Kilta Galleria ja Kino Kilta avautuvat Taiteen talossa

Taiteen talo juhlistaa Turun päivää avaamalla uuden WAM Kilta Gallerian sekä elokuvateatterin Kino Killan.

TURKU.

WAM Kilta Galleria ja Kino Kilta avataan 15. syyskuuta Turussa sijaitsevaan Taiteen talon Palokuntarakennukseen, joka on käynyt läpi laajan remontin.

– Turun päivänä meillä on aihetta yhteiseen juhlaan! iloitsee Taiteen talon toimitusjohtaja Jere Pensikkala.

– Taiteen talon Palokuntarakennus on käynyt läpi täyden peruskorjauksen todella tiiviissä aikataulussa, mikä on ollut mahdollista vain osaavien ammattilaisten käsissä. Työ on vaatinut luovuutta ja heittäytymistä, kun eteen tulleita haasteita on ratkottu suunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja käyttäjien hedelmällisellä yhteistyöllä, Pensikkala jatkaa.

Kilta Gallerian näyttelysarjan aloittaa Turussa asuvan ja työskentelevän Heini Ahon Jakaus-näyttely.

Veistoksista ja installaatioista koostuvassa näyttelyssä Aho tarkastelee arkipäiväisiä, itsestäänselvyyksinä pitämiämme asioita ja esineitä sekä niiden käyttöä uudesta näkökulmasta. Teoksista välittyy ihmettely ja tarve tutkia, mutta myös hiven huumoria.

– On jännittävää ja innostavaa tuoda WAM osaksi Turun elävää taidekeskittymää ja saada uusia kumppanuuksia tulevaisuuteen, kertoo hankejohtaja Satu Pajarre.

– WAMille kaupungin taidemuseona on tärkeää olla vahva kuvataidetoimija myös museorakennuksen peruskorjauksen aikana. Kilta Gallerian näyttelysarjassa jatketaan WAMin näyttelyohjelmiston mukaisesti paikallisen nykytaiteen esittämistä, mutta pienemmän galleriatilan mittakaavassa, Pajarre sanoo.

Näyttelyn kiinteänä osana on turkulaisen kirjailija Jaakko Yli-Juonikkaan kirjoittama näyttelyteksti, joka toimii myös itsenäisenä teoksena. Teksti tarjoaa erilaisia näkökulmia ja tapoja kokea Jakaus-näyttelyn teokset.

Museoviraston tukeman näyttelyn on kuratoinut Turun museokeskuksen näyttelyamanuenssi Jonni Saloluoma.

Heini Ahon näyttelyn jälkeen galleriassa tullaan näkemään näyttelyt Jussi Harolta, Anu Halmesmaalta, Fanny Varjolta sekä Matti Heleniukselta.

Kino Killan ohjelmistossa on klassikoita ja mielenkiintoisia uutuuksia.

Yleisö pääsee tutustumaan Varsinais-Suomen elokuvakeskuksen uuteen 70-paikkaiseen elokuvateatteri Kino Kiltaan Turun päivänä 15. syyskuuta kello 10–18. Varsinainen teatteritoiminta alkaa myöhemmin syyskuussa, mutta aulakahvila ja tulevien näytösten lipunmyynti palvelevat elokuvien ystäviä juhlapäivänä avajaistarjouksia unohtamatta.

Varsinainen teatteritoiminta pyörähtää käyntiin myöhemmin syyskuussa.
– Teatteri on nektaria niille, jotka ovat kauan janonneet uutuuselokuvien seuraksi myös vähän erilaisempaa ohjelmistoa, kuvailee teatteripäällikkö Emma Rautala.

– On hienoa, että Kino Kilta avautuu suoraan Turun sydämeen, kauniiseen ja historialliseen Palokuntarakennukseen, Rautala lisää.

Samoissa tiloissa sijaitsee Varsinais-Suomen elokuvakeskuksen toimitilat sekä kaikille avoimet kirjasto ja arkisto. Toimintaan kuuluu myös muun muassa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVI:n aluesarjan ja Turun elokuvakerhon näytöksiä, Suomalaisen elokuvan festivaali sekä mediakasvatusta.

Turun Seutusanomat

 

Tiesitkö?

• Turun Taiteen talossa sijaitsevan WAM Kilta Gallerian näyttelysarjan avaa Heini Ahon näyttely Jakaus. Veistoksista, installaatioista ja mediateoksista koostuvassa näyttelyssä Aho havainnoi otsikon vihjaamaa jakamista, osittamista ja erottelua. Teoksista välittyy ihmettely ja tarve tutkia, mutta niistä löytyy myös hiven huumoria.

• WAMin museorakennuksen ollessa peruskorjauksessa, kaupungin taidemuseon näyttelyt siirtyvät pidettäväksi seuraavien kahden vuoden ajaksi Taiteen talon uuteen näyttelytilaan, Kilta Galleriaan.

• WAM Kilta Galleriassa nähdään viiden näyttelyn sarja, joiden taiteilijoiksi on kutsuttu viisi Turun alueella toimivaa kuvataiteilijaa. Näyttelysarjan johtoajatuksena on kutsua jokaiselle taiteilijalle työpariksi kuvataidekentän ulkopuolinen kirjoittaja tai kirjailija, joka kirjoittaa näyttelyn teeman ja teosten pohjalta tekstin osaksi näyttelyä.