Turun sarjakuvafestivaaleilla juhlitaan pyöreitä vuosia täyttävää yhdistystä

Eläimellistä menoa kirjastossa

Turun sarjakuvafestivaalit 2023: vuosiantologian julkistus. Kuva: Henry Söderlund.
Turun sarjakuvafestivaalit 2023: vuosiantologian julkistus. Kuva: Henry Söderlund.

Ei tääl Turus mittä sarjakuvia olis? -paneelikeskustelu pureutuu Turun sarjakuvakerhona aiemmin tunnetun yhdistyksen 50-vuotiseen historiaan. 

TAPAHTUMAT.

Turun Sarjakuvaseura ry järjestää sarjakuvafestivaalit lauantaina 12. lokakuuta kello 11–16 Turun pääkirjastossa. Festivaalien Eläimellistä menoa -teeman alle mahtuu yhdistyksen historiaa, taiteilijahaastatteluita ja cosplay-suunnistusta.

Aiemmin Turun sarjakuvakerho -nimellä toimineen yhdistyksen perustamisesta tulee kuluvana vuonna täyteen 50 vuotta. Nimensä hiljattain Turun Sarjakuvaseuraksi vaihtanut yhdistys on Suomen vanhin paikallistason sarjakuvatoimija.

– Olemme järjestäneet Turun sarjakuvafestivaaleja nyt jo useamman vuoden ajan, mikä on pienelle yhdistykselle suuri ponnistus. Festivaalit ovat kuitenkin merkittävä lisä Turun kulttuuritarjontaan, sillä suurta suosiota nauttivien yksittäisten tekijöiden lisäksi Suomessa ja kaupungissamme on valtavasti taiteilijoita, jotka ovat ansainneet hetken valokeilassa, kertoo Turun sarjakuvaseuran puheenjohtaja Juhani Gradistanac.

Turun sarjakuvafestivaalien cosplay-suunnistuksen tehtävät suorittaneille on luvassa pieni palkinto. Jos haluaa osallistua myös pääpalkinnosta kisaamiseen, osallistujan tulee julkaista kuva itsestään Instagramissa tunnisteella #cosplaysuunnistus.
Suurin osa Turun sarjakuvafestivaalien ohjelmasta tapahtuu pääkirjaston Studio-salissa.

Kunniavieras Jyrki Vainio kertoo uutuusjulkaisustaan Kansalaistottelemattomuutta (Aviador, 2024) ja pohdiskelee pilakuvien ja sarjakuvien läheistä suhdetta. Festivaalitaiteilija Pinja Peltonen kertoo työstään tapahtuman kuvitusten parissa ja vaihtaa välillä päätoimittajan rooliin kertoessaan Turun sarjakuvaseuran uusimmasta Juhlat-antologiasta.

Mika Lietzen esittelee uutuusteostaan Pnuk (Asema Kustannus 2024), jossa dystooppisen vaihtoehto-Turun puretut talot tekevät yllättävän paluun kaupunkikuvaan.

Yhdistyksen entiset puheenjohtajat päästetään paneelikeskustelussa ääneen muistelemaan menneitä. Oma paneelinsa on varattu pohdinnoille inhimillistetyistä eläimistä, jotka ovat meille kaikille tuttuja esimerkiksi Aku Ankan hahmojen kautta.

Aulassa järjestetään klo 12.00–15.00 sarjispöräys eli vapaamuotoinen piirustuspaja, johon voi tulla osallistumaan omien aikataulujen mukaan. Saaga-lastenosastolla järjestetään eläimellinen piirustuspaja, johon kuuluu sekä musiikkia että klovnien hauskoja temppuja.

Musiikkihetken lopuksi lapset voivat pääsevät improvisoimaan klovnien kanssa eläviä eläinpatsaita ja katsomaan, millaisia pieniä tansseja klovnit keksivät heidän piirustuksistaan.

Sarjakuvafestivaalien koko ohjelma ja tietoa tapahtumasta löytyy osoitteesta: https://www.turunsarjakuvafestivaalit.fi/. Festivaalia voi seurata myös YouTuben välityksellä. Livelähetys alkaa noin kello 11 Turun sarjakuvafestivaalien kanavalla.

Katariina Mäkinen-Önsoy