Pikkuiset posankat huippuvauhdissa lahjoituspotteineen – tunnelmia ja galleria Turun päivästä

Posankka Race 2024 lähtö
Pikkuiset posankat kilpailivat taas Turun Päivänä.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja yhteistyökumppanien yhdessä järjestämä Posankka Race -hyväntekeväisyystempaus järjestettiin jälleen 15.9. osana Turun päivän ohjelmistoa.

TURKU.

Hyväntekeväisyystapahtuma Posankka Race keräsi tänäkin vuonna Aurajoen penkat täyteen väkeä Turun päivänä 15. syyskuuta. Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén heittäytyi mukaan possunpunaiseen Itämeren pelastuspartioon ja juonsi 4  000 kylpyposankkaa maaliin jo neljättä kertaa järjestetyssä hyväntekeväisyystempauksessa.

– Posankka Racen juontaminen oli minulle Turun päivän kohokohta! Aurajoen ranta oli tupaten täynnä yleisöä, ja posankkoja adoptoitiin ennätysmäärä – aivan mahtavaa! Kiitos kaikille, jotka olivat mukana tempauksessa Itämeren hyväksi, kertoo Sirén tiedotteessa.

Osa pienistä kilpailijoista oli sitä mieltä, että Aurajoen alajuoksu olisi vapaana posankkana uiskentevalle hauskempi paikka kuin kisa-alueelle jääminen. Niitä sitten järjestäjän taholta kerättiin takaisin haavien avulla.

Tänäkään vuonna kisasta ei jännitystä puuttunut, sillä Aurajoki laittoi tehot kaakkoon ja kylpyposankat räpiköivät maaliin ennätysvauhtia. Kisan kymmenen nopeinta kylpyposankkaa olivat 1182, 1017, 351, 2239, 681, 1295, 216, 3463, 1554 ja 2973. Pidä Saaristo Siistinä ry ottaa yhteyttä kymmenen nopeimman kylpyposankan adoptoineisiin henkilöihin henkilökohtaisesti. Diplomeilla palkitut saavat pitää omat kisaposankkansa.

Kylpyposankkoja adoptoitiin yhteensä ennätyksellisen 25 810 euron edestä.

Lahjoituspotti käytetään Pidä Saaristo Siistinä ry:n konkreettiseen työhön Itämeren ja lähivesistöjen roskaantumista vastaan. Tänä vuonna lahjoitukset kohdennetaan roskaantumisen vastaiselle Mahanpuruja muovista -kampanjalle, joka muistuttaa ihmisiä ympäri Suomen siitä, että mikään roska ei kuulu kadulle tai katukaivoon.

– Haluan kiittää jokaista lahjoittajaa ja Posankka Raceen osallistunutta! On upeaa huomata, että ihmiset haluavat vaikuttaa Itämeren ja lähivesistöjemme tilaan ja ehkäistä rakkaiden vesistöjemme roskaantumista. Mahanpuruja muovista -kampanjamme on avannut keskustelua katukaivojen kautta tapahtuvasta roskaantumisesta, ja lahjoituspotin avulla jatkamme kampanjaa tulevina vuosina, kertoo kampanjavastaava Kiia Palo Pidä Saaristo Siistinä ry:stä.

Posankka Race on Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Posankan yhteinen kunnianosoitus Aurajoelle ja yhteiselle Itämerelle. Tapahtumalla kiinnitetään kaupunkilaisten huomio vesistöjen roskaantumiseen ja kerätään varoja Itämeren roskaantumista vastaan.

Hyväntekeväisyyshengessä järjestetyn leikkimielisen kilpailun mahdollistivat tänä vuonna Pidä Saaristo Siistinä ry, Posankka-tuotteista vastaava turkulaisyritys Bokem, Hansakortteli, Turku Center, DB Schenker, Auran Aallot, Varsinais-Suomen pelastuslaitos ja Turun kaupunki.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Turun Seutusanomien markkinateltta houkutteli kävijöitä

Turun päivää juhlittiin sunnuntaina 15.9. aurinkoisessa säässä. Rento tunnelma ja iloinen fiilis välittyivät myös Turun Seutusanomien markkinateltalla, joka sijaitsi Vanhalla Suurtorilla.

Turun päivä 2024
Eliel Seppälän mielestä tikkarit ja ilmapallot ovat Turun päivän markkinoiden parasta antia. Turun Seutusanomien markkinateltalla hänen vierellään on äiti Tiina Kajander.

– Kaunis ilma kun sattui tälle päivälle, niin lähdimme katselemaan mitä löytyy. Kupittaan Isot koneet -tapahtuma vaikutti myös kiinnostavalta. Lisäksi tarkoitus olisi ihailla illan ilotulitusta ja tulishowta, mikäli pikkuinen jaksaa valvoa, Turun Seutusanomien teltalla käynyt turkulainen Tiina Kajander toteaa. Hän täytti arvontalipun, jätti juttuvinkin sekä nappasi ilmapallon ja tikkarin mukaansa lapsensa Eliel Seppälän kanssa.

Turun päivän approja vietettiin tuttuun tapaan sunnuntaina. Appron tarkoituksena on kiertää kaupungin eri kohteita, kerätä mahdollisimman monta leimaa approkarttaan ja viettää hauska päivä yhdessä ystävien kanssa. Leimalliset kartat sai vaihtaa rastikierroksen päätteeksi haalarimerkkeihin Vanhan Suurtorin infopisteellä.

Turun päivä 2024 markkinat
Turun Seutusanomien yrittäjä, myyntijohtaja Mika Leinonen ojensi ilmapallot Nora Kullbergin ja Eero Puskan matkaan.

– Viime vuonnakin tuli kierrettyä Turun päivän appropisteitä porukalla, ja hauskaa oli, Turun ammattikorkeakoulussa röntgenhoitajaksi opiskeleva Eero Puska sanoo.

Hän osallistui approon kävellen niin kuin Nora Kullbergkin, joten ajatus oli vierailla ydinkeskusta-alueella sijaitsevilla rastipisteillä.

– Biologisessa museossa ainakin haluan käydä, Turun yliopistossa solubiologiaa opiskellut Kullberg kertoo.

Turun Seutusanomien teltalla jaoimme satoja palloja, kymmeniä tikkareita ja ison nipun lehtiä. Kyselykuponkeja täytettiin 114 kappaletta, joista onnetar arpoi kaksi Linnateatterin lippujen voittajaa. Arpaonni suosi Mikko-Oskari Koskea ja Marjo Jaakkolaa. Voittajiin on oltu henkilökohtaisesti yhteydessä.

Katariina Mäkinen-Önsoy