhakija- ja työnantaja-asiakkaille palvelun tuottaa Raisio. Raision seudun työvoimapalveluiden piiriin kuuluvat Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen ja Rusko.

Turussa palvelut ovat jakautuneet Kauppatorin Monitoriin, Yliopistonkadulla toimiviin työllisyys- ja yrittäjyyspalveluihin sekä Nuorten neuvontatalo Hjeltissä sijaitsevaan Ohjaamoon.

Työllisyyspalveluiden yhteystiedot löytyvät kuntien verkkosivuilta.
Raisiossa sijaitseva Martinkatu 8:ssa työvoimapalveluiden toimipaikka palvelee koko läntisten kuntien aluetta, mikä käsittää noin 4.500 henkilöasiakasta ja alueen lukuisia yrityksiä ja työnantajia. Rakennuksessa toimii työllisyyspalveluiden lisäksi myös yritys- ja kotoutumispalvelut.
Raisiossa sijaitseva Martinkatu 8:ssa työvoimapalveluiden toimipaikka palvelee koko läntisten kuntien aluetta, mikä käsittää noin 4.500 henkilöasiakasta ja alueen lukuisia yrityksiä ja työnantajia. Rakennuksessa toimii työllisyyspalveluiden lisäksi myös yritys- ja kotoutumispalvelut.

– Raision seudun työllisyyspalvelut sijaitsevat osoitteessa Martinkatu 8, jossa sisäänkäynti tapahtuu Neste-katoksen alla olevista liukuovista. Paikka on siitä mielenkiintoinen, että meillä on toistaiseksi pihassa kylmäasema, Raision kaupungin työllisyyspalveluiden palvelupäällikkö Outi Niemi kertoo.

Turun työllisyysalueella on keskitetty puhelinpalvelu, joka palvelee kaikkia alueen kuntia.

– Pyrimme parantamaan lähipalvelua tekemällä yhteistyötä oppilaitosten ja yritysten kanssa, sekä osoittamalla työnhakijoille yhteyshenkilön. Toki muissakin työllisyysalueen toimipaikoissa saa asioida, jättää dokumentteja ja yhteydenottopyyntöjä, mutta ensisijaisesti palveluohjaus tapahtuu oman yhteyshenkilön kanssa omassa toimipaikassa, Niemi jatkaa.

Työllisyyspalvelu-uudistuksen juurtuessa toimivaksi toimintamalliksi kunnissa kartoitetaan mahdollisuuksia tarjota lähipalveluita useammassa pisteessä. Esimerkiksi Naantalin työllisyyspalvelut tarjoaa paikallisille yrityksille muun muassa palveluneuvontaa, verkostoitumismahdollisuuksia sekä työllistämisen tukia.

Tällaiset toimet tukevat Raision tarjoamia lakisääteisiä työvoimapalveluita. Kuntien yhteisenä tavoitteena on, että työnantajat ja työnhakijat saadaan kohtaamaan aiempaa paremmin.

TE-palveluissa tapahtunut muutos ei aiheuta työnhakijoille toimenpiteitä.

Asiakastiedot ovat siirtyneet automaattisesti asiakkuuden mukana kotikunnan työllisyyspalvelutiimille. Työmarkkinatori on edelleen kokoava verkkopalvelu, jonka kautta ilmoittaudutaan työnhakijaksi ja hoidetaan työnhakuun liittyviä asioita.

Työnantajat voivat edelleen jättää työpaikkailmoituksia ja hakea sopivia työntekijöitä Työmarkkinatori-palvelun kautta.

– Työmarkkinatorilla on tilastollisesti noin 45 prosenttia vähemmän työpaikkailmoituksia kuin tasan vuosi sitten. Se ei suoraan tarkoita sitä, että työpaikkoja olisi niin paljon vähemmän, vaan työantajista on tullut arempia ilmoittamaan avoimista työpaikoista, sanoo Eija Erlamo Työmarkkinatorilta.

– Työnhakijalta vaaditaan paljon etsivää työtä, täytyy ensin miettiä, mitä oman alan työt ovat, ja mistä niitä löytää. Etsinnässä voi käyttää apuna tekoälyä, eli pyytää ChatGPT:tä listaamaan haetun alan yritykset alueelta. Yrityslistaus ei ole sataprosenttinen, koska ChatGPT:n tiedot eivät ole aivan ajan tasalla, mutta se antaa hyvän lähtökohdan mahdollisen työpaikan etsintään, Erlamo lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Kaarinassa tarjotaan palveluita työnhakija-asiakkaille ja yritysasiakkaille osoitteessa Oskarinkatu 4. Toimipaikka on avoinna työnhakijoille ajanvarauksella maanantaista perjantaihin kello 9–16, ja ilman ajanvarausta tiistaisin ja torstaisin kello 9–15.

• Liedon kaupungintalon 2. kerroksessa olevassa työllisyyspisteessä asiointi toimii ilman ajanvarausta keskiviikkoisin kello 9–12, muutoin ajanvarauksella. Ajan varaamalla saa myös monialaisia, kotoutumiseen ja maahanmuuttoon liittyviä, palveluita osoitteesta Hyvättyläntie 4 as 32 (2. kerros), sekä työnvälityspalvelua Avantin portista, osoitteesta Ydinkuja 2.

• Toimintakeskus Apila, osoitteessa Sähköyhtiöntie 4, toimii työllisyyspalvelupisteenä paimiolaisille ja sauvolaisille työnhakijoille sekä yrityksille. Työvoimapalveluita tarjotaan ajanvarauksella jokaisena arkipäivänä sekä ilman ajanvarausta maanantaisin kello 9–11. Sauvon toimipiste Sauvotalolla (Vahtistentie 5) on auki parittomien viikkojen tiistaisin kello 9–11.

• Parainen ja Kemiönsaari kuuluvat Turunmaan työllisyyspalveluihin. Paraisten toimipaikassa (Vanha Bläsnäsintie 5) on tiistaisin drop-in, eli palvelut ilman ajanvarausta kello 13–15. Palvelu keskiviikkoisin ja torstaisin ajanvarauksella kello 9–16. Kemiössä (Vretantie 19) ajanvaraus toimii samalla tavoin, mutta drop in keskiviikkoisin kello 12–13.

• Raision toimipiste palvelee osoitteessa Martinkatu 8. Toimipiste on auki ma–pe kello 9–15.

• Turun Kauppatorin Monitorissa asiointi toimii ilman ajanvarausta (ma–ke kello 9–15.30, to 9–14 ja pe 9–15.30). Turun työllisyys- ja yrittäjyyspalveluissa (Yliopistonkatu 27a ) asioidaan ajanvarauksella. Ohjaamo – Nuorten neuvontatalo Hjelt (Vanha Suurtori 7) on auki ilman ajanvarausta ma–pe kello 12–15, ja ajanvarauksella myös aamupäivisin.

• Turun työllisyysalueella on keskitetty puhelinpalvelu, joka palvelee kaikkia alueemme kuntia. Puhelinpalvelu on auki ma–pe klo 9–15.30 (paitsi pyhäpäivinä). Henkilöasiakkaiden palvelunumero: 02 262 3880. Yritysasiakkaiden palvelunumero: 02 262 3810.