Spirit of Paimio | Fiktiivinen Paimion kaupunki Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnitelmissa

Aalto-yliopiston opiskelijat suunnittelevat fiktiivisen Paimion kaupungin osana Spirit of Paimio -konferenssia.
Aalto-yliopiston opiskelijat suunnittelevat fiktiivisen Paimion kaupungin osana Spirit of Paimio -konferenssia.

Paimion parantola -säätiön toinen vuosittainen Spirit of Paimio -konferenssi järjestetään 9.–10. lokakuuta.

PAIMIO.

Paimion Parantolassa rakentuu ainutlaatuinen, kuvitteellinen kaupunki Aalto-yliopiston opiskelijoiden Incomplete City -projektissa. Kansainvälisesti tunnustetussa arkkitehtuuriharjoituksessa opiskelijat osallistuvat kaupunkisuunnitteluun 5.–8. lokakuuta.

Isännöimällä työpajan Paimion Parantola -säätiö vahvistaa tavoitettaan profiloitua akateemisen vaihdon keskuksena arkkitehtuurin ja muotoilun aloilla. Tämä on ensimmäinen kerta, kun luovasta ja leikkisästä lähestymistavastaan tunnettu kaupunkisuunnittelun työpaja järjestetään Suomessa.

Marco Ferrari, Joseph Grima ja Dan Hill kehittivät konseptin UCL Bartlett School of Architecture -oppilaitoksessa vuonna 2016. Sen jälkeen siitä on tullut säännöllinen osa alan koulujen opetussuunnitelmia Michiganista Melbourneen.

– Yleensä järjestämme työpajoja tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä, joten projektin tuominen Paimion parantolaan on erityisen kiehtovaa, sanoo Dan Hill, Melbourne School of Design koulun johtaja, joka ohjaa opiskelijoita harjoituksen aikana.

– Opiskelijamme työstävät uusia visioita Helsingin kaupunginosista, joten odotamme, että piirustuksiin tulee piirteitä sekä Helsingistä että Paimiosta. Ehkä hieman metsää kaupungissa tai päinvastoin, ja kenties löydämme jotain uutta, Hill lisää.

Työpaja huipentuu osana Spirit of Paimio -konferenssia järjestettävään näyttelyyn.

Piirustukset esitellään kansainvälisille muotoilun, arkkitehtuurin ja median asiantuntijoille 9.–10. lokakuuta. Konferenssin teemana on Yhteisöjen uusi aika – aihe, joka liittyy tiiviisti työpajaan.

Projektin avulla Paimion Parantola -säätiö edistää strategista tavoitettaan kehittää yhteistyötä akateemisten instituutioiden kanssa ympäri maailmaa.

– Tämä on tärkeä askel, kun kehitämme Paimion parantolan uutta identiteettiä oppimisen ja luovan toiminnan alustana, sanoo säätiön kuraattori Joseph Grima.

– Tarjoamalla mahdollisuuden työpajan kaltaiseen, käytännönläheiseen lähestymistavan, säätiö vahvistaa koulutustarjontaansa ja asemoituu dynaamiseksi keskukseksi akateemiselle ja ammatilliselle vaihdolle arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun alalla, Grima jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy