Parainen ja Naantali ovat etujoukoissa lisäämässä kunnan elinvoimaa tavoitteellisella yrittäjyyskasvatuksella
LAPSET JA NUORET.
Varsinais-Suomen Yrittäjät ja Valtakunnallinen YES ry ovat rakentaneet kuntien käyttöön uuden mallin ja työkalut, joilla kunta voi kehittää yrittäjyyskasvatusta tavoitteellisesti ja strategisesti.
Kunnat, jotka ovat kehittäneet ja panostaneet yrittäjyyskasvatukseen, ovat olleet kärkisijoilla kunnan elinvoiman eri tekijöitä mittaavissa tutkimuksissa, kuten Yrittäjien Kuntabarometrissa. Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella -hankkeessa rakennettu uusi malli on kehitetty yhteistyössä kahden varsinaissuomalaisen pilottikunnan, Naantalin ja Paraisten, kanssa.
– Yrittäjyys ja yrittäjämäinen osaaminen ovat elinvoimaisen kunnan tukipilareita. Yrittäjyyskasvatuksella on valtava potentiaali kunnalle, joka haluaa vahvistaa yrittäjämäistä osaamista ja -toimintakulttuuria kattavasti ja tavoitteellisesti oppilaitosten ja kolmannen sektorin yhteistyönä, Varsinais-Suomen Yrittäjien koulutus- ja osaamisasioiden päällikkö Johanna Vainio avaa.
Naantalin tavoitteena on mallin avulla lisätä yhteistyötä.
Se tapahtuu oppilaitosten yhteistyönä työelämän ja yrittäjien kanssa sekä yhteisinä projekteina eri toimijoiden välillä. Myös kokeilut sekä oppilaiden oman osaamisen tunnistaminen ovat merkityksellisessä osassa.
Naantalin ja Paraisten kaupunkeihin on nyt rakennettu kehittämisohjelmat, joiden tarkoituksena on tukea ja kehittää entuudestaan jo aktiivista yrittäjyyskasvatusta sekä elinvoimaa.
– Yrittäjyys, yrittäminen ja osallisuus ovat Naantalissa keskeisiä arvoja. Lapsilla ja nuorilla on tärkeä ja aktiivinen rooli osana paikallista yhteisöä, joka ei jätä ketään syrjään. Asetimme elinvoimaohjelmamme yhdeksi keskeisistä toimenpiteistä yrittäjyyskasvatuksen pysyvän toimintamallin luomisen. Uskomme, että mallin ja sen toteuttamista koordinoivan tiimin työn kautta saamme lisää vaikuttavuutta ja pysyvyyttä tekemiseen, toteaa Naantalin elinkeinopäällikkö Lassi Rosala.
Paraisilla yrittäjyyskasvatuksen kehittäminen nähdään tärkeänä.
Se toimii keinona tukea lasten ja nuorten kasvua sinnikkäiksi, yhteisöllisiksi ja kykeneviksi yksilöiksi, jotka ovat valmiita tulevaisuuden haasteisiin.
– Tämä työ vahvistaa paitsi kaupungin elinvoimaisuutta, myös nuorten valmiuksia kokeilla rohkeasti ja oppia epäonnistumisista. Olemme jo rakentaneet yhteisön, joka kannustaa nuoria osallistumaan – ”meidän Paraisilla” oppiminen ulottuu koko kaupunkiin. Seuraavaksi syvennämme yrittäjyyskasvatusta vahvistamalla nuorten taitoja ja asenteita, jotta he voivat toimia vastuullisina kansalaisina ja pärjätä tulevaisuuden työelämässä, Paraisten suomenkielisen koulutuksen opetuspäällikkö Katriina Sulonen toteaa.
Yrittäjyyskasvatuksen uusi kehittämismalli julkistettiin Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella -seminaarissa Turussa. Malli on prosessi, joka tarjoaa kunnalle selkeät askelmerkit sekä joukon helppokäyttöisiä menetelmiä ja työkaluja. Keskiössä on tiimi, johon kuuluu kunnan toimijoiden ja oppilaitosten edustajien lisäksi yrittäjiä ja muita työelämän sekä kolmannen sektorin edustajia. Paraisille ja Naantaliin tällaiset tiimit on nyt perustettu.
Katariina Mäkinen-Önsoy