Varhan sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa kriisi- ja keskusteluapua Maskun väkivallanteon johdosta

Nuoreen kohdistettiin pitkäkestoista väkivaltaa Maskussa – kaksi vangittu.

MASKU.

Poliisi tiedotti tänään keskiviikkona 30.10. viime viikonloppuna Maskussa tapahtuneesta nuorten välisestä väkivallanteosta. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa keskusteluapua kaikille, jotka tuntevat tapauksen johdosta keskusteluntarvetta.

Kriisiapua saa ympäri vuorokauden sosiaali- ja kriisipäivystyksestä puhelimitse, p. 02 262 6003. Tapahtuma on järkyttävä ja saattaa aiheuttaa ahdistusta ja pelkotiloja myös henkilöissä, jotka eivät ole olleet tapahtumassa osallisina. Sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa kriisi- ja keskusteluapua kaikille, jotka kokevat siihen tarvetta.

Lounais-Suomen poliisi on ottanut Maskussa tapahtuneen vakavan nuorten tekemän väkivallanteon epäillyt kiinni.

Epäilty väkivallanteko tapahtui Maskussa sijaitsevassa yksityisasunnossa myöhään perjantai-illalla. Paikalla olleiden nuorten epäillään pahoinpidelleen puolustuskyvytöntä uhria säälimättömästi ja pitkäkestoisesti.

Hätkähdyttävää asiassa on se, että väkivallanteko jatkui pitkään ja tiedon piirissä oli useita henkilöitä, joista kukaan ei ilmoittanut tilanteesta hätänumeroon.

– Vasta kuulopuheiden kautta tiedon saanut täysin ulkopuolinen henkilö soitti hätänumeroon, kertoo tutkinnanjohtaja, komisario Juhani Malmberg Lounais-Suomen poliisilaitoksen ennaltaestävän toiminnon yksiköstä.

Ilmoituksen saatuaan poliisi ja ensihoito olivat paikalla nopeasti, ja poliisi sai epäillyt tekijät kiinni tapahtumapaikan lähistöltä. Poliisi on esitutkintatoimilla selvittänyt tapahtumien kulkua, ja poliisilla on käsitys tapahtumien kulusta ja asiaan liittyvistä henkilöistä.

Kaksi alle 18-vuotiasta nuorta vangittiin eilen Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä törkeästä pahoinpitelystä. Alaikäinen uhri oli potentiaalisessa hengenvaarassa, ja hän loukkaantui vakavasti. Hänellä ei ole enää hengenvaaraa.

Puhelinta tulee käyttää myös soittamiseen.

Tapaus nostattaa esille surullisen ja hätkähdyttävän ilmiön, joka ajoin toistuu nuorten välisissä väkivallanteoissa: tapauksista ei soiteta hätänumeroon.

– Kun kyse on nuorten terveyteen ja henkeen kohdistuvasta väkivallanteosta tai sen uhkasta, miksi te nuoret ette soita hätäkeskukseen, edes vanhemmalle tai jollekin luotettavalle aikuiselle, Juhani Malmberg ihmettelee.

Aiheeseen palataan Lounais-Suomen poliisilaitoksen virtuaalioppitunneilla, joita poliisi järjestää vielä loppusyksystä kaikille toiminta-alueensa kouluille. Kouluja informoidaan lähiaikoina tulevista oppitunneista.

– Pyydän jokaista nuorta miettimään sitä, että itse joutuisi väkivallan tai väkivallan uhkan kohteeksi, eikä kukaan tekisi mitään. Muistakaa, että puhelinta tulee käyttää myös soittamiseen – etenkin kun joku on hädässä, Malmberg muistuttaa.

Poliisi muistuttaa, että törkeästä rikoksesta ilmoittamatta jättäminen on myös rikos.

Poliisi jatkaa tapauksen esitutkintaa muun muassa selvittämällä väkivallanteon motiivia. Tutkinnallisista syistä ja osallisten nuoresta iästä johtuen poliisi ei voi tässä vaiheessa kommentoida tapauksen tarkempia yksityiskohtia.

Turun Seutusanomat

 

 

Tiesitkö?

Monet järjestöt tarjoavat tukea niin lapsille, nuorille kuin vanhemmille.

• Sekasin-chat tarjoaa tukea nuorille arkisin klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24 osoitteessa se­ka­sin247.fi

• MLL Lasten ja nuorten puhelin 116 111 tarjoaa keskusteluapua maksutta ja luottamuksellisesti ma-pe klo 14–20 ja la-su klo 17–20. Chat avoinna joka päivä klo 17–20. MLL Nuortennetti

• MLL:n Van­hem­pain­ne­tistä löytyy ohjeita, miten keskustella lapsen tai nuoren kanssa väkivaltauutisista: MLL – Väkivaltauutisista puhuminen lapsen kanssa

• MLL Vanhempainpuhelin palvelee numerossa 0800 92277. Päiväkohtaiset aukioloajat löytyvät osoitteesta: MLL – vanhempainpuhelin

• MIELI Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti. MIELI – Kriisipuhelin

• SOS-Lapsikylän Apuu-chat auttaa 7–15-vuotiaita lapsia joka päivä klo 9–22 osoitteessa apuu.fi. Vanhemmille tarkoitettu VanhemmuudenApuu-chat on auki joka päivä klo 17–22 osoitteessa vanhemmuudenapuu.fi.

 

Tiesitkö? -listaan on lisätty tieto SOS-Lapsikylän Apuu-chateista 31.10. kello 11.08.