Kiehtovat henkilötarinat kansissa

Ihmisten kaupunki -kirjan ja NTYn 130-vuotishistoriikin kannet.
Ihmisten kaupunki -teoksessa on vain yksi värikuva. Viime toukokuussa otetussa kuvassa on vuoden 1961 Miss Suomi Ritva Wächter Penny Lane -vintagevaateliikkeessään. Toinen hänestä otettu kuva on penkkareista Naantalin yhteiskoulun abiturienttina vuonna 1960. Samainen kuva muokattuna päätyi myös kirjan kansikuvaksi.

Aku Aittokallion kirjoittama Ihmisten kaupunki tarjoilee intensiivistä, suoraa puhetta haastatelluilta lukijalle.

KIRJALLISUUS.

Kirjailija Aku Aittokallio on julkaissut lähiaikoina kaksi paikallisesti kiinnostavaa teosta, Ihmisten kaupunki sekä Onneen ja oikeuteen. Näiden lisäksi hän on kunnostautunut esimerkiksi Turussa sijaitsevien vanhojen asunto-osakeyhtiöiden historiikkien tekijänä.

Naantalin Birgitan Yössä julkaistu Ihmisten kaupunki syntyi naantalilaisen yrittäjän Matti Lepistön aloitteesta ja kustantamana.

– Kirja on jaettu niin, että siinä on ihmisiä eri elämänaloilta. Mukana on muutama henkilö, jotka ovat vaikuttaneet naantalilaisten historialliseen itsetuntemukseen, sekä pari yrittäjää, urheilukulttuurin vaikuttajaa, elämäntaiteilijaa ja sotaveteraania. Viimeisessä luvussa, Ihmisten maailmassa, on kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet suomalaiseen yhteiskuntaan tavalla tai toisella, Aittokallio kertoo.

– Nykynaantalilaisille mielenkiintoinen henkilö voi esimerkiksi olla Naantalissa toimineen luterilaisen luostariyhteisö Mariantyttärien viimeinen jäsen sisar Elisabet, joka asuu Aurinkosäätiön palvelutalossa, jatkaa Aittokallio.

Ihmisten kaupunki -teos on Matti Lepistön ideoima.

– Vajaa kaksi vuotta sitten maaliskuussa hän otti minuun yhteyttä ja ehdotti, että tehtäisiinkö tällainen kirja. Se kuulosti todella kiinnostavalta ja sovimme, että se ilmestyy seuraavan vuoden Birgitan Yöhön mennessä, taustoittaa Aku Aittokallio.

Kirja syntyi lopulta intensiivisen työprosessin myötä.

Ihmisten kaupunki Aku Aittokallio
Aku Aittokallion kirjoittama ja Matti Lepistön kustantama Ihmisten kaupunki -teos sisältää 21 henkilökuvaa viime vuosikymmenien kiinnostavista naantalilaisista eri elämänaloilta.

– Siinä on kahdenlaisia haastatteluja, joissa on haastateltu kirjaan valikoituja eläviä ihmisiä. Edesmenneiden osalta on haastateltu heidät tunteneita ja heidän kanssaan tekemisissä olleita. Kaikki haastattelut on kirjoitettu monologimuotoon, lisää Aittokallio.

Idean tähän tyyliin toteutetusta kirjasta Aittokallio sai 1980-luvulla lukemastaan amerikkalaisen journalistin Studs Terkelin kirjoittamasta teoksesta Amerikkalaisia unelmia.

– Teokseensa Terkel oli haastatellut yhdysvaltalaisia ihmisiä sosiaalisesti laidasta laitaan. Hänen tapansa kirjoittaa monologimuodossa teki jo silloin minuun suuren vaikutuksen. Se on hieno tapa antaa erilaisille ihmisille puheenvuoro, sanoo Aittokallio.

Syksyllä vuorossa oli Naantalin Työväenyhdistyksen 130-vuotishistoriikki.

Julkaisutilaisuutta vietettiin 28. syyskuuta osana Tiiliholvissa vietettyä juhlaviikkoa. NTY 130 vuotta -juhlallisuuksiin kuului myös Naantalin Työväenyhdistyksen säätiön Tiiliholvissa järjestämä näyttely.

Kiinnostava yksityiskohtana Onneen ja oikeuteen -kirjasta voi nostaa 1950-luvun puolivälin, jolloin Nesteen jalostamon perustaminen aiheutti vastustavan nootin läntisiltä suurvalloilta.

– Taustoitin sen yleisen aatehistorian sekä Naantalin teollisuushistorian kannalta. Naantalin teollistumisesta alkoi täysin uusi poliittinen vaihe kaupungin kuntapolitiikassa, Aku Aittokallio toteaa.

– Toinen puoli kirjasta perustuu laajoihin henkilöhaastatteluihin, joissa on viime vuosikymmenien tuttuja naantalilaisia nimiä ja kasvoja paikallispoliittisista yhteyksistä, kertoo Aittokallio Naantalin Työväenyhdistyksen säätiön kustantamasta Naantalin Työväenyhdistyksen 130-vuotishistoriikista.

Ihmisten kaupunki -kirjaa voi ostaa Pienestä Kirjapuodista, Café Akselista sekä Wanha Naantali Kaupasta, josta löytyy myös Onneen ja oikeuteen – Naantalin Työväenyhdistys 130 vuotta -teosta.

Katariina Mäkinen-Önsoy