Mynämäen Karjalassa juhlitaan sunnuntaina urkuaarretta

Karjalan kirkon urut. Kuva: Mynämäen seurakunta.
Karjalan kirkon urut. Kuva: Mynämäen seurakunta.

Mynämäessä järjestetään konsertti Karjalan kirkon historiallisten K.G. Wikström -urkujen 130-juhlavuoden kunniaksi.

MYNÄMÄKI.

Mynämäen seurakunnalla on urkuaarre, joka täyttää tänä vuonna 130 vuotta. Naantalilainen K.G. Wikström rakensi vuonna 1894 Karjalan kirkkoon urut, jotka palvelevat seurakuntaa yhä tänäänkin.

Merkkivuoden kunniaksi järjestetään tulevana sunnuntaina 27.10. kello 16  Karjalan kirkossa K.G. Wikström -urut 130-v. -juhlakonsertti. Vanhaa ja upouutta soitin- ja laulumusiikkia esittävät eri musiikkiryhmät ja solistit.

Mynämäen kirkkokuoro ja Mynämäen Mieslaulajia.
Mynämäen kirkkokuoro ja Mynämäen Mieslaulajia.

Juhlakonsertissa esiintyvät Nuottineloset-lauluyhtye, Mynämäen kirkkokuoro yhdessä Mynämäen Mieslaulajien lauluryhmän kanssa, Tuulia Oja (laulu) ja Aleksi Oja (kitara), Kimmo Gröhn (saksofoni, kitara, metallofoni, nokkahuilu) ja Jenni Urponen (urut). Tilaisuuden juontaa kanttori Anna Putkiranta.

Lisäksi musiikin lomassa Karjalan kirkon suntio (emeritus) Esko Lehtonen on luvannut jakaa kuulijoiden kanssa muutamia mieleen painuneita urkumuistoja vuosikymmenten varrelta.

Juhlakonsertissa kuullaan erityylistä ja eri aikakausien musiikkia, muun muassa Jean Sibeliuksen, Oskar Merikannon ja Joonas Kokkosen urkusävellykset sekä vanhoja hengellisiä lauluja. Lisäksi saadaan kuulla upouutta musiikkia, kun Kimmo Gröhnin neljä pientä kappaletta saavat kantaesityksensä.

Mynämäessä vaikuttanut monipuolinen muusikko ja säveltäjä Kimmo Gröhn kertoo sävellystensä taustasta.
Kimmo Gröhn ja Jenni Urponen. Kuva: Hanna Leino.
Kimmo Gröhn ja Jenni Urponen. Kuva: Hanna Leino.

– Innostuin ajatuksesta säveltää minulle tärkeiden urkujen kunniaksi jotain. Mietin minkälaisia aikoja on eletty urkujen olemassaolon aikana ja mitä tulevaisuus mahtaa tuoda tullessaan. Neljässä pikkukappaleessa ei tietenkään pysty kattamaan kuin minimaalisen osan niistä kaikenlaisista tyyleistä, mitä 130 vuoden aikana on ollut. Toivottavasti kuuntelijan mieli lähtee vaeltamaan eri aikoihin musiikin siivittämänä, Gröhn sanoo.

Karjalan kirkon historiallisen ja kaunissointisen urkujen ääntä on kuvailtu muun muassa adjektiiveilla: ”rauhallinen ja laulava”. Äänikertoja soittimessa on yhdeksän. Soittokoneisto on mekaaninen ja hallinta pneumaattinen. Vuosikymmenten saatossa soittimeen tehtiin muutoksia, mutta onneksi urkurakentaja Jouko Pirkkanen ennallisti ja palautti soittimen 1984 mahdollisimman alkuperäiseen muotoonsa.

Urkurakentamo Veikko Virtanen toteutti syksyllä 2020 soittimen puhdistushuollon. Erityistä huomioitavaa on se, että Karjalan urut ovat tänä päivänä ainoat soittokuntoisina säilyneistä Wikström-uruista. Ei siis ihme, että soitimelle on myönnetty 2003 Suomen historialliset urut -kunniakirja.

Konsertin jälkeen Karjalan Martat tarjoavat konserttikahvit. Kahvin lomassa on tilaisuus ihailla kirkon eteisessä piirustusnäyttelyä, jossa on esillä Karjalan koulun oppilaiden näkemyksiä päivänsankarista.

Toki myös urkuparvella saa käydä tutustumassa urkuihin. Konserttiin on vapaa pääsy, vapaaehtoinen ohjelmamaksu Karjalan lapsikuoron toiminnan hyväksi. Tilaisuuden järjestää Mynämäen seurakunta.

Turun Seutusanomat