Vanhustenviikkoa vietetään hyvän mielen tilaisuuksissa

Vanhustenviikkoa juhlitaan Hyvä arki, hyvä mieli – En bra dag, ett gott humör -teemalla. Kuva: Vanhustyön keskusliitto.
Vanhustenviikkoa juhlitaan Hyvä arki, hyvä mieli – En bra dag, ett gott humör -teemalla. Kuva: Vanhustyön keskusliitto.

Vuoden 2024 vanhusteko -palkinto julkistetaan Vanhustenpäivän pääjuhlassa.

TAPAHTUMAT.

Vanhustenviikkoa juhlitaan Hyvä arki, hyvä mieli – En bra dag, ett gott humör -teemalla 6.–13. lokakuuta.

Teemaviikolla järjestetään paljon paikallisia tapahtumia, joihin on vapaa pääsy. Jos tuttavapiiristä löytyy vanhus, jolle omatoimisesti liikkuminen on haastavaa, Vanhustenviikon rennot tapahtumat kannustavat ottamaan vapaapäivän ja lähtemään hänen kanssaan liikkeelle.

Kaarinan Nivelkerhon aiheena 8.10. kello 17–19 ovat muistiongelmat.

Vieraana Turun Seudun Nivelyhdistyksen Kansalaistoiminnan keskus Puntarissa järjestämässä tilaisuudessa on muistikoordinaattori Tiiu Uusiaho.

Liedon liikuntapalvelut ja kirjasto järjestävät kirjastokävelyn senioreille 8.10. kello 11. Kirjastokävelyn tavoitteena on tutustua palveluihin henkilökunnan opastuksella. Liikunnanohjaaja kertoo mitä kaikkea kirjastossa voi tehdä oman kunnon edistämiseksi.

Liedon kaupungintalon valtuustosalissa vietetään 9.10. kello 12–13.30 hyvän mielen tapahtumaa. Tilaisuudessa ”TV:stäkin tuttu” Tuija Piepponen esittää, miten arkipäiväiset liikkeet saavat aikaan usein hyvin koomisia merkityksiä.

Vanhustenviikon juhlaa vietetään Mynämäen seurakuntakodissa tiistaina 8.10. kello 11.30 alkaen.

Mynämäen kunnan vanhusneuvoston ja Mynämäen seurakunnan järjestämä tapahtuma on osa Varhan kuntakierrosta. Vierailijoina tapahtumassa ovat Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen Liikkuva resurssikeskus, Varsinais-Suomen muistiyhdistys, Ikäinstituutti ja Varhan vanhusneuvosto. Ennakkoilmoittautumiset 4.10. mennessä osoitteessa www.mynamaki.fi/ilmoittaudu/ tai tekstiviestillä 040 070 0228.

Naantalin muistikahvila kokoontuu kerran kuukaudessa maanantaisin, eli myös Vanhustenviikolla 7.10. kello 14–15.30. Toimintaa ohjaavat Muistiyhdistyksen vapaaehtoisohjaajat.

Naantalin seurakuntakeskuksen pääsalissa luennoi psykologi, psykoterapeutti ja filosofian lisensiaatti Pirkko Lahti 8.10. kello 12–13.30 otsikolla ”Elämältä se maistuu”. Samaan aikaan Naantalin pääkirjastossa pankin digipalveluihin opastavat OP:n ja OmaSp:n palveluneuvojat.

Teatteri Rollon Harmaat Pantterit ja Puuman Metsästys -teatteriesitys nähdään Naantalin pääkirjastossa 8.10. kello 13.

Naantalin Urheilutalolla järjestetään 11.10. kello 11–14 ikäihmisten messut.

Esittelypisteillä on mukana useita naantalilaisia yhdistyksiä, Naantalin kaupungin liikuntapalvelut ja vammaisneuvosto, Varha, Ikäinstituutti, Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen Liikkuva resurssikeskus sekä Varsinais-Suomen Muistiyhdistys. Tapahtuman alussa kuullaan Naantalin vanhusneuvoston, Varhan ja Ikäinstituutin tervehdykset.

Paimiossa vanhustenviikko alkaa sunnuntaina 6.10. Elämäni sävel -konsertilla kello 14 Paimiosalissa. Pääjuhlaa samassa paikassa vietetään tiistaina 8. lokakuuta. Valtakunnallista iäkkäiden ulkoilupäivää vietetään perinteisesti Vanhustenviikon torstaina. Silloin ulkoilutapahtumat järjestetään Iskun talon ympäristössä kello 12 ja Lions Clubin toimesta Paltanpuiston palvelukeskuksella kello 13 alkaen.

Ikääntyvien testipäivä järjestetään 7. lokakuuta Kerttulan liikuntahallilla. Testeihin tulee varata tunnin testiaika (kello 13.45–16.15 välillä). Ilmoittautumiset tapahtuvat Raision kaupungin verkkosivuilla linkin kautta tai suoraan liikuntasuunnittelijalle: saima.kokkonen@raisio.fi / 040 635 2605.

Tiistaina 8.10. kello 10.30 Raision kirjastotalon Martinsalissa kuullaan lauluduo Päivi Korvensyrjää ja Ritva Timosta.

Raision ja Naantalin yhteisessä Nivelkerhossa on 8.10. aiheena Varmuutta verkkoon, turvallinen pankkiasiointi verkossa. Raision seurakuntatalolla aiheesta kertoo asiakkuusneuvoja Outi Rintanen OP Turun seudusta.

Eläkeläisfestarit pidetään tuttuun tapaan Raision kirjastotalossa perjantaina 11. lokakuuta kello 10–15.

Kirjaston aulassa on yhdistysten, järjestöjen ja kaupungin toimielinten esittelypöytiä kello 10 alkaen. Martinsalissa kello 11–13 ohjelmassa on muun muassa musiikkia, liikuntaesityksiä, luento ja senioritansseja.

Näyttelijä Tuija Piepponen vetää Mummodiskoa Ruskotalolla 8. lokakuuta kello 12. Mummodiskossa menneiden vuosikymmenien musiikki soi vinyyleiltä, mutta levylautasella on jotain aivan muuta kuin ainaisia ikivihreitä, valssia tai humppaa.

Geronomit, vanhustyön ammattilaiset, DJ Mikko Haapalainen ja DJ Joni Tammisalo sekä MC Tuija Piepponen tuovat Mummodiskolla menoa ja meininkiä sekä iloa, ystävyyttä ja osallisuutta ikäihmisten elämään.

Ruskon vanhus- ja vammaisneuvosto järjestää Teatteri Rollo ja puuman metsästys -tilaisuuden 9.10 kello 14.30 Ruskotalolla. Esityksen kesto noin 30 minuuttia. Kahvitus alkaa kello 13.30.

Turun kaupungin vanhusneuvosto järjestää Vanhusten viikon kunniaksi tapahtuman ikäihmisille 10.10. kello 13–15. Puutarhakatu 1:n auditoriossa pidettävän tilaisuuden teemana on viihtyisä ja ikäystävällinen Turku. Ilmoittautumiset 6.10.  mennessä kalenteri.turku.fi-sivuston Ilmoittaudu-painikkeesta.

Vanhustyön keskusliitto ja Ilmarinen hakevat vuosittain ehdokkaita Vuoden vanhusteko -palkinnonsaajiksi.

Ilmarisen lahjoittaman palkinnon suuruus on 5 000 euroa. Vuoden 2024 vanhusteko -palkinnolla halutaan kannustaa vanhustyön menetelmien kehittämiseen ja nostaa vanhustyön arvostusta. Palkinnon saaja julkistetaan Vanhustenpäivän valtakunnallisessa pääjuhlassa 6. lokakuuta Keravalla.

Vanhustyön keskusliiton käynnistämät Vanhustenviikko ja -päivä ovat maassamme pisimpään juhlittuja valtakunnallisia teematapahtumia. Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb jatkaa pitkää perinnettä ja toimii Vanhustenviikon ja Vanhustenpäivän suojelijana. Hän toimittaa tervehdyksensä valtakunnalliseen Vanhustenpäivän juhlaan.

Vanhustenviikon webinaareista voi lukea lisää Vanhustyön keskusliiton sivuilta.

Katariina Mäkinen-Önsoy