Turun Kuvataidekoululla avoimet ovet juhlavuoden päätökseksi

Turun Kuvataidekoulun Kerttu Pennanen, Kaisa Nurminen, Alina MacDonald ja Ekaterina Ozhigina. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.
Turun Kuvataidekoulun Kerttu Pennanen, Kaisa Nurminen, Alina MacDonald ja Ekaterina Ozhigina. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

45 vuotta täyttävässä Turun Kuvataidekoulussa harrastetaan laajalla ikähaarukalla taaperoista ikäihmisiin. Kuvataidekoulu tarjoaa pitkästä aikaa myös taiteen perusopetusta. 

TURKU.

Syksyllä 45-vuotista taivaltaan viettävä Turun Kuvataidekoulu on kokenut muutoksia kesän aikana. Kuvataidekoulun uudistettuihin tiloihin ja toimintaan pääsee tutustumaan avoimien ovien tapahtumassa 30. marraskuuta. Tilaisuudessa esillä on myös lukukauden päätöksen kunniaksi pystytetty syysnäyttely.

Turun Kuvataidekoulun näyttelytila.
Turun Kuvataidekoulun näyttelytila.

– Käynnistämme uudelleen hiipuneen näyttelytoiminnan niin, että koululla pidettäviä näyttelyitä on kaksi, ensimmäinen syyskauden lopulla ja toinen keväällä. Lisäksi olemme hakeneet muitakin näyttelypaikkoja, mutta esimerkiksi varmistuneista paikoista Turun pääkirjastolla on niin pitkät jonot, että meidän seuraava näyttelymme siellä on vasta vuonna 2026, Turun Kuvataidekoulun toiminnanjohtajana toimiva Alina MacDonald sanoo.

MacDonald tietää, että töiden näytteille saaminen on oppilaille iso juttu. He pääsevät myös näyttelyn järjestämiseen mukaan osallistumalla suunnitteluun, kuratointiin ja pystytykseen sekä julisteen tekoon.

Vuodesta 1979 alkaen Turussa toiminnassa ollut Kuvataidekoulu oli pitkään alkuperäisen perustajansa Mirja Kojonkosken omistuksessa.

– Koululla on nyt uutta virtaa. Kulttuuriala on jälleen tiukilla, mutta teemme opettajien kanssa töitä, jotta tällaiset tärkeät paikat etenkin lapsille ja nuorille säilyvät, MacDonald toteaa.

– Haluamme pitää harrastuksen laadukkaana ja oppilasmaksut maltillisina tilanteesta riippumatta. Se on hienoa, että SOS-Lapsikylä myöntää harrastustukea taloudellisesti haastavassa asemassa olevien perheiden lapsille, lisää MacDonald.

Turun Kuvataidekoulu muutti Ratapihankadulta nykyiseen sijaintiinsa, Tuureporinkadulle, lähemmäs keskustaa, neljä vuotta sitten.
Turun Kuvataidekoulua käyvä 12-vuotias Erik inspiroitui teoksessaan Tintti-tarinoista ja muovaili vanhan Tintin seikkailemassa kengurun kanssa.
Turun Kuvataidekoulua käyvä 12-vuotias Erik inspiroitui teoksessaan Tintti-tarinoista ja muovaili vanhan Tintin seikkailemassa kengurun kanssa.

– Suunnittelimme useamman vuoden ajan siirtymistäni Kuvataidekoulun johtoon. Tila- ja omistusmuutokset valmistuivat viime kesänä. Samalla päätimme palauttaa taiteen perusopetuksen koulun opetussuunnitelmaan, Turun AMK:n Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi valmistunut Alina MacDonald kertoo.

– Taiteen perusopetusta olemme siis tarjonneet jälleen tästä syksystä alkaen, mikä tarkoittaa sitä, että oppilailla on mahdollisuus saada halutessaan todistus suoritetuista opinnoista, vuodesta 2017 alkaen Kuvataidekoululla opettanut MacDonald jatkaa.

Taiteen perusopetusta on tarjolla 6–17-vuotiaille. Toiminta jatkuu tuttuun tapaan painottaen mielekästä ja inspiroivaa kuvataiteen harrastusta kaikenikäisille. Tällä hetkellä nuorin harrastaja Kuvataidekoulussa on 1,5-vuotias ja vanhin 80-vuotias.

Opinnoissa tutustutaan taidehistoriaan sekä kuvien tekemiseen eri materiaaleilla ja tekniikoilla.

Harrastusryhmistä edetään kaikilla osa-alueilla laajempiin kokonaisuuksiin, ja perehdytään värioppiin, materiaalituntemukseen, välinehuoltoon ja kolmiulotteiseen ilmaisuun.

Turun Kuvataidekoulun uudistetuissa tiloissa vietetään avoimia ovia 30. marraskuuta.
Turun Kuvataidekoulun uudistetuissa tiloissa vietetään avoimia ovia 30. marraskuuta.

– Entisen omistajan perustama taidekirjasto on aivan timantti opetuskäyttöön. Teemaopinnoissa vierailemme myös erilaisissa kohteissa, kuten nyt viimeksi eräskin ryhmä kävi Turun taidemuseolla tutustumassa Emma Helteen Vaihtoehtoinen paratiisi -näyttelyyn, jonka innoittamana oppilaat pääsivät luomaan omat vaihtoehtoiset satuhahmonsa, Alina MacDonald sanoo.

Turun Kuvataidekoulu on aloittanut syksyllä uuden senioreille suunnatun maalausryhmän. Keramiikkaryhmä on suunnitteilla, mikäli mukaan saadaan houkuteltua lisää ikäihmisiä. Matalan kynnyksen ryhmiin voivat ilmoittautua jo kuvataiteita harrastaneet sekä aivan uutta harrastusta etsivät henkilöt. Uutuutena Kuvataidekoululla saa opetusta myös ruotsin kielellä.

– Työllistämme kahdeksan opettajaa ja siivoojan. Meillä on myös ympäri vuoden TET-harjoittelijoita sekä toimiston puolella suomen kielen harjoittelijoita. Henkilöstö on se voima, joka kannattelee tätä toimintaa, MacDonald kiittelee.

Opettajat edustavat Kuvataidekoulua Logomossa 8.12. järjestettävässä Uuden Muotoilun Joulumarketissa.

Katariina Mäkinen-Önsoy