Työtä lasten, nuorten ja yhteisöllisyyden eteen

Heikki Lempinen valittiin vuoden 2024 luotolaiseksi. Kuva: Jari Hauninen.

TURKU

Vuoden luotolaiseksi valittu, Hirvensalo-viikon pääjuhlassa Omakotiyhdistyksen venevalkamassa sunnuntaina palkittu Heikki Lempinen kertoo saaneensa yhdistystoiminnasta paljon hyviä asioita omaan elämäänsä.

– Haluan kannustaa ihmisiä mukaan yhdistystoimintaan. Lähde rohkeasti kokeilemaan, pienemmälläkin panostuksella voi tulla mukaan. Itse olen saanut vapaaehtoistöiden kautta elinikäisiä ystäviä, rohkaisee Vuoden luotolaiseksi valittu Heikki Lempinen.

Lempinen on monessa mukana. Orionilla kiinteistöjen ylläpidossa ja rakennuttajana työskentelevä mies ehtii vapaa-ajallaan niin Syvälahden koulun vanhempainyhdistyksen, Hirvensalon Omakotiyhdistyksen kuin Pikisaaren kyläyhdistyksen tehtäviin.

– Kun muutin Hirvensaloon 15 vuotta sitten, vapaaehtoistyöt alkoivat Lautturin päiväkodin vanhempainyhdistyksessä. Kokemus oli niin mukava, että lasteni siirtyessä uuteen kouluun, sinnekin perustettiin vanhempainyhdistys, jonka puheenjohtajana olen edelleen, hän kuvailee.

Heikki Lempisen perhe asuu Pikisaaressa hänen äitinsä kotipaikassa. Suvulla tila on ollut 1930-luvulta lähtien.

– Tärkein asia vapaaehtoistyössä on yhteisöllisyys. Minua motivoi mukava yhdessä tekeminen, ja vuosien varrella olen saanut yhdistystoiminnasta paljon tuttuja ja uusia ystäviä. Pidän konkreettisesta tekemisestä, joka näkyy omalla lähialueella.

– Vanhempainyhdistyksessä olemme saaneet hankittua ekstraa koulun arkeen, olemme tukeneet pelien, urheiluvälineiden ja muiden konkreettisten juttujen hankinnoissa. Vielä tärkeämpää on se, että vanhemmat tutustuvat keskenään, ja voimme tukea toisiamme, kun lapsille tai nuorille tulee haasteita. Kun koko yhteisö kasvattaa, on lapsilla ja nuorilla turvallista olla, Lempinen kiteyttää.

– On hienoa päästä mukaan tällaiseen seuraan, kun ajattelen, keitä Vuoden luotolaisina on aiemmin ollut. Olen otettu siitä, että paikallista toimintaa tällä tavoin arvostetaan, hän toteaa.

Jari Hauninen, joka on Hirvensalo-viikon järjestelytoimikunnan puheenjohtaja sekä myös Hirvensalo-seuran puheenjohtaja, kehuu Lempisen pitkäjänteistä yhdistystoimintaa.

– Haluamme nostaa lasten ja nuorten hyväksi tehtävän työn arvostusta. Hirvensalossa asuu paljon perheitä, lapsia ja nuoria. Heikki Lempinen on vuosien varrella tehnyt paljon työtä yhteisöllisyyden lisäämiseksi saarella, Jari Hauninen avaa valinnan perusteita.

Vuoden luotolainen 2023, kapellimestari ja säveltäjä Kalevi Rothberg luovutti Vuoden luotolaisen käädyn Heikki Lempiselle Hirvensalo-viikon pääjuhlassa Omakotiyhdistyksen venevalkamassa sunnuntaina 1. syyskuuta. Sakari Itähaarla puolestaan luovutti Rothbergille Vuoden luotolaisen muistomitalin.

Vuoden luotolainen on valittu vuodesta 1998 alkaen. Valinnan tekee Hirvensalo-viikon järjestelytoimikunta, jossa on edustettuina saaren yhdistyksiä ja muita toimijoita.