Mustakeltainen turkulaisseura liikuttaa monipuolisesti vauvasta vaariin 

Samaan aikaan kun Pariisissa kisattiin olympiamitaleista, Turun Urheiluliiton yleisurheilukoululaiset tutustuivat eri yleisurheilulajeihin.

LIIKUNTA

Turun Urheiluliitto perustettiin vuonna 1901 suomenkielisten omaksi urheiluseuraksi. Alusta asti seura on tarjonnut useamman kuin yhden lajin harrastusmahdollisuuksia. Lajit ovat vaihtuneet, mutta tavoite on ollut aina sama. Tarjota mahdollisimman monipuolisesti eri lajien harrastus- ja kilpailumahdollisuuksia eri tasoisille liikkujille.

Seuramme liikuttaa vauvasta vaariin, jäsenemme ovat 0–100 -vuotiaita, toteaa tammikuussa 2024 Suomen Vuoden urheiluseuraksi valitun Turun Urheiluliiton toiminnanjohtaja Riikka Visa.

Nollasta sataan on ikähaarukka, joka heitetään ilmoille, kun tavoitteena on kertoa, että toimintaa löytyy kaikille. Visa tarkoittaa kuitenkin kirjaimellisesti sitä mitä sanoo. 

Meidän nuorimmat harrastajat ovat alle 1-vuotiaita vauvajumppareita, jotka toimivat lähinnä painoina liikkuville äideille. Toki he itsekin jumppaavat oman ikätasonsa mukaisesti. Seuramme iäkkäin harrastaja täyttää syyskuussa 100 vuotta. 100-vuotisjuhlia on tarkoitus juhlistaa keilaajan juhlakisalla. Olemme siis todellakin kaiken ikäisten liikuttaja, naurahtaa Visa. 

Alkuvuoden Vuoden urheiluseura -tunnustuksen lisäksi tämä vuosi on seuralle ollut merkittävä myös siksi, että seuran kautta aikojen menestyneimmän urheilijan, Paavo Nurmen, menestykkäimmistä kisoista tulee kuluneeksi 100 vuotta. Paavo Nurmi saavutti Pariisin Olympialaisissa 1924 viisi olympiakultaa, joista kaksi saman päivän aikana. 

Hauska sattuma on myös, että nyt, tasan sata vuotta myöhemmin olympialaiset olivat jälleen Pariisissa. Kisoissa huomioitiin myös juoksijoiden kuningas, Paavo Nurmi. 

Vuosien saatossa perinteiset monilajiseurat ovat vähentyneet ja yhden lajin erikoisseurat lisääntyneet. Visa näkee monilajiseuran kuitenkin mahdollisuutena eikä uhkana. 

Seurassamme on seitsemän eri lajijaostoa, joissa voi harrastaa noin neljääkymmentä eri lajia. Vähintään kerran viikossa kokoontuvia harjoitusryhmiä meillä on yli 350. Jos harrastettu laji ei tunnu omalta, on seuran sisältä mahdollisuus löytää itseä kiinnostavampi harrastusmuoto, Visa kertoo. 

Seuran aktiivit ovat motivoituneet kehittämään seuraa jatkuvasti. Seuran lajikirjo onkin elänyt myös viime vuosina. Vuonna 2020 seuran lajivalikoimaan otettiin yli 100 vuoden tauon jälkeen takaisin uinti. Tänä vuonna mukaan tuli uutena lajina breikki. 

Olemme breikissä edelläkävijä, sillä Turun Urheiluliitto on ainoa urheiluseura Suomessa, jossa lajia voi harrastaa. Toivottavasti vuoden 2028 Olympialaisissa näemme mustakeltaisia urheilijoita myös breikissä edustamassa Suomea, Visa toteaa toiveikkaasti. 

Eri tasoiset liikkujat ovat seuralle tärkeitä. Tavoitteena voi olla oman kunnon kohottaminen, liikunnallisen elämäntavan löytäminen tai Olympiamitalin saavuttaminen. 

Samaan aikaan kun Silja Kosonen tavoitteli Pariisin Olympialaisissa olympiamitalia, Urheilupuistossa yleisurheilukoululaiset 5-vuotiaista lähtien tutustuivat yleisurheilun saloihin, toteaa Visa hymyillen.  

Perustoiminnan lisäksi seura on tunnettu tapahtumajärjestäjä.

Paavo Nurmi Games, Paavo Nurmi Marathon, SuperTreenit, Paavo Nurmi Marathon, Ruissalojuoksut, Aurajoen Yöjuoksu ja Turku Touring Pyöräily, Visa luettelee seuran suurimpia tapahtumia. 

Miten tämä kaikki toiminta saadaan onnistumaan? Visa kertoo, että kaiken kivijalkana ovat aktiiviset vapaaehtoiset.

Olemme urheiluseuraksi melko suuri työnantaja. Meillä on noin kaksikymmentä päätoimista työntekijää ja 250 tuntityöntekijää. Ilman vapaaehtoistoimijoita emme kuitenkaan pystyisi toimimaan. On upeaa huomata, että Suomessa edelleen vapaaehtoistoiminta on aktiivista ja arvostettua, Visa kiittelee.