Poikkeuksellinen Requiem pyhäinpäivän viikonlopussa

CCA:n ja Kirkkonummen kamariorkesterin konsertista Mikaelinkirkosta vuonna 2023. Kuva: Antti Partanen.
CCA:n ja Kirkkonummen kamariorkesterin konsertista Mikaelinkirkosta vuonna 2023. Kuva: Antti Partanen.

TAPAHTUMAT.

Pyhäinpäivän viikonloppuna Turun tuomiokirkossa kuullaan Ludwig van Beethovenin, Johannes Brahmsin ja Joseph Haydnin ihailemaa musiikkia. Sinfoniakuoro Chorus Cathedralis Aboensis (CCA) esittää Luigi Cherubinin Requiem C-mollin sunnuntaina 3.11. kello 18.30. Teoksessa on useita aikakaudelleen epätyypillisiä musiikillisia ratkaisuja.

Cherubinin Requiem on sävelletty vuonna 1816. Ludwig van Beethoven kutsui Cherubinia ”elävistä säveltäjistä suurimmaksi” ja väitti myös ottavansa mallia ainoastaan tästä teoksesta, jos hän itse kirjoittaisi Requiemin. Teos esitettiin myöhemmin Beethovenin omassa muistotilaisuudessa.

Robert Schumannille teos oli yksinkertaisesti ”vailla vertaistaan”. Vaikka monet säveltäjät ihailivat jopa Mozartin Requiemin tasolle nostettua teosta, se jäi unholaan vuosisadan loppuun mennessä.

Cherubini olisi halunnut että teos olisi esitetty myös hänen omassa muistotilaisuudessaan mutta Pariisin arkkipiispa kielsi teoksen esittämisen. Hänen mukaansa liturgisessa tekstissä ei sopinut käyttää naisääniä.

Requiem on samaan aikaan ajalleen tyypillinen ja poikkeuksellinen.

Teoksessa on tuttu sielunmessun rakenne ja aikakauden sointimaailma. Se alkaa perinteiseen sielunmessun tapaan synkkäsävyisesti, muutamien kimmeltävien valonpilkahdusten värittämänä. Eri osissa vaihtelevat hartaus ja dramaattisuus. Neljäs osa ”Quam olim Abrahae” on oiva näyttö säveltäjän fuugankirjoitustaidoista.

Poikkeuksellisen teoksesta tekee muun muassa se, ettei siinä ole lainkaan solisteja. Kuoro kuljettaa kuulijaa alusta loppuun. Requiem myös päätyy omalle aikakaudelleen epätyypillisesti hitaasti hiipuen ja hiljentyen. Hector Berlioz kutsui tätä aikoinaan lopetukseksi, joka ”ylittää kaiken, mitä on kirjoitettu”.

Teos esitetään tuomiokirkossa urkujen säestyksellä. Urkurina teoksessa toimii laajalti arvostettu, vuonna 2016 musiikin tohtoriksi väitellyt Ilpo Laspas. Laspas on menestynyt useissa kilpailuissa, ja hän konsertoi ahkerasti solistina ja kamarimuusikkona Suomessa ja ulkomailla.

Requiemin lisäksi konsertissa kuullaan J.S. Bachin Fantasia C-mollissa. Uruille sävelletty teos johdattaa kuulijat illan teemaan. Konsertin johtaa kuoron taiteellinen johtaja Paavo Hyökki.

Turun Seutusanomat