Luontopolkuja halutaan Mälikkälän ja Kuloisten metsiin

Mälikkälän metsässä kulkee jo nyt lukuisia polkuja, joita olisi helppo hyödyntää merkityn luontopolun rakentamiseen. Kuva: Tarja Aittala.

LUONTO

Ulkoiluyhdistys Turun Latu ry on esittänyt Turun kaupungille merkityn luontopolun perustamista osin suojeltuun Mälikkälän metsään ja Raision Vihreät ovat jättäneet valtuustaloitteen merkityn luontopolun perustamisesta Kuloisten-Mälikkälän metsään.

Molemmilla puolilla kuntarajaa myös toivotaan, että voimia yhdistettäisiin – näin olisi mahdollista toteuttaa hieno merkitty ulkoilureitti, joka yhdistäisi Kuloisten ja Mälikkälän Impivaaran ja Härkämäen reitteihin.

Turun Ladun aloitteessa muistutetaan, että merkitty luontopolku avaisi ovet ainutlaatuiseen ulkoilupaikkaan yhä useammalle ulkoilijalle.

Merkitty reitti myös ohjaa turvallisesti kulkua ja vähentää eksymisen riskiä.

Ohjaamalla kulkijat merkityille reiteille, voidaan myös vähentää kulutuksen aiheuttamia vahinkoja herkille luontoalueille.

– Mälikkälän metsässä menee tällä hetkellä ristiin rastiin useita polkuja, joita voisi hyödyntää. Olisi hienoa, jos Turun lisäksi kotikaupunkini Raisio ottaisi koppia luontopolun perustamisesta Raision puolelle, koska metsäalue on molempien kaupunkien alueella, toteaa Tarja Aittala, Turun Latu ry:n varapuheenjohtaja ja yksi kuntalaisaloitteen allekirjoittajista.

Mälikkälän metsän alueella kulkeva ulkoilureitti yhdistää alueen Impivaaran, Härkämäen ja Raision ulkoilureitteihin. Upea metsäalue on jo nyt suosittu ulkoilukohde, mutta merkitty luontopolku tekisi siitä vieläkin houkuttelevamman.

Mälikkälän metsän luontopolku tukisi Turun kaupungin tavoitetta edistää kestävää kaupunkikehitystä ja tarjota asukkaille mahdollisuuksia liikuntaan ja virkistäytymiseen lähiluonnossa.

Turun Latu toivoo, että Turun kaupunki näkisi luontopolun merkityksen. Uusi luontopolku olisi loistava lisä kaupungin virkistyspalveluihin ja edistäisi asukkaiden hyvinvointia.

Turun Latu ry on vuonna 1956 perustettu ulkoilua edistävä yhdistys, jonka toiminta keskittyy luonnossa tapahtuvaan liikuntaan.

Myös Raision Vihreät muistuttavat, että merkitty luontopolku edistäisi merkittävästi Kuloisten metsän saavutettavuutta ja turvallisuutta ulkoilijoille.

Metsässä kulkee nyt useita polkuja, mutta monia potentiaalisia käyttäjiä polkujen runsaus voi arveluttaa eksymisriskin vuoksi. Merkitty reitti parantaisi turvallisuutta ja houkuttelisi uusia käyttäjiä, mikä puolestaan syventäisi muun muassa heidän luontosuhdettaan. Tämä vahvistaisi edelleen Kuloisten-Mälikkälän metsän asemaa kaupunkilaisten virkistysalueena ja tukisi heidän hyvinvointiaan.