LOUNAIS24-valmiusharjoituksessa testataan valmiutta sähkönjakelun häiriötilanteissa

UUTISET.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston 9.–10.10. järjestämässä LOUNAIS24-harjoituksessa Satakunnan ja Varsinais-Suomen kunnissa, hyvinvointialueilla, viranomaisissa, järjestöissä ja yrityksissä testataan laadittuja valmiussuunnitelmia sekä kehitetään valmiutta ja yhteistoimintaa häiriö- ja poikkeustilanteissa.

Harjoituksen tavoitteena on vahvistaa alueellista valmiutta toimia häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Keskeistä on saada laaja kokonaisymmärrys siitä, miten organisaation varautumista sähkönjakelun häiriötilanteessa tulisi kehittää.

Valmiusharjoitus järjestetään niin sanottuna pöytäpelinä, joka ei näy julkisuudessa.

Harjoituksen skenaarion ympärille on suunniteltu tehtäviä, joita osallistujaorganisaatiot ratkovat omilla toimipaikoillaan sekä valmiusharjoituksen yhteisellä virtuaalisella harjoitusalustalla.

– Esimerkiksi harjoittelevan kunnan tulisi arvioida, miten sähkönjakelun keskeytykset vaikuttavat kunnan vesi-, lämpö- ja ruokahuoltoon, ja mitkä ovat seurannaisvaikutukset vaikkapa opetustoimeen ja varhaiskasvatukseen. Toimivatko kunnan eri palvelutuottajien varautumissuunnitelmat yhteen? kuvailee valmiusharjoitusta pelastusylitarkastaja Sami Iso-Lauri Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

– Seuraava valmiusharjoitus voisi rakentua hektisen kriisitilanteen yksittäisten tapahtumien hallintaan, jolloin harjoiteltaisiin nopeaa päätöksentekoa ja toimeenpanoa, Iso-Lauri lisää.

Valmiusharjoitus tarjoaa osallistujille mahdollisuuden harjoitella häiriötilanteen arviointia, tilanneymmärryksen muodostamista, valmiussuunnitelmien toimeenpanoa, johtamista, yhteistoimintaa ja viestintää. Eräs harjoituksen tavoite on myös terävöittää kuntien, hyvinvointialueiden, yritysten ja järjestöjen välistä yhteistoimintaa sekä selkeyttää toimintamalleja ja rajapintoja.

Sähkönjakelun häiriöihin on tärkeä varautua.

Vaikka sähköjärjestelmämme on hyvin varmennettu, se voi häiriintyä monesta syystä, esimerkiksi luonnon ääri-ilmiöistä johtuen.

– Jos sähkön saatavuuteen tulee laaja ja pitkäkestoinen häiriötilanne, se vaikuttaisi esimerkiksi tietoliikenteeseen, pankkijärjestelmiin, työpaikkojen ja sairaaloiden lämmitykseen sekä jätevesien käsittelyyn. On siis tärkeää, että me viranomaiset sekä muut yhteiskunnalliset toimijat pidämme varautumissuunnitelmamme ajan tasalla ja kehitämme yhteistyötämme, korostaa Sami Iso-Lauri.

Myös kodeissa kannattaa varautua häiriötilanteisiin. Kotitalouksista tulisi löytyä vähintään kolmeksi vuorokaudeksi muun muassa elintarvikkeita, vettä ja lääkkeitä. Tärkeä on myös tietää, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa. Lisätietoa aiheesta on sivustolla 72tuntia.fi.

Turun Seutusanomat