Turun ylioppilasteatterilla ensi-illassa nykyteatteriteos STIMMAA MUA

Stimmaa mua! on monitaiteellinen ja fyysinen nykyteatteriteos, joka raivaa tilaa näkyvälle stimmaukselle.

TEATTERI.

Turun ylioppilasteatteri esittää syyskaudella monitaiteellisen ja fyysisen nykyteatteriesityksen STIMMAA MUA!. Ohjaaja Riikka Voutilaisen johdolla toteutettu esitys käsittelee stimmaamista ja pyrkii purkamaan normeja lempeästi ravistellen.

Teos saa ensi-iltansa lauantaina 14. syyskuuta kello 17 Taiteen talolla sijaitsevalla Turun ylioppilasteatterilla. Stimmaaminen (engl. ”stimming”, lyhenne sanasta ”self-stimulatory behavior”) tarkoittaa jotain tiettyä käytöstä taikka tapaa toimia, joka auttaa hermostoa palautumaan ylimääräisestä stressitilasta. Eritoten neuroepätyypillisille ihmisille stimmaaminen on tärkeä selviytymismekanismi, jonka avulla pystytään käsittelemään aistiylikuormaa.

– Teoksen lähtökohtana toimii syvä kiinnostukseni stimmaamiseen ja ihmisiin, jotka eivät sovi tavanomaisiin muotteihin. Haluan tarjota katsojille mahdollisuuden sukeltaa maailmaan, jossa saa olla hassu ja kummallinen. Jos se helpottaa tätä elämisen taakkaa, niin anna kehosi hitto vie heilua ja pukeudu miten lystäät! Voutilainen hykertelee.

STIMMAA MUA! johdattaa katsojan tutkimaan maailmaa aistien ja liikkeen avulla.

Samalla se avaa tilaa kokemuksille, jotka eivät yleensä saa näkyä julkisesti. Esitys on oodi niille ihmisille, joiden kokemus elämästä on erityisen intensiivinen. Teoksessa toimii kuuden esiintyjän ja yhden livemuusikon ensemble, joka on improvisaation ja keskustelun pohjalta löytänyt oman tapansa stimmata esityskontekstissa.

– Teoksen työstöprosessissa ovat korostuneet autenttinen kehon kuuntelu ja siitä lähtevä liike. Voisiko teatteritila ja harrastaminen tarjota paikan purkaa hermostollista stressiä? Tarkoituksena on ottaa tilaa yhdessä prosessoinnille, nautinnolle ja levolle, jotta emme olisi jatkuvasti niin reaktiivisia ja ahdistuneita, pohdiskelee Riikka Voutilainen.

Esityksen audiovisuaalinen ilme on myös syntynyt stimmaten.

Samppa Heikkisen ja Noora Arolan säveltämä runsas musiikki pitää sisällään muun muassa efektoitua ja loopattua bassoa, kantelesävelmiä ja punk-musiikkia.

Kuvataiteilija Heli Jauhiaisen johdolla työstetyssä lavakuvassa näkyvät useat eri materiaalit, jotka kutsuvat tunnustelemaan ja räväkkä puvustus tuo nähtäville esiintyjien häpeilemättömät stimmi -alter egot.

Esityksen aulatilaan on lisäksi rakennettu neljän eri taiteilijan taidenäyttely, jonka teokset koostuvat vapaasti stimmaten työstetyistä maalauksista. Näyttelyssä on töitä Noora Arolalta, Otto Evertsonilta, Teo Mattilalta ja Riikka Voutilaiselta.

STIMMAA MUA! -teoksen ohjaus ja valosuunnittelu ovat Riikka Voutilaisen, tuotanto Teo Mattilan sekä lavastus ja puvustus Heli Jauhiaisen käsialaa. Lavastusassistentteina toimivat Jouni Kekkonen ja Juulia Niiranen.
Sävellyksestä vastaavat Noora Arola ja Samppa Heikkinen, joka hoitaa myös livemusiikin. Esiintyjät ovat Janos Honkonen, Pasi Kirvesoja, Olga Laine, Petteri Parkkila, Sariannika Raita ja Ira Tuppurainen. Prosessissa mukana on Juki Rekko, sekä tekniikan ajoissa Katri Jalonen, Teo Mattila ja Saana Niemi.

Esityskausi: 14.9.–27.10.2024. 

Turun Seutusanomat