Yrittäjyys aloitti uuden vaiheen ammattikuvaajan elämässä

Kolmannen sukupolven valokuvausyrittäjä Matias Silmunen laittoi asiat tärkeysjärjestykseen vakavan työuupumuksen jäljissä. Tauko selkeytti ajatuksia oman erikoisalan valinnasta.   

YRITTÄJYYS.

Nousiaisissa asuva Matias Silmunen on perustanut oman valokuvausyrityksen, joka toimii pääosin Turun talousalueella. Studion hän avasi hyvien liikenneyhteyksien varrella sijaitsevaan, aivan Raision ja Turun rajalla olevaan liiketilaan.

Yhtenä tärkeimmistä asioista Silmuselle on, että oma yritys mahdollistaa juuri itselle sopivan työskentelyrytmin.

– Työskentelytapoja piti tarkastella uudelleen sen jälkeen, kun vakava työuupumus laittoi täyden stopin työnteolleni. Vuoden verran oli sellaista aikaa, että en tehnyt mitään töihin liittyvää, ja keskityin vain mukaviin, palauttaviin asioihin, kuten perheen kanssa olemiseen ja puutarhan laittamiseen. Olin epävarma, että pystynkö jatkamaan valokuvaajan työtä enää koskaan, hän sanoo.

Valokuvaaja Matias Silmunen
Oman valokuvausstudion avaaminen toi Matias Silmuselle uuden suunnan ja innoituksen ammattinsa harjoittamiseen.

Työuupumus jätti Silmuseen jälkensä, mutta ymmärrettyään että mitään ei saa ellei yritä, hän päätti yrittää ja suuntasi yrittäjyyskurssille.

– Pitkään kestäneen pohdinnan päätteeksi totesin, että ammattiosaamiseni on valokuvauksessa, ja oma yritys olisi ainoa kestävä vaihtoehto sen tekemiseen. Kurssilta saamieni eväiden ja rohkaisun pohjalta perustin toiminimen. Noin vuosi starttirahahakemuksen positiivisen päätöksen ja keikkahommien aloittamisen jälkeen löysin sopivat toimitilat Raision Huhkossa, hän jatkaa.

Valokuvausyrittäjät keskittävät osaamistaan yhä enemmän tiettyyn erikoisalaan. Oman suunnan löytäminen on tärkeä osa brändin luomista.

– Valokuvaajan työ ei ole asiakkaiden löytämisen kannalta tänä päivänä kovin helppoa, sillä valokuvaajia on todella paljon. Täytyy vahvasti erikoistua mahdollisimman pieneen asiakasryhmään ja tiettyyn genreen, jotta saisi työnsä hyvin esille, Silmunen toteaa.

Valokuvaaja Matias Silmunen
Valokuvaaja Matias Silmunen on kolmannen sukupolven valokuvaaja, yli vuosikymmenen työkokemuksella.

Vaikka hän onkin saanut mallin yrittäjyyteen isoisänsä vuonna 1959 perustamassa turkulaisessa Foto-Silmusessa, tuore yrittäjä kulkee silti omia polkujaan.

– Meillä on valokuvausyrittäjyyttä kolmannessa polvessa. Teen tätä isäni innoittamana, joka puolestaan seurasi oman isänsä jalanjälkiä. Harrastukseni kasvoi ammatiksi vuonna 2010, eli yrittäjyyteen valmistauduin yli vuosikymmenen työkokemuksella, kertoo Matias Silmunen.

– Alkuun laajalla skaalalla kuvanneena olen miettinyt, mikä se oma juttu olisi. Lähiaikoina julkaistavilla uusilla nettisivuilla näkyy päätuotteeni lapsi- ja perhekuvaus, johon keskityn täysillä. Ne ovat oma taiteenlajinsa – se mistä olen aloittanut ammattikuvaajana – ja se, mistä olen saanut parhaat palautteet, iloitsee Silmunen.

Digikuvien lisäksi Silmusella on tarjolla monenlaisia paperituotteita, joiden materiaalivalinnoissa hän suosii luonnonkuituja.

Katariina Mäkinen-Önsoy